Frans studeren?

Hee meiden!

Ik zit te twijfelen wat ik moet gaan studeren.
ik zit nu in 6 VWO dus ik mag wel eens opschieten, maar ik ben heel twijfelachtig.

Nu zit ik te denken over een studie Frans.
Ik hou heel veel van de franse taal en frankrijk zelf.
Maar ik vind het nou niet echt heel leuk om me echt met grammatica enzo bezig te houden en al die dingen. Ik hou er wel echt van om de taal te spreken enzo, en om het te leren. Maar ik ben nou niet echt de persoon die het leuk vind om zinnen te ontleden of zo.
En er zijn altijd mindere aspecten van een studie, het is en blijft een studie toch?

Wat denken jullie van de studie?
En het toekomstperspectief? Ik heb nou niet zo’n zin om lerares op een middelbare school te worden denk ik…
Zijn er mensen met advies of ervaringen?

Alvast bedankt :grinning:

Je kan er ook een praktijkstudie bij doen toch? een vriendin van mij gaat nederlands studeren met een praktijkstudie journalistiek, maar je kon ook nog kiezen uit bijvoorbeeld management…

Ik ken ook mensen die studeren Franse cultuur, dus alles wat met frankrijk te maken heeft leren ze daar. niet echt de taal, maar bijvoorbeeld literatuur, de geschiedenis, hoe het land in elkaar zit, de gewoontes en tradities daar :slightly_smiling_face:

@Celebritian,
op welk niveau is dat dan?
Want het liefst zou ik toch WO doen, of evt. HBO maar niet lager :slightly_smiling_face:

@LauraJasmijn,
is de studie Frans zelf dan niet al veel werk?
En ik denk dat ik er sowieso naast ga werken dus wat dat betreft weet ik niet of het wel zo slim is qua tijd om er nog een studie bij te doen. Is dat dan een deeltijdsstudie die je er bij zou doen? Ik kan misschien wel eventjes rond kijken. Ik zat namelijk wel ook te denken aan Conservatorium Zang, dus misschien dat ik daar dan iets mee kan doen… als ik sowieso al goed genoeg ben…

Waarom is het zo moeilijk? :frowning_face:

Je kunt tolk worden of voor kranten teksten vertalen, dus er zijn nog wel meer beroepen dan leraar.

@READMYMIND, dat klopt ja.
En ik denk ook niet dat ik teveel over de toekomstperspectieven moet nadenken maar meer over of ik de studie zelf leuk vind. Want na een WO-diploma kom je op heel veel plaatsen terecht.

Ja daar kan ik je eerlijk gezegt niks over vertellen, ik zit in 4V :x
Ik weet voor derest ook niets over die praktijkstudies, weet alleen dat dat een mogenlijkheid is, sorry!

^haha okee. ik zal er nog wel even op zoeken. :slightly_smiling_face:

Je kan echt letterkunde doen, de linguïstiek-richting, met morfologie enzo.
Je kan denk ik ook heel erg focussen op cultuur, maar ik denk dat je je sowieso wel zult gaan verdiepen in de opbouw van de taal.

Ik zal even als voorbeeld Leiden geven, waar ik zelf wel wat over weet (maar ik doe dit uit mijn hoofd en met een folder van een jaar of 2 terug).

Het eerste jaar is ongeveer:
Taalkunde, cultuurkunde en letterkunde.
Je werkt niet alleen aan de taalvaardigheid, maar ook aan geschiedenis en literatuur bijvoorbeeld. Je leert dit jaar ook beter lezen en schrijven omdat je ook Franstalige literatuur moet gaan lezen.

In het tweede jaar komt veel schrijven, presenteren en voordragen. Eigenlijk ga je gebruiken wat je in het eerste jaar geleerd hebt. Je hebt dan de basis cultuur en taal geleerd, dat wordt nu toegepast. En je kiest een specialisatie in een bepaalde richting (bijvoorbeeld: Taalkunde, literatuur, Romaanse taalkunde economisch Frans, juridisch Frans, letterkunde, geschiedenis en maatschappij, middeleeuws Frans ect ect ect.). Je kan ook naar het buitenland gaan.

In het derde jaar ga je onderzoek doen naar iets en dat wordt je Bachelor eindstuk, een soort PWS dacht ik.

Je kan je studie ook nog combineren met een praktijk studie, in Leiden. Dan kun je je alvast voorbereiden op iets als je al weet dat je dat wil doen, maar daar weet ik vrij weinig over.

Er zijn verschillende Masters, daar zul je zelf naar moeten kijken, want ik ben te lui dat nu uit te leggen (hihi).

Ik raad je aan om een meeloopdag te doen bij de universiteit waar je naar toe wil. Een boekjes over Frans studeren te pakken bij je decaan. En je docent(e) Frans eens aan te spreken, die zal je vast meer kunnen vertellen.

Een andere mogelijkheid is (dit is voor de diehards). In Antwerpen kun je een opleiding conferentietolk volgen, dit schijnt best zwaar te zijn en het is richt zich zeel op cultuur, maatschappij, geschiedenis en economie. Je moet op conferenties tolken (met zo’n headset). En dit moet simultaan (je bent dan simultaantolk). Je praat en vertaald tegelijkertijd.

http://www.artesis.be/ver…gen/conferentietolken.htm
http://www.emcinterpreting.org/admission.php (Verdere uitleg maar wel in het Engels, waar je aan moet voldoen, wat je moet kunnen, wat er verwacht wordt ect.).

Als je niet zo diehard bent, of dit je niet aanspreekt kun je:
-Bij ambassades werken.
-Bij de EU werken.
-Bij ministeries werken.
-Bij internationale organisaties/bedrijven ect.
-Lesboeken ontwikkelen.
-Tolken.
-Vertalen.
-Les geven.
-Journalistiek.
-Wetenschappelijk onderwijs/onderzoek.
-Toeristen organisaties, camping stuff.
-In Canada rond bazuinen.
-Boeken vertalen en/of controleren.
-Nog meer in Canada rond bazuinen.
-Les methodes ontwikkelen wanneer je ook een minor lesgeven hebt.
-Putjesschepper.

Omdat ik in een goed humeur ben heb ik toch nog even de links op gezicht (en wat is mijn geheugen vandaag toch goed :stuck_out_tongue: ):
http://www.studereninleid…ultuur/bacheloropleiding/
http://www.studereninleid…-cultuur/praktijkstudies/
http://www.studereninleid…ltuur/een-dagje-meelopen/
http://www.studereninleid…tuur/toekomstperspectief/

Zo. Nu ben ik te lui geworden. Je moet hoe dan ook veel lezen bij die studie.

Je kan ook mee doen aan de taalkune olympiade! Kun je lachen en zien wat taalkunde ongeveer inhoudt/zich mee bezig houdt en je komt mij tegen.

Holymoly.
Wat een draak van een post.

Ik studeer een taal (soort van, ik volg het als extra vak) en je bent toch wel heel veel bezig met grammatica. Vooral omdat je moet weten hoe een taal in elkaar zit en hoe hij zo geworden is. Grammatica is zeker belangrijk.

Ik heb een halfjaar in Canada frans gestudeerd, was best wel awesome ( " :

Oeh jaloers, ik wil ook een keer naar Canada.

Ik studeer zelf Zweeds aan de universiteit en ik kan je zeggen dat bij talenstudies je echt niet aan een stuk grammatica zit te doen. Ik vind het jammer dat dit de algemene opvatting van een talenstudie is, want het gaat echt totaal niet op. Ik zit nu in mijn tweede jaar en krijg 2 uur per week taalverwerving (wat dus echt op het leren van de taal gericht is), 4 uur per week wetenschapsfilosofie, 2 uur per week letterkunde (literatuur), 2 uur per week taalkunde (morfologie, onderlinge verstaanbaarheid, hoe zitten talen in elkaar, wat zijn onderlinge verschillen en overeenkomsten) en 2 uur Oud-Noords.
Het is dus absoluut niet vergelijkbaar met het volgen van een vak op de middelbare school. Ik heb 1 keer een a4-tje met zinnetjes moeten leren, dat was het. En woordenlijsten maak ik zelf, die krijg ik niet aangereikt. En dat is notabene bij een “nultaal” (die je dus niet op de middelbare school hebt geleerd).
Bij Frans zal dit zelfs nog in mindere mate van toepassing zijn, omdat ze ervanuit gaan dat je na die jaren op de middelbare school al een aardig woordje Frans spreekt.

Ik moet toevoegen dat bij een talenstudie de taal als de sleutel tot de andere vakken wordt gezien. Het is niet het doel, het is het middel. Bij ons moeten we de eindscriptie over taalkunde (waarbij je het dus wel over grammatica mag houden, maar dat is zeker niet de enige optie) en letterkunde, literatuur dus, in het Zweeds schrijven.

Tot zo’n 40 jaar geleden was het zelfs zo dat je bij een talenstudie überhaupt geen vak als taalverwerving kreeg. :’)
Dat was geheel je eigen verantwoordelijkheid. De enige reden waarom ze dat nu wel doen, is om de student wat tegemoet te komen.

Conservatorium is niet iets dat je eventjes makkelijk met een andere studie kan combineren, je kan beter even verder kijken voor een andere studie om te combineren óf helemaal voor het conservatorium gaan.

Ik heb ook serieus zitten kijken om Frans aan de universiteit te gaan studeren, maar ben uiteindelijk heel blij dat ik het niet gedaan heb. Ik had eigenlijk hetzelfde als jij: wilde de taal graag goed leren, en heb zeker interesse in de Franse cultuur. Maar die studie is veel meer, wat mij persoonlijk echt niet interessant leek, maar dan moet je eens naar een open dag gaan of kijken wat voor vakken ze krijgen. Als je Frans wil leren kan je veel beter een tijd in Frankrijk gaan wonen, bijvoorbeeld au pair worden (heb ik gedaan). Bovendien was het toekomstperspectief van die studie niet bepaald rooskleurig. :’) Ik doe nu een studie waar ik gewoon een goede baan mee zou moeten krijgen, en dan hou ik dat Frans er wel lekker naast als hobby! Ik kan nu via de universiteit ook gewoon een taalcursus Frans volgen, dat spreekt mij dan veel meer aan. Of als ze dat aan jouw universiteit niet hebben kan je bijvoorbeeld ook alleen de interessante vakken van Frans erbij doen… :]

Niet dat ik je er per se van af wil praten hoor, als je het echt interessant vindt moet je het natuurlijk gewoon doen, maar dit zijn denk ik wel belangrijke overwegingen om te kijken of dat echt is wat je wil gaan studeren!

Ik denk er zelf na om talen en culturen van Latijns Amerika te gaan studeren. Dit is dan wel Spaans en je leert meer dan alleen de taal zelf. Maar ik twijfel een beetje vanwege de zelfde reden als jij doet: mijn toekomstperspectief. Het lijkt me niet een studie waarmee je later makkelijk een leuke baan kan vinden.

Ik zat er ook aan te denken om dat te doen in Leiden. Ik vond alleen dat het daar te gericht was op de taal en de literatuur en niet zozeer op de geschiedenis en cultuur, maar misschien lijkt het jou wel leuk en daarbij is het op vele universiteiten anders. Ik raad je aan om aan meeloopdagen mee te doen, dan krijg je er toch een beter beeld bij.

Over het toekomstperspectief:
Mensen onderschatten heel vaak de mogelijkheden die je met deze studie kunt doen. Victoire heeft al heel veel opgenoemd, maar er zijn altijd meer mogelijkheden. Er is veel vraag naar mensen die Frans spreken, alleen al in Nederland. Je kan bij hulporganisaties werken, of organisaties zoals de VN. Als je je vakkenpakket goed uitkiest kun je er van alles mee worden.

Overigens vind ik dat je niet per se iets moet kiezen omdat je dan zeker weet dat je later een goede baan hebt, maar omdat je het leuk vindt, omdat je hart er naar ligt. Als je het leuk vindt wat je doet, kom je altijd wel goed terecht. Het is immers wel een universitaire studie.

(op deze site staat hoe de jaren eruitzien als je Frans zou studeren aan de universiteit Leiden, misschien kan het je helpen. https://studiegids.leiden…anse-taal-en-cultuur#tab1 )

-