ervaringen social work HBO

hallo allemaal,
ik studeer momenteel geschiedenis aan de uni maar het gaat niet heel lekker qua cijfers en ik twijfel ook of ik het leuk genoeg vindt. Ik kijk het eerst nog even aan maar ben me ook aan het oriënteren en kijk naar andere studies. Heb gekeken bij opleidingen bij het hbo en nu leek social work me heel erg leuk! Ik ga binnekort ook bij de open dag kijken maar vroeg me af of er hier mensen zijn die het studeren of hebben gestudeerd en hun ervaringen willen delen. Wat ervoeren jullie als positief/negatief? Ook maak ik me wel een beetje zorgen over de arbeidsmarkt, is dat echt zo slecht? Ik lees er wisselende verhalen over. Sommige noemen het dramatisch en anderen zeggen dat het de laatste tijd weer een beetje bijtrekt en makkelijker wordt.
Heel erg bedankt alvast!

Ik heb het 1,5 jaar gestudeerd toen het nog SPH was, na propedeuse behaald te hebben gestopt. De studie moet je echt liggen, anders ga je het niet leuk vinden. Ik miste theoretische vakken, die waren er naar mijn mening veel te weinig. En ik vond het vooral heel irritant dat je alleen maar bezig leek te zijn met jezelf (waar de focus in de eerste jaren op ligt). Je leert helemaal niet zoveel over ‘andere mensen helpen’, maar het was alleen maar reflecteren, reflecteren, reflecteren, wie ben jij zelf, wat voel jij, wat heb je meegemaakt, waarom heb je dit/dat gedaan, etc. Ik kon er niet meer tegen en ben toen gestopt. Vandaar dat het je echt moet liggen, anders haal je er geen plezier uit. Je moet ook echt sterk in je schoenen staan, aangezien je tijdens stages met heftige situaties te maken kunt krijgen. Zo heb ik met probleemjongeren gewerkt en daarna met verstandelijk beperkten, dat lag mij allebei niet. Maargoed, dit was mijn ervaring.

Ik doe deze opleiding nu en tot nu toe (ben eerstejaars) bevalt het mij erg goed. Persoonlijk maak ik mij niet echt zorgen over de arbeidsmarkt, daarbij trekt deze inderdaad ook weer aan. Op dit moment zie ik al best veel vacatures voorbij komen. Als reactie op de reactie hierboven, ik vind juist dat er wel vrij veel theorie is. Misschien niet zoveel als bij andere opleidingen, maar dan is naar mijn mening ook logisch. Mocht je specifieke vragen hebben dan hoor ik het wel!

@Crystalfire
Bedankt voor je antwoord! Wat moet ik me dan precies voorstellen bij zelfreflectie? Reflecteren op dingen/beslissingen die je binnen de studie maakt of ook echt je persoonlijke leven? Snap dat je het idd echt moet liggen.

Allebei eigenlijk! Vooral het eerste natuurlijk, maar het gaat ook echt veel over je persoonlijke leven. Waarom vind ik dit? Waarom denk ik hier zo over? Je referentiekader wordt echt goed uitgeplozen.

Thanks! Fijn dat het je goed bevalt! Op de site zie ik alleen maar staan wat de kernvakken zijn maar niet echt een specifieke uitleg per vak bij. Zou je misschien een korte uitleg over (een paar) vakken willen geven?

Ah okee, en dat komt dus terug in verschillende vakken?

Ja, vond ik wel, kwam overal weer terug. En in het 1e jaar kreeg ik het vak Socialisatie, dat draaide natuurlijk helemaal over jezelf.

Okee, bedankt!

Ervaar je de opleiding eigenlijk als moeilijk?

Ik doe deze opleiding nu sinds september, ben dus een eerste jaars. Ik vind de opleiding super. Op mijn school in Groningen valt de zelfreflectie wel mee. Er is één vak, Professionele Ontwikkeling en Begeleiding waar zelfreflectie echt aan de orde komt. Verder zijn er interessante theoretische vakken als psychologie en pedagogiek. Naast de theoretische vakken leer je gesprekken voeren bij gespreksvoering en voer je voor andere vakken per periode een project uit! Het is zeker een opleiding die je leuk moet vinden. Na jaar één kies je een major en ga je je hierin specialiseren. Ik vind de opleiding absoluut een aanrader. Hopelijk heb je hier iets aan!!

Dankje voor je antwoord! Als ik het ga studeren ga ik het ook in Groningen doen, dus zaterdag naar de open dag!! Fijn dat je het zo leuk vindt! Heb je ook negatieve ervaringen of is het over het algemeen heel leuk?

Beste turtle,
momenteel zit ik in het tweede jaar van social work aan de Hanze in Groningen. Hiervoor heb ik de opleiding toegepaste pscychologie geprobeerd maar dit was voor mij te hoog gegrepen. Zelf vind ik de opleiding social work echt ontzettend leuk. Je krijgt veel vakken over de psychologie, verder krijg je veel gespreksvoering en werkt veel in projecten. Voornamelijk en psychologie gedeelte spreek mij heel erg aan. Dit is wel echt een opleiding waar je moet voor kiezen als je weet dat je graag later met mensen wilt werken en hen wilt ondersteunen. Er zijn ontzettend veel doelgroepen waar je mee kunt werken. Het hangt echt van de doelgroep af waarmee je wilt werken of het goed in de arbeidsmarkt ligt. Zelf wil ik een eigen onderneming beginnen (heb ik net een over geschreven in het forum). In een tbs kliniek kom je waarschijnlijk iets minder makkelijk aan de bak dan bijvoorbeeld bij een verzorgingshuis. Vaak rollen mensen ook in werk door hun stage. Zelf ga ik volgend jaar stage lopen in het Martini ziekenhuis Groningen. Als je verder nog vragen hebt stuur me gerust een berichtje!

Ik ben derdejaars Social Work student op de Hanze, veel Groninger SW studenten hier lees ik wel!
Ik draai dus al even mee op de opleiding, en ben ook student assistent (help op open dagen en studiegerelateerde activiteiten), verder ben ik ook klassenvertegenwoordiger geweest in jaar 2 en heb ik mijn eerste stage ervaringen gehad.
Als je (specifieke) vragen hebt of bepaalde dingen wilt weten, let me know! Ik ben best bereid mijn eerlijke mening te geven, want zo rooskleurig als de eerste 2 jaren lijken, zo kut wordt het 3e jaar door velen ervaren… :cold_sweat:

Fijn dat het je zo goed bevalt! Mij spreekt het psychologie gedeelte ook echt heel erg aan. Ben ook op de open dag geweest en vond jrt super leuk! Werken in de hulpverlening spreekt mij ook heel erg aan. Doe je het profiel zorg? Wat voor werkzaamheden ga je dan uitvoeren in het martiniziekenhuis? Wat zijn dingen die je als minder leuk ervaart aan de opleiding?

Ik zal vandaag je post even lezen met je idee!

Hoe ervaar je zelf de opleiding? En het derde jaar? Waarom ervaren mensen het derde jaar zo kut? Ik ben zaterdag op de open dag geweest en heb ook boeken omgekeken en met studenten gepraat en het leek me iig heel leuk. Bedankt alvast :hugs:

De eerste twee jaar vond ik echt leuk, je krijgt een grote verscheidenheid aan vakken en je leert veel verschillende dingen, overal proef je wat van. Achteraf gezien mis ik wel een beetje diepgang gezien dat het zo erg rouleert en je daardoor niet echt de kans krijgt om de diepte in te gaan, maar met vakken als ethiek komt dit in je stagejaar wel weer terug. Het derde jaar staat voor de meeste mensen in het teken van stage, dat betekend een voltijd jaar stage van 40 weken, 32 uur per week. Daarnaast heb je supervisie en nog een aantal andere vakken, je hebt geen tentamenvakken. Tijdens je stage moet je een aantal grote opdrachten maken, waarbij het van groot belang is dat je je aan een strakke planning houd anders kom je echt in tijdsnood. Ik ben zelf na 4 maanden gestopt met mijn stage, omdat ik niet op mijn plek zat, en stage heel moeilijk te combineren is als je ook nog moeilijkheden in je privésituatie hebt, zo ken ik nog iemand die om diezelfde reden vroegtijdig gestopt is met stage. Ik vind de overgang van jaar 2 (volledig schooljaar op school) naar jaar 3 (volledig schooljaar op stage) een grote overgang waar door school weinig begeleiding bij wordt geboden. Je krijgt een stagedocent toegewezen die tegelijkertijd je POB-er is, maar je ziet diegene maar een 3 keer ofzo in het hele jaar, en vaak ken je diegene ook niet goed. Dat kan wel voor een drempel vormen om problemen op je stage/privésituatie ter sprake te brengen, althans zo heb ik het zelf ervaren. Ik heb vanuit mijn stagedocent niet veel steun ervaren bij het maken van de keuze om te stoppen met mijn stage, maar dit verschilt ook per stagedocent.

Er zijn veel studenten die later op stage gaan doordat ze niet voldoende EC’s hebben, of die vroegtijdig hun stage afbreken om welke reden dan ook, en dat vind ik best wel een dingetje eigenlijk…

Terwijl ik dit verhaal aan het typen was is mijn laptop uitgevallen dus ben een beetje de draad van m´n verhaal kwijt

Wat ik wel goed vind aan de opleiding, is dat er brede mogelijkheden zijn om je te oriënteren en om jezelf te ontwikkelen, en om je eigen keuzes te maken binnen je praktijkuren. Ook is er ruimte voor eigen inspraak en inbreng mbt verbetering van het onderwijs en de opleiding, en dat vind ik wel een goed ding. Er heerst een goede sfeer op school en contact met de docenten verloopt meestal ook prima, dus daar heb ik weinig op aan te merken. En de uitkomst van de NSE (studenten enquête) is meestal ook goed dus dat zegt ook wel veel over de opleiding.

Al met al een prima opleiding waar je goed onderwijs krijgt, alleen het derde jaar is (vooral op dit moment heb ik het idee) echt rampzalig, maar dat kan ook zijn omdat wij de eerste lichting major studenten zijn. (dus studenten die een majorspecifieke stage volgen).

Als je verder nog vragen hebt, stel ze gerust!

Bedankt voor je antwoord! Als ik het goed begrijp is de overgang van jaar 2 naar volledige stage naar jaar 3 te groot en is hier geen goede begeleiding bij? Jammer dat je er niet zo op je plek zat… Wil je vertellen wat voor stage je deed? Als je erop terugkijkt, ben je dan nog tevreden met de studiekeuze of zou je toch een andere keuze hebben gemaakt?

^ Zo heb ik het wel ervaren althans. Het is een groot contrast tussen voltijd stage en voltijd school, je moet eerst wennen en je moet al heel snel bezig met je schoolopdrachten want anders kom je achterop te lopen.

Ik deed een stage waarin ik werkte met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, en die weer werden begeleid naar de stap naar de arbeidsmarkt, in de vorm van een soort vrijwilligerswerk. Ze deden in principe onbetaald werk om ervaring op te doen, zo kun je het zien. Het ging hier vooral om het begeleiden van de cliënten, maar dit was toch meer groepsgericht dan dat ik in eerste instantie had verwacht. Ik ben sterker in het 1 op 1 begeleiden van cliënten :thinking:
Verder ben ik nog steeds wel tevreden met mijn studiekeuze en ook met de keuze voor de Hanzehogeschool, omdat ik het verder een goede school vind met goed onderwijs, alleen het stagejaar vind ik nogal dramatisch, maar ik denk dat dat ook voor ieder persoonlijk is. Al vind ik het grote aantal studenten wat vroegtijdig met de stage stopt of van stage gekickt wordt, toch wel zorgwekkend, maar daar zal de opleiding zelf ook achter hun oren over moeten krabben.

Je kunt na 1.5 jaar binnen deze studie kiezen: geestelijke gezondheidszorg, maatschappelijk werk, gehandicaptenzorg of jeugdzorg.
Als je voor de ggz kiest, hoef je je echt geen zorgen te maken over de arbeidsmarkt. Althans, niet in Limburg. Er is sowieso landelijk een tekort aan agogen binnen de ggz.