Grote brand Moerdijk.

Grote brand in chemisch bedrijf Moerdijk
Uitgegeven: 5 januari 2011 14:51
Laatst gewijzigd: 5 januari 2011 16:29

AMSTERDAM - In het Brabantse Moerdijk woedt woensdagmiddag een zeer grote brand in chemicaliënbedrijf Chemie Pack aan de Vlasweg. Vanwege de rookontwikkeling is voor Zuid-Holland Zuid de hoogste alarmfase afgekondigd. Bij het bedrijf zijn gevaarlijke stoffen opgeslagen.
Grote brand Moerdijk Fotoserie Het ministerie van Justitie heeft ook het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC) in werking gesteld. Dat is een landelijk coördinatiecentrum voor de inzet van brandweer en overige hulpdiensten.

Ook een Regionaal Operationeel Team van de regio Zuid-Holland Zuid is woensdag bijeengekomen. Die bestaat uit vertegenwoordigers van de hulpdiensten.

Hulpdiensten
Brandweer, politie en andere hulpdiensten zijn massaal aanwezig op de rampplek. De politie meldt aan NU.nl dat er geen gewonden bekend zijn. De brand gaat gepaard met een grote rookontwikkeling. Enorme zwarte rookwolken worden momenteel door de wind naar het zuiden van Zuid-Holland gedreven.

In delen van de gemeente Dordrecht en van het Zuid-Hollandse eiland Hoeksche Waard is het luchtalarm afgegaan. Daarmee wordt de waarschuwing verspreid dat mensen de deuren en ramen gesloten moeten houden. In Moerdijk zelf rijden geluidswagens door het dorp.

Stoffen
Chemie Pack is een bedrijf dat brandbare, giftige en bijtende chemische stoffen verpakt en opslaat. Welke risico’s dat precies met zich meebrengt kon een politiewoordvoerder nog niet zeggen. De zegsman laat weten dat de brand “in ieder geval de hoogste prioriteit heeft”.

Bij Omroep Brabant spreekt een brandweerman van “levensgevaarlijk spul in de rook”. De regionale omroep is uitgeroepen tot rampenzender.

Ruim honderd brandweermensen van alle korpsen uit de regio zijn ingezet om de brand onder controle te krijgen. Ook de brandweer van Shell is ter plaatse. De vlammen slaan hoog uit het pand

De brandweer houdt de loodsen van het bedrijf waarin geen brand woedt, nat om overslaan te voorkomen. Het vuur zelf wordt bestreden met vooral schuimkanonnen.

Veertig meter
Volgens een ooggetuige reiken de vlammen tot wel veertig meter hoog. De rookwolken zijn van verre zichtbaar, aldus getuigen.

‘‘Een grote wolkpluim’’, aldus een. De rook waait naar het noorden, aldus een andere getuige, richting het Hollands Diep. Bij naastgelegen bedrijven zijn ontruimingen aan de gang.

bron: www.nu.nl

Nog meer mensen die nu dus ramen en deuren dicht moeten houden?
Ik zit zelf in Zuid-Holland, vlakbij de Hoeksche Waard.

Zelf heb ik last van astma, en ook momenteel keelontsteking dus ik heb al moeite met ademhalen. Ik hoop dat alles meevalt maar maak me zo toch wel een beetje zorgen. =(

Ik zag het net op GeenStijl, woon in Amsterdam dus heb er verder geen last van.

Ik las het op msn.com ja. Ik woon bij Nijmegen dus ik hoef geen ramen en deuren te sluiten, maar ik vind het wel rot voor de mensen die dat wel moeten!

Ik ben best wel bang. :\

Sorry, dubbel.

-

Ik hoorde dat de rook nu al boven Gouda hangt!

ik woon in breda zelf maar heb nog niks ervan gemerkt.

Ik vind het vreemd, ze vragen bewoners die ten zuiden van Moerdijk wonen hun ramen/deuren te sluiten, maar de wolk trekt inderdaad naar het noorden.

^ en het is er maar een halfuurtje vandaan.

ik woon in zoetermeer.
heb nog niks gehoord, maar gouda ligt (volgens mij) best wel dicht bij zoetermeer toch? :stuck_out_tongue_winking_eye:

Ach, heel Nederland brand af. XD
Hoe krijgen ze dit ooit onder controle? Het is echt super erg.

Mijn vriend is daar nu, hij moest de weg afzette enzo. hij zit bij de politie.
Toen hij zei dat het om chemicaliën ging dacht ik meteen: Owjeej! als het maar niks uithaald…

@HEARTxCORE komt wel goed (: ze zijn slim hier in nederland :grin:

Ben door dordrecht gekomen met de trein, maar heb er niks van meegekregen daar. Zullen dan wel andere delen van dordrecht zijn geweest dan centraal ; )

Op RTL7 is live verslag.
-x-

Ik woon in het zuidwesten van Zuid-Holland, hopelijk komt het niet deze kant op…

Ik kijk ook RTL7 ja. Echt niet normaal.

Ja toch vind ik het niks… moest ook meteen denken: als we later nog maar kinderen kunnen krijgen…

Vind het maar griezelig… het schijnt ook dat er chemicaliën zelf branden… brrr… was hij maar hier…