Ik zit nu in het 2e jaar van HTRO, dus dit gaat allemaal vooral over dat 1e jaar. Wat hierboven staat verschilt nogal met mijn hele verslag hier onder. Als ik IBL noem bedoel ik de opleiding international business and languages.
1. Welke school zit je?
Saxion in Deventer
2. Welke talen doe je en wat doe je ermee in de praktijk?
Spaans, Engels en ook wel een beetje Nederlands. Ipv Spaans kan je ook Duits kiezen.
3. Is de opleiding erg theoretisch of meer praktijkgericht?
Na m’n nachtshift gaat nadenken wat moeilijker en interpreteer ik theoretisch en praktijk misschien verkeerd, maar ik zou zeggen meer praktijk. Bij ons wordt zo’n beetje alles gedaan door midden van voorbeelden en casussen en je moet ook zelf dingen gaan organiseren enzo.
4. Waar gaat de leerstof over, voor bijv je tentamens?
Ik noem de vakken wel even op die ik had en voor zover ik nog weet wat er ongeveer in voor kwam:
Spaans/Engels/Nederlands
Van de buitenlandse talen die je hebt leer je de woorden/zinnen/gesprekken die je gebruikt bij toerisme. En bij Engels is het ook heel basis verder qua grammatica enzo. Ik snap dat nog steeds niet bij HBO opleidingen, maar goed. Spaans is ook gewoon basis, wat ik wel snap.
Management en Organisatie
Hier leer je allemaal dingen over management en organisatie in bedrijven, management modellen, culturen binnen bedrijven etc.
Adviesverslag innovatie
Dit was een verslag met een groepje samen. We moesten op excursie voor een week, naar buitenland of binnenland als je niet naar het buitenland wou. Je moest naar toeristische bedrijven en allemaal info verzamelen en dan een nieuw innovatief product verzinnen voor 1 bedrijf en daar een heel verslag om heen uitwerken. En daarbij hoorde ook een presentatie die apart getoetst werd.
Verslagen branche in beeld
Hiervoor moest je 48 uur stage lopen bij een toeristisch bedrijf en dan is er 1 verslag met 17 vragen over dat bedrijf en de branche van het bedrijf en een 2e verslag met 31 vragen over een branche die je toegewezen krijgt (ik had bijv. wellness) en dan moet je daar ook allemaal dingen over opzoeken en die vragen uitwerken om die branche dus in beeld te krijgen.
Professionele ontwikkeling
Verslag over jezelf waar je allemaal vragen uit moet werken van wat je hebt geleerd, leerdoelen blabla. Weet niet of een POP verslag kent, maar zoiets is het.
Evenementen
Wij moesten het eerste kwartiel met een groepje een nep evenement uitwerken en doen alsof het echt zou gebeuren. Dit is als oefening voor het 2e kwartiel waarin echt iets georganiseerd moest worden (ik had een sinterklaasavond voor de kinderen van alle leraren op school, anderen bijv. workshops/diploma uitreikingen). Die oefening van het eerste kwartiel was echt handig en je kreeg alleen voor het 2e kwartiel een cijfer. Hierbij moet je dan ook allemaal documenten maken zoals een offerte/draaiboek enzo.
Professioneel communiceren
Je leert hoe je 4 verschillende gesprekken moet doen en op je toets krijg je er dan 1 van als rollenspel samen met een leraar. De gesprekken zijn een feedback gesprek, slecht nieuws gesprek, 1 waarbij je met je opdrachtgever praat en moet samenvatten enzo en de 4e weet ik ff niet meer.
Bedrijfseconomie
Economie dus. Niet heel erg moeilijke economie, beetje basis. Ik heb het zowaar gehaald met een 6 op m’n herkansing wat echt een wonder is, ben daar echt zwaar slecht in dus als ik het kan, kan iedereen het :’)
Gastvrijheid wereldwijd
Vond ik echt een leuk en boeiend vak. Je leert allemaal gebruiken/do’s en dont’s van andere landen en ook waarom landen die bepaalde gebruiken hebben en waarom andere landen weer hele andere dingen normaal vinden. Zitten ook weer allemaal modellen bij enzo.
http://www.recroninnovatiecampagne.nl/images/f_modellen_dagrecreatie.png
Kennismaking met onderzoek
Verslag met een groepje met 3 onderdelen waarbij je dingen moet onderzoeken. Weet niet meer precies wat het was, maar bij 1 deel moest je een soort warenonderzoek doen geloof ik, dus producten van verschillende bedrijven vergelijken. (in ons geval matrassen, we zochten zgnmd een nieuw matras voor een hotel), 2e onderdeel weet ik niet meer en 3e ging over een bepaalde trend en dan die in nederland en een ander land met elkaar vergelijken. (in ons geval ‘het nieuwe werken’ in ierland en nl). En dan moest je onderzoek regels naleven met bijv. hoe je bronnen vermeldde etc.
Toerisme & recreatie in de praktijk
We gingen een week op studiereis met de hele opleidingen naar verschillende steden en hotels/toeristische bedrijven. Dit was het eerste jaar dat de studenten alles moesten regelen. Iedereen werd opgesplitst in groepen en verzorgde een onderdeel. (mijn groep deed het vervoer). Zo was er voor elk hotel waar we sliepen een groep die zorgde dat dat geregeld werd, voor elk bedrijf waar we een presentatie van zouden krijgen was een groep, voor de ‘leisure’ dingen was een groep (1 avond eten in restaurant, botrop en thermae 2000) en dus ook vervoer. Iedereen moest contact opnemen en onderhouden en alles zelf regelen in plaats van de leraren. Wij moesten dus ook contact opnemen met de busmaatschappij, onderzoek doen naar een eventueel betere maatschappij, offerte sturen, routes voorbereiden, elke dag checken of iedereen in de bus zat, chauffeurs elke dag inlichten en routes geven, helpen met bagage, bedankbrief sturen etc. Voor dat hele geregel hoe goed het was gedaan kreeg elke groep een cijfer.
Kennis van Toerisme & recreatie
Dit was een multiple choice toets over gewoon teksten in een boek over toerisme en recreatie. Allemaal termen enzo binnen die 2 dingen.
Doelgroepgericht schrijven
Het kleine beetje Nederlands waarbij je 2x een brief moet schrijven in correct Nederlands, heel makkelijk.
Principes van Hospitality marketing
Zoals het al zegt dus marketing, maar kan me verder niks meer herinneren ervan.
5. Moet je ook veel verslagen maken?
Zie boven
6. Wat doe je in de praktijk?
Zie boven en ik zit momenteel in Barcelona voor m’n stage in het eerste half jaar die minimaal 90 werkdagen moet duren.
7. Is de opleiding erg wiskundig/economisch? Zo ja, wat dan?
Nee, ik ben echt niet goed in die 2 dingen en zocht dus ook een opleiding waarbij dat niet veel aan bod komt en je krijgt alleen bedrijfseconomie wat basiseconomie is, dus te doen.
8. Als je stages moet zoeken in het buitenland, hoe doe je dat dan?
De school heeft contacten met bedrijven in het buitenland. In ieder geval Saxion wel en ik neem aan dat elke school dat zo’n beetje wel heeft. Bij ‘t Saxion kon ik echt uit weet ik veel hoeveel landen/steden/bedrijven kiezen. In Spanje alleen al zo’n 12 dingen geloof ik. Ik ken mensen die in Florida hebben gewerkt in Disney, in Afrika, Engeland, Maleisië etc, echt van alles kan. Als je denkt dat je iets leuks gevonden hebt, moet je een sollicitatie brief opstellen (in mijn geval was er al een brief en moest je alleen je eigen info enzo invullen) en je cv maken en dan stuurt de manager van dat land het naar het bedrijf. Dan wacht je op antwoord en als iedereen het prima vindt teken je een stage overeenkomst. Ligt er daarna per bedrijf aan of je inwoning inbegrepen hebt of zelf moet zoeken. Ik moest zelf zoeken, maar dat is niet moeilijk.
9. Reis je veel met deze opleiding?
Er is 1 buitenlandse stage verplicht, bij je 2e mag je kiezen. Verder zijn er ook studietrips van bijv een week waar je mee kan gaan, maar je kan ook thuis blijven, dus ligt er aan wat je zelf wil en wat je veel vindt.
10. Zijn er vooral meisjes of jongens te vinden bij de opleiding? Of is het ‘normaal’ verdeeld zoals op de middelbare school?
Vooral meisjes.
11. Hoeveel tijd besteed je aan je studie buiten school?
Vrij weinig, ik vind deze opleiding echt super chill en makkelijk te doen. Ik ben niet echt van huiswerk en het enige wat ik echt doe zijn mijn opdrachten voor de verslagen die ik met groepjes moet doen omdat daar vaak deadlines per week voor staan, maar daar kan je met 2u ofzo mee klaar zijn. En leren doe ik alleen tijdens de toetsweek de nacht voor de toets. Ik heb dan echt een raar ritme.
12. Hoeveel uren zit je op school in de week? Heb je veel vrij of juist echt lange dagen van 9 tot 4 bijvoorbeeld.
Ligt er echt aan per school denk ik. Bij Saxion hoef je niet verplicht naar de lessen, dus ik ga best vaak niet omdat ik bijvoorbeeld de Engelse en Nederlandse lessen kansloos vind. Maar dat komt omdat ik goed ben in Engels en geen behoefte heb om voor de 10e keer basis Engels door te moeten nemen en Nederlands kan ik ook allang goed genoeg om een brief te schrijven. Je merkt vanzelf waar je heen moet er waar niet en zodra ik zoiets heb van dit is nutteloos, dan ga ik niet. Maargoed daarnaast zijn de dagen nog niet lang, misschien zit er es een dag tussen, maar echt niet vaak. In totaal per week denk ik zo’n 25 tot hoog uit 30 uur ofzo als je naar alless zou gaan.
13. Welke vakken krijg je allemaal?
Zie vraag 4
14. Wat doe je qua economie/management in de opleiding?
Zie vraag 4
15. Komt er veel rekenen in de opleiding voor (zo ja watvoor rekenen? wiskunde of 1+1 bij wijze van) of is het meer taalgericht?
Meer taal en alleen basis eco. Er zijn een paar ‘toetsen’ die je op internet moet doen waarbij ze gewoon kijken wat je kan, moet voor professionele ontwikkeling, krijg je geen cijfer voor en doen ze voor zover ik weet niks mee. Daar moet je wel wat dingen doen zoals breuken enzo, maar niks boeiends.
16. Welke banen kan je allemaal doen later met HTRO?
Veel. Dat is ook de reden dat ik dit doe, ik weet niet wat ik wil en met deze opleiding kan je veel kanten uit dus ik zie hierna wel wat ik echt leuk vind. Je leert heel veel over gastvrijheid en bij ons zeggen ze vaak van gastvrijheid is zo’n beetje overal, dus er zijn veel dingen die je zou kunnen doen. Je leert talen, economie, management, innovatie, onderzoek, allemaal dingen waar je wat mee kan.
17. Beschouw je de opleiding als zwaar of makkelijk? Licht toe.
Makkelijk. Schooltijden zijn chill, eigen keuze of je gaat. Toetsen zijn duidelijk en boeken/sheets van presentaties zijn duidelijk en eenvoudig om te leren. Talen zijn basisniveau. Je mag elke toets 1x herkansen. Het niveau ligt niet super hoog met de toetsen. Ik deed hiervoor IBL en die toetsen waren echt moeilijk, hier vragen ze gewoon veel van wat je leert en niet allemaal moeilijke zooi er omheen. Kan het misschien niet echt goed uitleggen, maar bijv. bij 1 toets leerde ik de nacht van tevoren alle 8 sheets van de presentaties op school en ik haalde een 8. Veel toetsen zijn ook deels multiple choice en soms helemaal multiple choice. Je werkt zoals ik bij 4 zei ook met groepjes dus dan werk je samen naar dat cijfer, je hoeft het niet alleen te doen.
18. Kan je met deze studie ook een eigen bedrijf opstarten (dus niet per se op toerisme gericht?)
Ja, je leert allemaal management/gastvrijheid/culturen en alles en niet alles is perse alleen op toerisme gericht, maar die dingen zijn dus ook gewoon algemeen allemaal.
19. Zijn er nog andere opleidingen die veel met talen doen?
Kan zijn, ik ben verder alleen een vertaal opleiding tegengekomen wat me vreselijk saai lijkt. Ik dacht dat IBL dé opleiding voor talen en culturen was, maar dat was zwaar kut en allemaal economie zooi achteraf en deze opleiding is echt 1000x beter dan dat was en in mijn zoektocht ben ik niks beters tegengekomen.
20. Voeg nog iets toe als je denkt dat dat belangrijk of doorslaggevend kan zijn voor de keuze.
Als je talen/culturen/toerisme gewoon leuk vindt is dit echt een leuke opleiding. Dat beetje economie is wel een beetje jammer, maarja ook wel weer handig en het is niet veel. En begin aub niet aan IBL, vreselijke opleiding als je juist voor talen enzo gaat :’)