Groenten stomen zonder stoomdingies

Ik vroeg me af of je groenten kon stomen zonder stoomoven/stoommandje, etc.
Zou het niet gewoon werken als je een pan met water kookt en daar zo’n vergiet/zeef op zet met de groenten er in? En moet dan de deksel er op? Of heeft iemand misschien een beter idee?

(Ik weet dat stoommandjes helemaal niet duur zijn bij de toko maar ik heb dit weekend geen tijd om daar heen te gaan.)

Ik denk dat dat wel werkt met zo’n vergiet! Ik zou de deksel er dan wel op doen, omdat de stoom dan niet ‘ontsnapt’. En het vergiet moet wel hittebestendig zijn, want het moet niet zo zijn dat het plastic smelt ofzo. :wink: Maar waarom kook je de groenten niet gewoon?

Ik heb een of ander recept uitgezocht voor een etentje en alle boodschappen al gedaan. Ik dacht dat ik een stoommandje had maar niet dus. Haha.

http://www.kookwinkel.nl/upload/webshop/L/_Y1S3689Eurocuisinestomersetrvs1323.jpg

‘Echte’ stoompannen zijn in principe ook normale pannen met een soort vergiet erin, dus ik denk dat het prima werkt als je een normaal vergiet op een pan zet! Moet je er wel voor zorgen dat je een passend deksel op dat vergiet hebt.

Grote hoeveelheid of kleine hoeveelheid?
Als het een kleine hoeveelheid is kan je ook een schaaltje water in de magnetron zetten en dan een ander schaaltje met groente.
Werkt altijd perfect voor mij.

Wij doen het altijd met een vergiet in de pan, je moet alleen zorgen dat het water het vergiet niet raakt en dat het vergiet gemaakt is van hittebestendig materiaal. En dan doen we het deksel van de pan die eronder zit op het vergiet. Duurt wel langer dan als je gewoon kookt (broccoli koken 6 min en stomen zo’n 20), maar het werkt echt prima!

Ik heb deze van ikea is maar 3,50.

http://www.ikea.com/be/nl/images/products/stabil-stoompaninzet__74612_PE191864_S4.jpg