Gynefix 200 spiraal

Hallo!

Ik kon even het topic niet vinden over de gynefix 200 spiraal. Maar omdat er op het internet veel verhalen staan over hoe pijnlijk het wel niet is, wil ik mij positieve ervaring even delen!
Afgelopen week was het mijn beurt voor het plaatsen van de gynefix 200. Ik had een afspraak in Amsterdam bij een gynaecoloog die een aanvullende opleiding voor het plaatsen van de gynefix heeft gehad. Via www.wildemeersch.com kun je een lijst opvragen van gynaecologen die hierin gespecialiseerd zijn. Veel artsen proberen het zonder opleiding, waardoor het vaak misgaat. In Utrecht bleken er helemaal GEEN gynaecologen te zijn die het officieel mogen zetten, dus ging ik ervoor naar Amsterdam. Liever veilig en goed dan dat het misgaat!

Anyway, op internet had ik veel gelezen erover, omdat ik mezelf zo goed mogelijk wilde voorbereiden op die afspraak. Ik werd er echter alleen maar zenuwachtiger van, omdat het ontzettend veel pijn zou doen omdat de gynefix anders is dan de doorsnee spiralen. De gynefix wordt namelijk met een knoopje in de baarmoederwand vast geprikt (soort van gepierced) en dat kunnen ze niet verdoven. Dit zou ontzettend veel pijn doen.
Mijn gynaecoloog bereidde me ook voor op wat komen ging, en zei dat het inderdaad heel kort even flink pijn zou doen. Omdat ik niet ongesteld was tijdens het zetten van de spiraal (het schijnt gemakkelijker te gaan als je ongesteld bent) stelde de gyn voor om de baarmoedermond te verdoven. Dit deed geen pijn dus vond ik het allang prima. Van het opmeten van de baarmoeder voelde ik dus al helemaal niks omdat de baarmoedermond verdoofd was.
Toen de spiraal er zo goed als helemaal in zat gaf de gyn aan dat nu het pijnlijkste deel kwam en dat ik even diep moest zuchten. Op dat moment prikte hij het knoopje door de baarmoederwand en that’s it!
Ik voelde één miniscuul klein krampje (niet eens pijn-waardig), en dat was het. Het hele plaatsen van de gynefix heb ik nauwelijks iets gevoeld. Super relaxed!!!
Het kan dus ook gewoon chill gaan, zonder pijn. Op aanraden van de gyn heb ik de avond voor de afspraak én twee uur voor het plaatsen naproxen 500mg geslikt (pijnstillend en ontstekingsremmend). Of dat misschien ook een oorzaak is van dat ik nauwelijks pijn heb gevoeld?? Zou kunnen. Na het zetten van de spiraal ben ik gewoon met de trein en de tram naar huis gereisd. Had nergens last van. Toen de verdoving van de baarmoedermond was uitgewerkt had ik de rest van de dag een licht zeurend gevoel (alsof je ongesteld moet worden) en een klein beetje bloedverlies. De dagen erna ook nog een beetje bloedverlies maar na 3 dagen was ook dat over. Ik heb sinds het zetten geen pijnstillers hoeven nemen, en het bloedverlies was op te vangen met een inlegkruisje.

Het kan dus ook anders!!! Ga niet uit van de pijnlijke verhalen op het internet. Dat deed ik wel, maar ik heb me dus onnodig druk gemaakt! :upside_down_face: