Geneeskunde studeren

Hee mensen,

Vorig jaar zat ik in 5 VWO, maar ik ben dit jaar naar 5 HAVO gegaan. Helaas ben ik er dit jaar pas achtergekomen dat ik toch geneeskunde wil studeren, maar hier heb je een VWO-diploma voor nodig.

Ik weet sowieso dat ik voor mijn HAVO-examens geslaagd ben met goede punten. Maar mijn probleem is nu dat mijn school mij niet terug wilt laten gaan naar het VWO, want dan zou ik weer in 5 VWO moeten beginnen. Dan doe ik 3 jaar de vijfde klas en dat willen ze niet.

Dus ik vroeg of ik dan kon worden uitbesteed aan het VAVO (dit betekent dat de school geld krijgt van de overheid om mij VWO te laten volgen op het VAVO). Maar op de een of andere manier moest mijn school alsnog 23% van de kosten betalen, en dat hadden ze niet voor mij over. Ook zeiden ze dat ik het VWO waarschijnlijk niet zou halen, waar ik het totaal niet mee eens ben.

Ik deed vorig jaar weinig op het VWO, maar ik haalde toch zesjes. En dit jaar heb ik goede punten gehaald op het HAVO. Ook vroeg mijn decaan aan mij waarom ik uberhaupt naar HAVO was gegaan, aangezien mijn punten gewoon goed waren dit jaar. Ik merk een groot verschil tussen het niveau van HAVO en het niveau van VWO. En ik merk echt dat ik niet op het HAVO thuis hoor, maar op het VWO.

Nu is dus mijn probleem dat ik nergens in geinteresseerd ben, behalve geneeskunde. Mijn decaan raadde mij aan om via een verpleegkunde-propedeuse (HBO) geneeskunde te studeren. Maar helaas zou ik hiernaast ook nog natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde B op VWO-niveau moeten halen om geneeskunde te studeren. Dit is gewoon veel te duur voor mij. Dus mijn enige uitweg is dat mijn school mij uitbesteed aan het VAVO. Als dit niet kan, dan weet ik echt niet wat ik moet studeren, aangezien weinig dingen mij interesseren.

Dit zijn de vakken waar ik goed in ben, dus ik wil wel iets in deze richting doen. Ook staat het gemiddelde van mijn cijfers voor die vakken erbij:

  • Wiskunde B (Cijfer: 9)
  • Natuurkunde (Cijfer: :sunglasses:
  • Scheikunde (Cijfer: :sunglasses:
  • Biologie (Cijfer: 7)

Ik snap trouwens niet waarom mijn school denkt dat ik het VWO niet haal, ik heb er toch wel 5 jaar op gezeten. Maar dit motiveert mij alleen maar meer om mijn best te doen. Mijn doel is namelijk om forensisch patholoog te worden (hiervoor moet ik eerst geneeskunde studeren). Maar, als ik niet naar het VWO mag, zit ik dus met een groot probleem. Ik heb een back-up plan nodig.

Dus… PLEASE ALSJE ALSJE ALSJEBLIEFT, wat zou voor mij een mogelijke andere studie kunnen zijn?? Het moet dan wel een HBO-opleiding zijn he :stuck_out_tongue:, aangezien ik dan geen VWO-diploma heb.

Alvast bedankt,

WinnieP

Ooh trouwens, ik had Radbouduniversiteit in Nijmegen gebeld, waar je geneeskunde kunt studeren, en zij raadden mij aan om toch eerst een VWO-diploma te halen. Het is namelijk een feit dat het niet veel mensen lukt om via een HBO-propedeuse naar de universiteit te gaan :frowning_face:.

Wat stom van je school zeg, maar ik ben bang dat je toch echt VWO afgerond moet hebben om geneeskunde te kunnen doen. Bedenk daarbij wel dat je dan nog geen garantie hebt dat je toegelaten wordt tot geneeskunde. In Utrecht heb je trouwens ook de SUMMA (master) waarmee je met een andere vooropleiding zoals een bachelor biologie of biomedische wetenschappen aan mee kunt doen. SUMMA is eigenlijk omscholing tot arts. Dan zou je kunnen proberen om op HBO een propedeuse biologie te halen, dan bachelor biologie gaan doen op de uni, en dan de SUMMA. Het nadeel is dat SUMMA een hele strenge toelatingsprocedure heeft, er worden ieder jaar maar 40 mensen toegelaten.

Hallo!
Het eerste wat ik je wil zeggen: ga NIET een HBO doen met het doel voor ogen dat je daarna kan doorstromen naar geneeskunde. Dit kan NIET als je geen VWO-diploma hebt óf VWO-deelcertificaten hebt voor wiskunde, biologie, scheikunde en natuurkunde. Wat ik je aanraad is toch vavo te doen (je hebt ook 1 jarige examentrajecten waarna je dus een volledig VWO-diploma haalt met alle nodige vakken)… zeker gezien je cijfers. Als je nu eerst een andere opleiding gaat doen verspil je alleen maar tijd en studiefinanciering.
De kosten vallen overigens best mee van zo’n vavo-traject (tenminste waar ik heb geïnformeerd), maar ik zou eens een poging wagen in google als ik jou was. Zoek op ‘‘sprint-VWO’’ of ‘‘Top-VWO’’.
Wat betreft je school: ga langs bij een decaan of een ander contactpersoon die hier meer van weet, zo weet je precies wat je rechten zijn!

Heel erg bedankt Pharynx. Dit zou ik zeker in gedachte houden. Ik heb waarschijnlijk volgende week nog een laatste kans om mijn school te overtuigen mij toch toe te laten op het VWO. Staat een diploma die je bij SUMMA haalt gelijk aan een VWO-diploma met natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde op VWO-niveau? Want ik snap niet echt hoe ik het moet zien.

Hallo Ninina,

Een tijdje terug had ik het ROC Ter AA gebeld (waar je VAVO kunt doen). Ik vroeg hoe duur het zou zijn om een volledig VWO-diploma daar te behalen. Maar het viel vies tegen. De mevrouw vertelde mij dat dat zo’n 14.000 euro is. Dat kan ik me echt niet veroorloven, en mijn ouders ook niet.

SUMMA is een 4 jarige master die je na een bachelor (WO) biologie of biomedische wetenschappen kunt doen (farmacie geloof ik ook, maar weet ik niet zeker). Als je de SUMMA hebt afgerond ben je arts en onderzoeker. Daarna kan je nog specialiseren, net als wanneer je de studie geneeskunde afgerond hebt. http://www.uu.nl/universi…L/summ/Pages/default.aspx daar staat meer informatie.

Maar dit is wel een hele omweg hoor, en je bent niet zeker van toelating tot de SUMMA en ik zou er niet op gokken. Maar het is wel goed om in je achterhoofd te houden dat het via deze weg ook nog kan. Ik zou proberen om met vavo je vwo diploma te halen.

Met een HBO-V propedeuseis het nog steeds heel moeilijk om geneeskunde te gaan studeren! Je moet dan ook idd je certificatien halen, dan kan je mee doen met een decentrale loting, maar niet vele mensen komen er doorheen… Een meisje die ik ken heeft dit geprobeerd, heeft ook werkervaring op gedaan in een academisch ziekenhuis, daar een onderzoek gedaan etc. etc. en ze is er niet doorheen gekomen.
Dus ik zou toch een goed betoog gaan maken waarom jij naar vwo zou moeten!

Je kunt er toch ook voor kiezen om VWO 5 en 6 op een andere middelbare school te volgen?

Wat een lastige keuze. Inderdaad goed om te beseffen wat PHarynx zegt, met een VWO diploma heb je nog geen garantie tot de opleiding geneeskunde. Zeker nu ze daar ook misschien nog wat dingen aan willen veranderen in het kabinet. Of je moet op het VWO een 8 gemiddeld willen halen. Wat ik eigenlijk alleen maar wil zeggen is, stel dat je VWO gaat doen maar je wordt niet ingeloot voor geneeskunde… wat ga je dan doen?

up voor jou, ben erg benieuwd hoe het gaat lopen allemaal…

Dat heb ik geprobeerd, maar ik kon niet worden toegelaten omdat ik ook geschiedenis heb in mijn vrije deel. En blijkbaar kan je op die andere school geen N&G/N&T hebben met geschiedenis…

Dat vind ik wel een lastige vraag. Ik weet dat er een kans bestaat dat ik niet word ingeloot. Maar met een VWO-diploma in de zakken kan ik wel uit meer opleidingen kiezen. Bij de HBO-opleidingen sprak alleen forensisch onderzoek mij aan, maar ik kwam er al gauw achter dat ik forensische pathologie veel interessanter vind. Tandheelkunde vind ik ook erg interessant, maar daar hebben ze natuurlijk dezelfde eisen als voor geneeskunde. Verder heb ik nog geen andere WO-opleidingen gevonden die mij aanspreken. Ik dacht er ook aan om anders een jaar te werken als ik niet zou worden ingeloot, maar veel mensen uit mijn omgeving wezen dit af…

Niet dat je hier veel aan hebt, maar mocht je worden uitbesteed aan het Ter Aa, echt een geweldige VAVO-afdeling daar! Heb hier dit jaar 3 vakken VWO overgedaan, maar was wel uitbesteed…
Volgens mij doen ze uitbesteding echt alleen als het niet anders kan ofzo, als je bijvoorbeeld niet geslaagd bent en niet nog een keer mag blijven zitten (ik ben in de 5e en 6e zegmaar blijven zitten en die 2e keer mocht niet dus moest ik ergens anders heen en dat werd de uitbesteding).

Hoe kijken je ouders er tegenaan? Als je school je niet wil uitbesteden zou je kunnen kijken hoeveel die 23% is en vragen of je ouders mee willen betalen…

Volgens mij is dat ook zo ja. Je wordt alleen uitbesteed als het echt niet anders kan. Maar als mijn school mij niet uitbesteedt aan het VAVO, ontnemen ze mij de kans om te studeren. Ik kan heus wel even een HBO-opleding volgen, maarja als het mij niet aanspreekt dan verdoe ik straks een jaar voor niks. En dan is het ook nog zonde van mijn tijd en studiefinanciering. Ik vind het echt oneerlijk als ik niet naar het VAVO mag, het is mijn enige uitweg.

Mijn ouders hebben ook liever dat ik terug ga naar het VWO. Ik weet niet hoeveel die 23% is, volgens mij krijg ik dat pas te horen ALS de school mij uitbesteedt aan het VAVO.

Ik ken het probleem. Een klasgenoot van mij heeft het ook.
Als je een diploma hebt behaald wil school je bijna nooit uitbesteden.
Mijn vader werkt op een ROC en werkt ook met vavo leerlingen.
2 jaar vwo kost ongeveer 9000 euro, dus denk goed na of jij/je ouders dit ervoorover hebben. Want als school het niet wil betalen, zal je het zelf moeten doen.
En dan kan je inderdaad nog steeds niet gegarandeerd geneeskunde doen. De kans dat je niet binnenkomt is groter dan dat je wel binnenkomt.
Ik zou als ik jou was goed gaan orienteren op leuke hbo-opleidingen en toch proberen om van geneeskunde af te komen. Het is een lange weg waar je heel veel motivatie voor nodig hebt. Zeker als je wordt uitgeloot en je gaat dan werken…
Wat dacht je van HBO mondzorgkunde? Misschien is dat iets voor jou…
Succes iig!

biomedische wetenschappen is misschien een idee?

Hallo mensen,

Bedankt voor de suggesties. Helaas ben ik echt alleen in of tandheelkunde of geneeskunde geinteresseerd. Ik heb nog wat informatie opgezocht om via mondzorgkunde door te stromen naar tandheelkunde, maar de kans daarop is heel klein.

Verder heb ik ook nog niks vernomen van mijn oude school of ik naar het VWO mag. Dus ik was alvast wat verder gaan zoeken, en toen kwam ik uit op de NHA. Dit is een thuisstudie, maar ik weet niet of dat wel zo fijn is. Ik zou het fijn vinden als iemand mij wat advies hierover zou willen geven. Het is in ieder geval erg goedkoop. Een volledig VWO-diploma halen kost hier 2241 euro (zonder de vakken ANW en maatschappijleer, want die had ik al met voldoendes afgerond), terwijl dit op het VAVO 14.000 euro is.

Groetjes,

WinnieP

Dan moet je voor jezelf bedenken of je echt die motivatie hebt om dat te doen.
Thuisstudie is zwaar… Je moet echt ALLES zelf doen. Of school steek je ongemerkt al heel veel op van uitleg van je docent maar ook van klasgenoten. Je moet alles nu zelf opknappen en hebt weinig mensen die je om hulp kan vragen.
Daarnaast zit je niet vast aan bepaalde tijden, wat natuurlijk fijn is maar waarvoor je wel heel veel discipline nodig hebt. Het is dan misschien handig om een planning voor jezelf te maken wanneer je wat doet, want je moet er veel tijd in steken.
Het scheelt inderdaad wel heeeel veel in de kosten, dus als het iets is wat je echt heel graag wil: ga er gewoon voor!

Hee meiden,

Ik wilde even laten weten dat ik een hele lieve tante heb, die ook schooldecaan is. En zij heeft de directeur bij mij op school overtuigd om mij uit te besteden aan het VAVO zodat ik VWO kan volgen!! Ik ben haar zo dankbaar. Een directielid zei, wanneer ik geslaagd ben, ze de 23% terugbetalen, maar daarna zei hij weer iets anders… Dus dat ga ik vandaag even navragen. De totale kosten van een uitbesteding via school is trouwens 6000 euro. 23% hiervan is dus 1380 euro wat de school waarschijnlijk voor mij betaalt.

Het was een pittig gesprek, maar mijn tante kwam met goede argumenten en goede weerleggingen hahaha. En ik huilde van de zenuwen, dus toen hadden ze ook al een beetje medelijden met me :stuck_out_tongue:. Maar ik ben nu dus heeeeeeeeeel gelukkig en dat wilde ik even mededelen!
Ik raad trouwens aan voor degene die hetzelfde probleem hebben als ik, op het gesprek met school iemand mee te nemen die er verstand van heeft. Ik had nu dus het geluk dat er iemand in de familie er verstand van heeft.