HELP!! probleem met profielkeuze

HELP! ik doe 3 VWO en ik heb echt een probleem. ik moet binnenkort profielkeuze maken! maar ik weet het dus écht niet. na al die test en alles die we gedaan hebben ben ik er nog niet uit.
ik twijfel tussen 2 opties:

E&M met frans, wis A, m&o, duits
N&G met frans, wis B, natuurkunde, m&o

interesses heb ik niet echt. ik wil niks bouwkundigs ofzo gaan doen of technisch, maar ik vind de medische kant wel leuk en de economische ook wel.

mijn rapport verder met pasen:
fa 8,0
dui 7,0
eng 5,0
nl 6,5
eco/m&o 6,5
gesch 7,5
wis 5,5
ak 7,0
na 6,5
schei 7,0

Ik weet het serieus echt niet en ik heb op school ook al vaak aan de mentor en decaan gevraagd en die zeiden maar steeds, ja uiteindelijk moet je zelf een keuze maken!
Heeft verder anders iemand hier ook ervaring met het profiel n&g met natuurkunde & wis b?
want iedereen op school zegt echt dat dat suuupermoeilijk is en dat al je rapportpunten zeker 1 punt zullen zakken volgend jaar!

Het is wel zo dat je punten echt gaan zakken! Ik heb het zelf niet gedaan, maar ik heb ondertussen m’n vwo-diploma en heb dit wel bij heeeeel veel mensen zien gebeuren.

Maar als je zegt dat je de medische en economische kant wel leuk vindt, is het het meest logische / handige om N&G te kiezen met Economie erbij. (Als dat kan?) Zo houd je sowieso alle opties open (: Je moet je alleen wel bedenken of je dat echt wil en kan en het ook vol gaat houden.

je cijfers zijn goed voor: frans, duits en ook redelijk voor economie. voor wiskunde sta je een 5,5. je moet realistisch blijven, je kan dan beter wiskunde a (of c als ze dat bij jou hebben) doen. ik merk echt aan veel mensen dat ze een heel hoog profiel willen doen, maar je moet het wel kunnen halen. en anders doe je toch bij e&m nog scheikunde ofzo erbij, of kan dat bij jullie niet?
n&g is inderdaad een heel moeilijk profiel, heb ik gehoord. ik ga ook n&g doen met wiskunde b, maar mijn laagste rapport cijfer is dan ook een 7(waarvan ik er maar twee heb, niet om op te scheppen, maar gewoon om even aan te geven dat ik zelfs nog twijfel) en nog weet ik dat het zwaar gaat worden;)
veel succes!

Aan die decanen heb je nooit iets. Niet wat betreft advies in ieder geval :S

In de bovenbouw zijn alle vakken inderdaad een stuk moeilijker dan in de 3e, je zult zeker wel verschil in niveau merken.
Ik heb zelf het rijtje dat jij met E&M hebt. Heb alleen wel spijt van economie, daar had ik liever aardrijkskunde voor gehad, maargoed.

Als je de medische kant op wil, moet je wel bi/na/sk hebben natuurlijk, en duits is ook wel aan te raden aangezien er redelijk wat internationaal geregeld wordt.

Wil je de economische kant op, dan zou ik zeker economie én m&o pakken, dat sluit wel goed op elkaar aan en soms liggen er ook verbanden tussen. Je kunt wel economie zonder m&o doen, maar m&o zonder economie is moeilijker.

Ik zou frans zeker houden inderdaad, ik heb er echt veel aan en kan nu (vwo5) redelijk frans improviseren :slightly_smiling_face: duits is erg handig aangezien nederland in het beroepsleven veel banden heeft met duitsland. Je staat ook goed voor geschiedenis, en dat vind ik zelf ook echt interessant.

Tja, afgaand op dit allemaal, zou ik eerder gaan voor je E&M-keuze, ook omdat je 5,5 staat voor wiskunde. Dan is wiskunde B niet echt een goede zet lijkt me.

met n&g/n&t kan je later alles studeren, maar het zal natuurlijk niet makkelijk worden
maar het hangt er natuurlijk ook vanaf wat jou het beste ligt en of je al een beetje weet wat je later wil doen
als je n&g/n&t met economie neemt, kan je zo’n beetje alles studeren, dus dat lijkt mij het handigste
ik ga zelf n&g/n&t doen, maar de keuze ligt als nog aan jou
succes!!

Ik heb ook n&g met natuurkunde en wiskunde b en bij mij zijn mijn cijfers flink omlaag gegaan…
Ik zit nu in de 5e en mijn motivatie is echt weg. (daar kan het ook aan liggen XD)
De laatste cijfers die ik nu heb gehaald zijn een 2.3 voor natuurkunde en een 5 voor wiskunde.
Toen ik dit profiel koos had ik echt enorm hoge cijfers, (laagste een 7 ofzo) maar nu moet ik echt moeite doen om niet te blijven zitten. Dit jaar is bijna voorbij en voor wiskunde en natuurkunde heb ik nog maar 2 gammele 6jes gehaald, voor de rest alleen maar 2en en 3en. dus ik ben zwaaar aan het balen dat het zo verschrikkelijk moeilijk is.
Maarja dat ben ik, bij iedereen is dat natuurlijk anders…

Maar omdat jij een 5.5 voor wiskunde hebt weet ik niet of het verstandig is om wiskunde b te doen?
Alles kan natuurlijk en als je er echt voor gaat zal het ook wel lukken, dus als je erg gemotiveerd bent wil alles lukken.
het is wel zo dat met n&g/n&t je alles nog wel kan doen later, dus dat is wel handig.

ja, een groot deel ligt inderdaad aan je motivatie. en voorderest, Kimmberlyy, probeer aan je toekomst te denken en aan je studie. je moet nog maar één jaartje, ga ervoor en doe je best, je krijgt er vast geen spijt van later :wink:!

Ik heb zelf E&M met Ak, Economie, MO, Frans & Spaans (extra examenvak).

Gezien je cijfer voor wiskunde, ik had zelf een 6,5 in de 3de, en heb met veel moeite (echt, veel bijlessen en cursussen e.d.) tot een 6,2 op kunnen halen in 6vwo. Nu weet ik natuurlijk niet in hoe vere je nu je best doet voor wis, maar WISB is echt zwaar en moeilijk. WisA ook,maar het onderdeel statistiek is minder zwaar. Je kan je EM profiel natuurkundiger maken, door ipv Duits bijv biologie/scheikunde/natuurkunde doen (let wel op dat scheikunde en natuurkunde moeilijk zijn als je geen wiskunde B hebt!). Ik ben het dus met MrsJackson eens.
Maar ik ben het niet mee eens met Glamourjurk, met NG kan je niet altijd alles studeren. Economie erin is echter altijd een handige zet.
Succes met je keuze!

@ emmaloves
heb jij wiskunde a of b of heb ik dat gemist met lezen :stuck_out_tongue:?

Het is niet zozeer dat wiskunde a moeilijker is dan wiskunde b hoor!
Het is vooral ándere wiskunde, en ik vond b veel makkelijker.
Daarnaast is het zo dat je met N&G en economie bijna elke studie kunt doen, dus als je denkt dat je het aankan dan zou ik daar zeker voor kiezen! en anders zou ik E&M kiezen

X

Ik zou E&M doen met wiskunde a, frans en m&o.
Wiskunde A is vooral kansberekenen etc, dat soort dingen, logisch nadenken.

Wiskunde A :slightly_smiling_face:, idd vergeten !

Hmm… E&M is best een leuk profiel, maar aan economie heb je helemaal niks, tenzij je er M&O bij hebt. [denk: Je hebt geen eens economie nodig om economie te studeren…]
Het is niet heel verstandig om M&O te kiezen zonder economie.
Ik merk bij mij in de klas heel erg dat diegenen zonder economie veel lagere cijfers halen dan diegenen met economie.
Gezien je cijfers zou ik voor E&M kiezen, dan wil je dus wiskunde A, geschiedenis, economie, M&O, Frans en Duits. [die eerste drie zijn al verplicht]

Het nadeel hiervan is dat je een medische studie wel compleet uitsluit.
Als je die optie nog open wilt houden zou je misschien N&G kunnen doen met wiskunde A, Frans, economie en M&O. [Oh dat kan niet zeker?]
Dan misschien geen economie maar natuurkunde of aardrijkskunde.
Onderschat aardrijkskunde niet, dat is tenminste een vak waar je iets leert…
Natuurkunde heb je niet nodig voor de meeste medische studies, het wordt wel aanbevolen/verplicht als je echt een heel gespecialiseerde studie wilt gaan doen. Dat ga jij, lijkt mij, niet doen. Voor veel is dat namelijk echt een droom, en als je die passie niet hebt red je dat waarschijnlijk niet.

Als je dus N&G wilt doen, zou ik kijken naar wiskunde A ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~[B heb je namelijk ook niet nodig voor een medische studie], natuurkunde/aardrijkskunde, Frans en M&O. Denk er dan wel aan dat M&O zonder economie moeilijker is, maar daarvoor zou je misschien een extra examenvak economie kunnen nemen of anders extra uitleg van de leraar?

Heel verhaal… Maar succes met je keuze!

M&O raad ik je niet aan. Het is boekhouden en als je een financiele studie gaat doen moet je het allemaal weer opnieuw leren omdat je daar de versimpelde en dus voor vervolgstudie de verkeerde manier kent.

Economie is veel breder en je hebt er meer aan.

Dus tenzij je het echt nodig hebt voor je vervolgstudie (ik ken eigenlijk geen studie waarbij dat moet als je economie kiest) zou ik het niet kiezen.

Edit: Als je N&G kiest zou ik er dus economie bij doen, dan kun je veel meer studies.

Ik weet niet waar jij dat vandaan hebt, maar dat is dus niet zo.
De basis voor M&O blijft hetzelfde en is helemaal niet alleen maar boekhouden, het is de organsatie zelf, managementmethoden, marketing, werken met voorraden, aandelen etc. Het is echt meer dan simpelweg boekhouden. Hoewel je op het eind wel praktisch alles op de balans moet kunnen verwerken met balanswaardes etc.

Iedereen die M&O heeft krijgt de basis als je daarna iets met boekhouden wilt studeren. De vorm van boekhouden is in ieder bedrijf anders qua vorm etc. dus op je vervolgstudie leer je ook niet dé goede manier. Elk bedrijf doet het weer anders. Daarentegen blijven de boekingsregels wel hetzelfde, dat veranderd echt niet.
Van iedereen hoor je juist dat als ze M&O hebben gehad op de middelbare, ze veel verder komen dan degene die dat niet hebben gehad. Die moeten namelijk alles dan pas leren, terwijl jij het al kent.

Maar even op je probleem:
Als je alle mogelijkheden open wilt houden zou ik voor een N&G profiel gaan met economie erbij en eventueel M&O als dat mogelijk is. (Bij ons was dat niet mogelijk namelijk, maar ik zit in een andere ‘tweede fase’.

Denk heel erg goed na bij wiskunde trouwens. Alle leraren in de onderbouw zeiden bij ons van: Als je niet goed bent in wiskunde moet je A kiezen want dat is makkelijker. Dit is helemaal niet het geval, de leraren kijken niet naar welk deel van wiskunde je goed bent. Ben je goed of vind je het leuk om kansberekeningen te doen, dat is wiskunde A voornamelijk. Je krijgt ook nog wel wat met differentieren en wat formules en logaritmen, maar het hoofdonderdeel is toch echt kansberekenen. Ben je beter met formules, parabolen etc. dan zou ik gaan voor wiskunde B.

Heel veel mensen hebben namelijk spijt gehad van de wiskunde die ze gekozen hebben. Ze legden bij ons niet uit, wat welke wiskunde nou inhield maar gewoon van: A is makkelijker.

Heel veel wiskunde-A mensen hebben daarna gezien wat wiskunde B is en inhoudt en hadden daarbij toch liever voor wiskunde B gekozen dan A. Hou daar rekening mee.

Heel veel succes in ieder geval!

Mijn vriend studeert bedrijfskunde en mijn beste vriendin economie en hun leraren hebben letterlijk gezegt: Wie heeft er M&O? Oke, jullie gaan het moeilijk krijgen want we gaan alles opnieuw en anders doen.

Daarbij klinkt M&O heel leuk maar is het gewoon boekhouden en daar vergissen veel leerlingen zich gewoon in. En als je zou moeten kiezen tussen N&G met M&O of met Economie kun je veel beter Economie kiezen. Zeker als je nog niet weet wat je wil gaan studeren.

Hmm, heb me nooit echt verdiept in bedrijskunde, maar dat is niet écht alleen accountancy en boekhouden etc. bij deze studies en bedrijfseconomie ook hebben mensen wel vaak heel veel aan M&O.
Ook ga ik hierna International Business studeren, en dat is praktisch alleen maar M&O.

Maar zoals ik zei, ik heb me nog nooit verdiept in bedrijfskunde.

Persoonlijk vind ik M&O leuker dan eco en snap ik meer van M&O dan bij eco, hoewel je vaak wel ongeveer dezelfde dingen krijgt.

Als je het leuk vind zou ik het zeker kiezen, maar dan zou ik economie er ook zeker bij nemen, dit gewoon om het feit dat als jij N&G hebt en M&O alleen je er nog weinig aanhebt, omdat bij economische studies echt economie is vereist en M&O niet. Hoewel M&O wel erg handig is vind ik zelf.

Maar over het algemeen blijkt wiskunde B wel moeilijker te zijn (als je het gemiddelde neemt). Een vriend van mij is niet zo super in wiskunde en doet nu wiskunde B vanwege zijn studie later… Maar hij heeft het echt moeilijk om in wis.B het allemaal voor elkaar te krijgen. Als je een 5.5 staat en er kwam bij een test niet duidelijk uit dat je een type B mens bent… Dan zou ik zeker voor A of in joun geval zelfs voor C kiezen.

C is geen aanrader, hoor!

Je hebt namelijk voor de meeste economische en zeker alle natuurachtige studies minimaal wiskunde A nodig.

Ik had ongeveer dezelfde cijfers als jij en ik heb voor:

E&M met biologie gekozen!
Dan heb je eigenlijk bijna alle vakken die je je kan bedenken!
Weet dan wel dat je geen medicijnen wil studeren, maar dan nog stel dat je erachter komt dat je dat wel wil, kun je ALTIJD met een omweggetje alles inhalen en toch doen wat je wil:)

Dus jaa… Het is een zware keuze, maar echt NIET definitief! :slightly_smiling_face: