help, (bijna) klaar met studeren.. wat zijn jullie ervaringen?

Hallo allemaal,

Momenteel zit ik in het laatste jaar van mijn studie (master in een sociale richting). Ik weet nog niet goed wat ik volgend jaar voor werk wil gaan doen dus vind het best een spannende tijd.
Ik vind het eigenlijk altijd wel leuk om van anderen te horen hoe die tijd van net afgestudeerd zijn voor hen is of was. Dus ben je net afgestudeerd of bijna (van welke opleiding dan ook) en vind je het leuk om iets te vertellen over je ervaringen, brand los =).

Ik ben net afgestudeerd! En ja ik vond het ook geen fijn idee om geen student meer te zijn. Toen ik eenmaal helemaal klaar was kwam ik echt even in een existentiële crisis, haha. Ineens is dat wat je bijna je hele leven had weg. Je komt daar wel snel overheen, althans ik wel.

Ik merkte ook dat pas als je gaat solliciteren je pas ontdekt wat je echt wil, ook al heb je daar tijdens je studie nog zoveel (vage) ideeën over. En ik vond mijn eerste sollicitatiebrief sturen nog een hele drempel, want je begint super picky (met het idee dat ze je natuurlijk onmiddellijk willen hebben voor de rest van je leven).

Ik heb trouwens inmiddels een baan. :slightly_smiling_face:

Ogod ik heb hetzelfde. Ik had het na mn bachelor dus ben een master gaan doen. Nu ben ik over een halfjaar klaar met mn master en sta ik weer voor de keuze, aan het werk of een phd? Ik heb echt geen idee wat ik moet doen haha.

Ik heb juist zin om mijn opgedane kennis toe te gaan passen bij een bedrijf als ik eenmaal mijn master heb behaald. Waarde toevoegen aan een bedrijf, je verder specialiseren in de branche waar je terecht komt en de consument blij maken met innovaties waar jij aan hebt gewerkt.

De technische consultancy lijk mij op zich ook wel wat maar denk dat ik daar als ex havo en hbo student geen kans op ga maken.

@Idae: fijn om te horen dat ik niet de enige ben haha. ik hoop ook dat ik er dan wat meer achter kom wat ik wil idd. Vind t ook wel weer leuk spannend juist omdat ik niet weet waar ik terecht ga komen.
@Moriarty: wel vet als je in aanmerking zou komen voor een phd! maarja werken is ook wel fijn natuurlijk…
@seastem: de technische hoek is helaas niet voor mij weggelegd, wel meer kansen volgens mij. hoop dat je een leuk bedrijf vindt waar je je kennis kan gaan toepassen!

Zelf geen ervaring, maar mijn vriend vond het ook lastig om te onderkennen dat hij student af was, heeft daarom ook overwogen om een master te gaan doen. Maar het went volgens mij vanzelf. Het is niet alsof hij ineens een heel ander leven heeft of zo, hij gaat nog steeds uit, doet nog steeds gekke shit met vrienden, doet nog steeds hetzelfde vrijwilligerswerk en heeft nu gewoon geld om zijn hobby’s te betalen. Overigens is hij ook vrij vaak van baan gewisseld vlak na zijn afstuderen voor hij iets vond waar hij zich helemaal thuis voelde. Wat dat betreft had hij het gemakkelijk (want hij zit in een werkveld waar meer vraag dan aanbod is), maar het is dus niet je eeuwig vastzit aan het bedrijf waar je als eerst gaat werken.

Ik heb zelf trouwens juist wel zin om mijn opleiding te kunnen afronden en te kunnen werken en ‘verder’ te kunnen komen, misschien ook omdat mijn vriend dat dus ook al heeft. Maar tegelijkertijd zit ik te overwegen om toch maar twee masters te gaan doen omdat ik leren an sich leuk vind, haha.

Oh leuk topic zeg! Ik ben als het goed is over een half jaar ook klaar en twijfel echt of ik dan eerst zal gaan reizen (wat ik niet zo goed durf alleen buiten Europa), vrijwilligerswerk ga doen of toch gelijk aan het werk.

Trouwens. Wat moet je allemaal regelen als je klaar bent met studeren naast het stopzetten van je stufi en ov?

  • Zorgen dat je in studielink je je uitschrijft met reden “afstuderen”, dan wordt je automatisch uitgeschreven wanneer je je diploma krijgt. Je kan dan bij de notities zetten dat je graag in aanmerking wil komen voor collegegeld restitutie, daar heb je recht op als je voor juli afstudeert. Je krijgt dan de maanden dat je geen student meer bent terug aan collegegeld. Als je in juli/augustus afstudeert krijg je geen restitutie van die 2 maanden dat je geen student meer was, omdat dat sowieso zomervakantie/einde studiejaar is).

  • Eventuele abbo’s/bankrekeningen omzetten van de studentenversie naar de “gewone versie”.

  • Binnen 3 maanden nadat je afstudeert óf nadat je studentenreisproduct vervalt het gratis jaar abonnement voor 40% dalurenkorting van NS aanvragen (zie http://www.ns.nl/uitgelicht/studenten).

Ik zie trouwens een PhD ook als werk, je krijgt gewoon salaris, etc. Alleen ligt er dan een gigantische molensteen op je rug. :stuck_out_tongue:

^Thanks! Zijn er nog meer ervaringen? Het enige dat ik weet is dat ik nog niet aan hef werk wil… Iemand ideeen of eigen verhaal?:grinning:

Had ik ook, dus ik heb een extra Master specialisatie gedaan (1 jaar extra). Het jaar erop had ik weer precies hetzelfde en je kan niet de rest van je leven studeren dus toen ben ik gewoon afgestudeerd en ben even 1-2 maanden in een existentiële crisis beland, maar daarna was ik er helemaal overheen haha. Ik denk dat het een hele normale reactie is, want we hebben vanaf ons 3e tot ons 20-nog-iets-ste op school gezeten en dat laat je dan achter je, is ook niet niks.

Ik dacht nog even aan een PhD, maar dat is serieus ook gewoon werk met salaris (zwaarder werk dan de meeste andere banen ook nog), en ik wilde geen PhD doen alleen maar omdat ik nog geen “normale baan” wilde, want uiteindelijk ben je dan doctor, overgespecialiseerd en overgekwalificeerd voor alles wat geen wetenschap is en post docs zijn nóg zwaarder en zéér zeldzaam. In other words, doe alleen een PhD als je helemaal voor een post doc wil gaan, niet om het “normale werk” uit te stellen. Anders maak je het jezelf alleen maar lastiger om aan het werk te komen daarna. Dit geldt trouwens voor een PhD in de bio-wetenschappen, ik weet niet hoe dit zit bij andere béta’s, gamma’s of alphas.

Edit: Oh, trouwens, afhankelijk van je opleiding kun je ook denken aan een traineeship! In de zorg, financiële wereld en in de IT worden traineeships aangeboden door detacheerders. Dit is een leerwerktraject waarbij je betaald krijgt, maar je dus ook nog verder ontwikkelt. Je komt soms bij 1, soms bij meerdere bedrijven extern werken en soms blijf je bedrijf hoppen, soms wordt je na een periode door dat bedrijf overgenomen. Als je een bèta opleiding hebt gedaan, kom je bij de meeste traineeships wel binnen. Anders moet je even goed naar de toelatingseisen kijken.

Ikzelf doe nu een traineeship en ik ben er erg over te spreken. Ik heb een “klasje”, zit met net-afgestudeerden van mijn leeftijd en ik heb college, dus het is nog heel erg het school gevoel maar ik krijg wel gewoon salaris. Op een gegeven moment ga ik naar een werkgever, maar blijf ik nog terugkom dagen houden met mijn detacheerder en na een jaar kom ik in vaste dienst bij de opdrachtgever.

^Traineeship lijkt mij ook wel tof! Heb je gewoon gesolliciteerd op een vacature voor traineeship? Je zit nog niet in een bedrijf neem ik aan uit je tekst, wordt je straks gewoon ergens geplaatst?

Nee ik ben benaderd op toen ik me op een vacaturesite in had ingeschreven, maar je kan ook gewoon zelf solliciteren, ik ken mensen die zo ook zijn binnengekomen.

Ik zit nog niet bij een bedrijf nee, ik ben bezig met de kennismakingsprocedure van het bedrijf waar ik naartoe wil gaan als ik klaar ben met de “hoofd vakken”, dat duurt nog een paar maanden. Mijn detacheerder heeft vaste klanten die beroep op haar doen als ze open vacatures/mensen nodig hebben. Zij stappen meteen naar mijn detacheerder, en die gaat dan kijken wie de functie leuk zou vinden en bij. Dan wordt de functie aan je voorgesteld, en als je het leuk vind mag je op kennismakingsgesprek bij de klant en een dagje meelopen om te kijken of je het wat vindt. Zo ja, dan ga je daar naartoe, zo nee geen punt, zoeken ze voor je verder. Je hebt dus ook geen verdere concurrentie die voor de functie gaat, dus dat is heel prettig. En uiteindelijk word ik overgenomen door dat bedrijf, dus ik heb baanzekerheid zonder dat ik vast zit in de detachering.

Er zijn ook detacheerders waarbij je steeds weer naar een andere klant gaat, van wat ik heb gehoord heb je daar minder keus dan ik maar je neemt dan wel een kijkje in veel keukens wat ook weer voordelen heeft.

^Wauw klinkt heel goed! Is het ook in jouw studierichting of juist helemaal niet?

Half/half, ik ben bioloog, *snip*. Ik ben ook benaderd voor een financiëel traineeship om actuaris te worden, dat is dan weer meer dienstverlenend en op financiëel vlak en ligt weer verder uit mijn straatje.

Vind je het niet jammer dat het biologische aspect niet meer in je toekomstige baan zit? Neem aan dat je bioloog bent geworden omdat dat vakgebied je interesseert.

Kunnen we niet een ‘ik ben net klaar met studeren’-topic maken haha :cold_sweat:

Ben ook net klaar en heb tot nu toe alleen nog maar mijn bachelor afgerond (van een universitaire studie dus) en ben niet van plan om snel aan mijn master te beginnen.
Ben nu dus overal aan het solliciteren en wordt er best een beetje wanhopig van haha. Ga waarschijnlijk binnenkort een plekje voor mezelf zoeken en dan bijstandsuitkering aanvragen tot ik iets gevonden heb.

Ik ben ook bezig met afstuderen en het ziet er nu naar uit dat ik over een maand ben afgestudeerd. Klinkt allemaal heel erg eng, vooral omdat ik dan geen inkomsten heb.

Omdat m’n vorige afstudeeropdracht had verpest heb ik 7 maanden moeten overbruggen tot de volgende periode. Ik ben toen op zoek gegaan naar een baan, na 3 maanden werk ik gillend gek. Ben uiteindelijk fulltime aan de slag gegaan voor 4 maanden en dat voelde echt zo goed! Gewoon werk, 's avonds en in de weekenden niks meer doen en het geld, wauw.

Wat gebeurt er als je dit vergeet/niet doet?
Heeft iemand daar ervaring mee?

Ja, mijn insteek is ook om werkervaring op te doen in die hoek om dat uiteindelijk toe te passen in de life science hoek, want die is erg booming op dat gebied. Ik zie het ook echt als een verdere uitbreiding en niet als het inslaan van een andere richting.

Als je je studentenrekening niet om zet naar een gewone rekening gebeurt er helemaal niks, je krijgt ook geen boete. Ik zou hem zelf ook niet omzetten. Vroeg of laat bellen ze je met de vraag of je nog studeert, dan gewoon zeggen dat je geen student meer bent en dan zetten ze het alsnog om. Tot die tijd lekker die rekening houden. Ik ken mensen die al jaren geen student meer zijn en nog een studentenrekening hebben en ik heb zelf ook nog wat maanden een studentenrekening gehad tot ze me eens belden.

@Nox: Echt he! Geen huiswerk, geen “eigenlijk moet ik nog…”, gewoon niks als je thuis komt en ineens je bankrekening (veel meer dan eerst) zien groeien, is echt een fijn gevoel.

Up!