Geschiedenis studeren UU of UvA

Hallo allemaal,

Momenteel zit ik in 5vwo en ik ben er al enige tijd uit dat ik na de middelbare school geschiedenis wil gaan studeren. Nu ben ik naar verschillende open dagen geweest en nu twijfel ik tussen de studie geschiedenis op de uni van Utrecht en op de uni van Amsterdam (de UvA, niet de VU). Utrecht is voor mij dichter bij, dit is ongeveer een half uurtje reizen en het kost ongeveer een uurtje om in Amsterdam te komen. Utrecht zou in dit opzicht net iets praktischer zijn. Wel vond ik de stad Amsterdam veel, maar dan ook veel leuker dan de stad Utrecht. Maar de opleiding Geschiedenis in Utrecht staat dan weer hoog aangeschreven, Twijfel, twijfels.

Verder hoorde ik dat de studies op beide universiteiten anders zijn. Op de UvA ging het volgens mij meer over Amerika. Ik wil later graag de politiek in, is er hiervoor dan één studie die er echt uitblinkt?

Mijn vraag is dus of er hier meiden zijn die op één van deze universiteiten geschiedenis studeren en daar iets over kunnen vertellen. En misschien zijn er ook mensen die iets weten over de verschillen tussen de studies?

Oh, ik heb gezocht naar een algemeen geschiedenis topic maar deze kon ik niet vinden. Als deze er toch is mag dit topic gesloten worden en stel ik mijn vraag daar.

niemand?

Over de studie weet ik niks maar ik zou toch voor Utrecht gaan als ik jou was je gaat er niet wonen dus dan zou het niet zoveel moeten uitmaken of je de ene stad leuker vind. En geloof me je wilt echt niet een uur reizen die tijd kan je beter aan je studie besteden!

Ik zit zelf in mijn tweede jaar in Leiden, het is echt heel leuk! Politiek is voor geschiedenis sowieso wel een goede richting, ik denk dat het via universiteit niet veel uit maakt; maar voornamelijk hoe je de opleiding zelf invult en ernaast doet (vereniging, activiteiten, minor, master enz.) Ik heb even voor je gekeken, wat ik zie is dat Amsterdam een specialisatie Amerikanistiek heeft, maar de propedeuse-fase en keuzevakken hoeven hier niet mee te maken te hebben.

Keuzevakken en de hoeveelheid vrijheid hierin kunnen heel erg verschillen, maar ik zal gaan voor de uni die je het meeste aanspreekt qua doceren enz. Heb je al bij beide een meeloopdag gedaan? dit is echt heel zinvol.

Daarnaast zegt een studiegids veel over een opleiding, meer dan de algemene webpagina. Misschien dat je deze al hebt gevonden. Voor de Uva is dat deze:
http://studiegids.uva.nl/web/uva/sgs/nl/p/477_77158.html

voor Utrecht vind ik alleen dit:

Voor Leiden, ik weet dat je hier niet heen wilt, maar gewoon qua indicatie hoe een studie eruit kan zien, is het deze:
https://studiegids.leidenuniv.nl/studies/show/2345/geschiedenis#tab1

De propedeuse-fase is overal vrijwel hetzelfde, het is meer de invulling vanaf jaar 2. Keuzevakken verschillen (iig in Leiden) vaak ook echter per jaar. Maar het beste advies dat ik je kan geven is toch op de uni zelf te kijken :slightly_smiling_face:

Het is een heel lang verhaal geworden, hopelijk heb je er wat aan! Mocht je vragen hebben over de studie enz. dan kan je me altijd noten. :slightly_smiling_face:

Ik vind zelf de UvA een veel leuke universiteit dan die van Utrecht. Dit is echter persoonlijke voorkeur en een gevoel dus ik zou vooral kijken naar waar jij je thuis voelt, welke leraren/studenten je meer aanspreken etc. Je kan dus het beste een meeloopdag gaan doen als je dat nog niet gedaan hebt.
Mijn broer studeert geschiedenis aan de UvA en ik kan hem wel eens vragen waarom hij voor Amsterdam gekozen heeft. Over het reizen zou ik je overigens niet te druk maken, een half uur en uur zijn beide zeer goed te doen.

Ik studeer zelf op de UU en ik weet dat veel van de studierichtingen gericht zijn op beleid. Dus, heel erg gericht op politiek haha. Ik zou zelf gewoon een meeloopdag doen. Daarbij proef je de sfeer toch het beste. Plus, je kunt je vragen kwijt bij iemand die er al studeert(:

Gewoon voornamelijk kijken naar de verschillen tussen beide studies en dan kijken wat het beste bij je past. Ook vooral kijken waar je je prettig voelt, heel belangrijk. Veel belangrijker dan dat halfuurtje extra reizen, vind ik.

Dankjulliewel! Ik wil trouwens wel op kamers gaan na het eerste jaar haha. Mijn voorkeur ligt nu lichtelijk bij de UvA. Weet iemand misschien of je op de UvA bij het kiezen van minoren/ keuzevakken ook vakken kan kiezen binnen anderse studies van de faculteit geestenswetenschappen? Of misschien ook wel vakken uit studies die onder andere faculteiten vallen? Ik geloof dat ze dit op de open dag van de UU wel gezegd hebben, maar dit kan ik ook verkeerd begrepen hebben.

Ik zit zelf in utrecht (geen geschiedenis) maar ik kan voor mijn minor kiezen uit allerlei verschillende vakkenpakketten van andere studies. Ik kan ook vakken van geschiedenis kiezen, dus neem aan dat dat ook andersom zo is! Dit hoeven overigens niet eens perse vakken van geesteswetenschappen te zijn (dat is wel zo voor je keuzevakken die zijn wel ‘beperkter’). Je minor kun je dus eigenlijk invullen naar geheel eigen keus.

Ja, dat kan op (denk ik) alle universiteiten :slightly_smiling_face: Ze willen juist graag dat je je minor met andere vakken invult dan je eigen studie :slightly_smiling_face:

mn zus zit op de UvA, maar zegt dat het daar niet altijd megagoed geregeld is, beetje chaotisch ofzo.
Maar ik denk dat het feit dat Amstedam geweldig is, daar misschien wel tegenopweegt. Ik zou zelf UvA kiezen als k jou was haha!

Kun je niet bij allebei een dagje proefstuderen? :slightly_smiling_face: Zelf studeer ik in Amsterdam en daar heb ik het super naar mijn zin, maar Utrecht is ook echt een leuke stad. Je moet zelf kijken waar je de studie het fijnst vindt (er zullen vast wel verschillen zijn qua wat je leert en hoe er les wordt gegeven, maar daarvoor kun je dus het beste op de website kijken en naar open dagen gaan en proefstuderen.)
Studeren is echter niet alleen je studie, dus je moet ook kijken naar waar jij de leukste tijd kan hebben en dat hangt echt helemaal af van wat je in een studentenstad zoekt. Amsterdam is leuk voor studenten maar ook erg gericht op toerisme. Je kunt het er erg leuk hebben zonder bij een vereniging te gaan. (Ook al zit ik wel bij een vereniging.) Utrecht is kleiner en knusser en meer een studentenstad. In Amsterdam is de man-vrouw verhouding onder studenten wat gelijker, in Utrecht studeren weer meer vrouwen.

Ik zit zelf in Utrecht (geen geschiedenis) en vind het een hele leuke stad! Amsterdam vind ik ook leuk, maar eerder voor een dagje weg, verder is het te groot voor mij. Maar dit is echt helemaal eigen voorkeur. Ik weet dat de universiteiten in Amsterdam niet zo goed staan aangeschreven en dat je er best wel een nummer bent, omdat ze de afgelopen jaren een enorme groei hebben meegemaakt die ze niet bij hebben kunnen houden. Nou is in Utrecht ook niet alles perfect geregeld, maar dat is gewoon altijd zo met het hoger onderwijs.

Het is echt wat je zelf het fijnst vindt. Wat betreft kamers zijn het ook allebei hele lastige steden, al is Amsterdam volgens mij net iets lastiger (maar je moet ook echt net geluk hebben).

Succes!

Ik ga zeker een dagje meelopen bij beide steden, dat vormt toch een beter beeld natuurlijk. Dat het op de UvA allemaal wat chaotischer is lijkt mij niet een verschrikkelijk groot probleem. Op de school waar ik nu op zit moet je eigenlijk ook alles zelf regelen als je iets gedaan wilt krijgen. Bovendien ben ik wel voorstander van een beetje zelfstandigheid haha. Dit is voor mij iig geen punt om niet voor een uni te kiezen. Maar ik ga gewoon beide steden nog een aantal keer bezoeken en nog naar wat open dagen en proefstuderen en dan moet ik er wel uitkomen denk ik zo :slightly_smiling_face: Heel erg bedankt allemaal!