Geocashing

Hey,
Ik weet niet of er al zo’n topic is, maar ik kon er geen één vinden.
Mijn vraag is of iemand ervaring heeft met geocashing?

Wat is geocashing?
Geocaching is een buitensport en spel, waarbij gebruik wordt gemaakt van een GPS-ontvanger of telefoon met deze functie om ergens ter wereld een zogenaamde cache (verstopplaats) te vinden.

Spelregels
Een cache is gewoonlijk een kleine waterdichte doos, voorzien van een logboek en de “schat” (ook wel “goodies”, ruilspulletjes die voor kleine kinderen erg leuk kunnen zijn). Na het verstoppen van de schat maakt de plaatser via internet de locatie bekend aan andere geocachers. Anderen kunnen bij het vinden van de schat vaak voorwerpen ruilen en/of toevoegen. In de schat is altijd een logboek aanwezig, waarin de vinder zijn naam achter kan laten. Het is ook de bedoeling dat de vinder op de Geocaching-website een log achterlaat, ook als het niet is gelukt de schat te vinden. Tegenwoordig zijn er ook applicaties voor verschillende smartphones. Met deze apps is een kaart te zien met alle caches in de omgeving en is de mogelijkheid om een log op de website te plaatsen.

Als men de “schat” gevonden heeft, is het echter niet de bedoeling de exacte ligplaats van de schat te vertellen; deze moeten de andere geocachers zelf vinden. Vaak staat er wel een hint op de site van de cache. Het is juist de sport dat men een beetje moeite moet doen met het zoeken.

Als de “schat” gevonden is moet men het na het loggen en ruilen, de “schat” weer op precies dezelfde plek en manier terug leggen ervoor zorgend dat bij het pakken en terugleggen ervan andere mensen niet zien wat men aan het doen is en waar de “schat” ligt. De caches zijn er in diverse maten, van de grootte van een fietsventiel, fotorolletje waar alleen een logboekje in zit tot een munitiekistje of emmer waar men dan de goodies in zou kunnen vinden.

Geocache
Wanneer men coördinaten uitwisselt, is het belangrijk te weten in welk systeem de GPS werkt. Doorgaans is een GPS ingesteld op WGS84, hetgeen afwijkt van de Nederlandse Bessel-coördinaten of de RD-coördinaten. Om de coördinaten om te rekenen zijn er verschillende omrekenroutines te vinden op internet.

De sport Geocaching werd mogelijk door het uitzetten van Selective Availability van het Global Positioning System op 1 mei 2000. De eerste gedocumenteerde cache is geplaatst op 3 mei 2000 door Dave Ulmer. De locatie werd bekendgemaakt in de usenet-nieuwsgroup sci.geo.satellite-nav.[1] Op 6 mei 2000 was de cache tweemaal gevonden.

De schat
De schat (of: stash / cache) is vaak een doos waarin zich allerlei voorwerpen bevinden (niet bij alle types caches). De vinder kan zo voorwerpen ruilen en/of toevoegen. Het is niet de bedoeling enkel voorwerpen weg te nemen maar ook iets van grotere waarde terug te plaatsen, want anders komt de schat droog te staan. De voorwerpen zijn vaak kleine, goedkope hebbedingetjes zoals een autootje, een sleutelhanger of ander speelgoed. Op sommige plaatsen, vooral in steden, is geen ruimte om een grote doos te plaatsen. Dan wordt gebruikgemaakt van een doosje van bijvoorbeeld een filmrolletje. In zo’n microcache is alleen ruimte voor een logboek.

Naast het groot aantal onbekende voorwerpen in een schat, zijn er ook voorwerpen die geregistreerd worden. Deze zogenaamde Travelbugs hebben een uniek identificatienummer, waarmee de reis van het voorwerp via internet gevolgd kan worden. De meeste travelbugs hebben een bepaald doel meegekregen. Vaak is dat zo veel mogelijk landen bezoeken of naar een bepaalde geocache of plaats komen. Het is de bedoeling dat een travelbug, nadat hij gevonden is, zo snel mogelijk weer in een andere schat wordt geplaatst. Hierdoor blijft de Travelbug in het spel en kunnen anderen hem ook vinden.

Een variant op de travelbug is de geocoin. Een geocoin heeft hetzelfde doel als een Travelbug en is een speciale penning in verschillende vormen, gemaakt door geocachers of door groepen. Een geocoin heeft net als een travelbug een speciaal tracking-id.

Bron Wikipedia.

Dus, wie heeft er ervaring mee? =)

Het heet Geocaching.

En ja, ik heb het weleens gedaan :slightly_smiling_face:

Heb ik ook al twee keer gedaan, was best wel leuk!
en inderdaad; het is geocaching ;p

ook al is het niet zo actief, toch een vraag: heb je perse die app van 8 euro nodig?

Natuurlijk niet als je maar een gps hebt.

Up! Iemand die dit doet?

mijn ouders en ik dus automatisch ook vrij veel. vind er echt geen reet aan om eerlijk te zijn.

ik heb gps op mijn iphone maar echt geen flauw idee hoe ik daar coordinaten in moet voeren…

@bove: Dat heb ik dus ook, en hoe weet ik waar ongeveer een cache ligt? Als ik op die kaart kijk dan zie ik nog niet precies of het in de buurt is… En hoe kom ik aan hints?

Ik ga het deze week proberen met vriendinnen, ben benieuwd. Er liggen een heel wat in de buurt, dat had ik niet verwacht!