Een tweede studie

Hai meiden,
hier een vraagje over eventueel volgen van een tweede studie.
Ik heb net mijn derde jaar van mijn huidige HBO studie afgerond, dus ik ben over naar mijn vierde en laatste jaar. Alleen zit ik eraan te denken om na deze studie door te studeren of om een tweede studie te volgen. Alleen zit ik een beetje vast wat betreft de kosten hiervan. Ik heb het niet erg breed, dus ik wil het liefst, indien mogelijk, zo voordelig mogelijk een tweede studie doen. Ik heb hierover op internet al informatie gezocht, maar ik word er niet echt wijzer uit. Nu was mijn vraag of één van jullie een tweede studie gevolgd heeft of nu volgt en hoe zij dit aangepakt heeft. Ik heb wel gehoord dat het beter is om tijdens mijn huidige studie mij al in te schrijven voor de volgende studie en indien mogelijk al lessen te volgen, omdat dit goedkoper is, maar meer weet ik ook niet…

Alvast bedankt (:

Is het niet mogelijk om een BBL opleiding te doen? Dan kan je gelijk bijverdienen terwijl je je opleiding doet. Of is dit niet op het HBO haha, ik doe MBO namelijk ik weet 't niet :grinning_face_with_smiling_eyes:

Volgens mij is dat inderdaad niet op HBO!

Als je betaalbaar een 2e bachelor wil doen moet je inderdaad ingeschreven blijven bij je 1e bachelor, anders ga je instellings kosten betalen (deze lopen van 9.000 tot 15.000 per jaar). Ook moet je ervoor zorgen dat je beide opleidingen binnen een jaar na elkaar afrond, anders ga je geloof ik ook instellings kosten betalen. Een uitzondering is een tweede bachelor in “health” of onderwijs, deze studies kosten gewoon het normale college geld mits je niet al eerder een studie in deze richting gedaan hebt.

Heb je er al over gedacht om een Master te doen? Dan studeer je ook door en kan je je ook meer specialiseren, als dat is wat je wilt? Je kan soms ook nog een andere richting uit (bijvoorbeeld van voeding naar gezondheidswetenschappen of van een science studie naar business).

Bedankt voor het meedenken meiden!

@Idea nee heb ik nog niet over nagedacht! Is wel iets om even naar te kijken inderdaad. Wat betreft dat eerste stukje, dat afronden van beide opleidingen binnen 1 jaar gaat hem dus niet worden haha, aangezien ik al in mijn laatste jaar zit. Een opleiding in health of onderwijs zou wel kunnen, dan zou ik even moeten kijken of mijn huidige opleiding hier niet onder valt.

Het is zo lastig allemaal haha, en het helpt niet echt dat ik een mentor heb waar ik niet echt op kan bouwen… Bedankt!

Ik heb dit probleem ook. Alleen ga ik nu naar het tweede jaar SJD. Ennn ik denk er toch over na om tochhhh nog Journalistiek erbij te gaan doen. Decisions… Decisions…

Ik ga nu ook beginnen aan mijn tweede opleiding, maar ik hoef geen instellingsgeld te betalen. Hoe precies dit werkt weet ik niet, maar je hebt hier een soort tabelletje voor op de schoolsite. Vaak moet je dit alleen betalen als je tweede opleiding binnen hetzelfde vakgebied valt.
Of het kan liggen aan het feit dat ik mijn tweede opleiding in deeltijd ga volgen…

edit: Meteen even opgezocht:

Geen extra collegegeld voor 2e studie
Voor sommige 2e studies geldt het wettelijk collegegeld:

En opleiding in onderwijs of zorg, als u daar nog geen diploma in heeft behaald.
Een 2e opleiding naast uw bacheloropleiding of masteropleiding.
Een 2e opleiding die u bent begonnen tijdens uw 1e opleiding. Deze opleiding loopt nog door na het 1e diploma. De afspraak hierover tussen studenten, de Vereniging van Universiteiten (VSNU) en de Vereniging Hogescholen (VH) wordt omgezet in een wettelijke regeling. Deze wettelijke regeling gaat in op 1 september 2014.

Klopt niet, je betaalt geen instellingscollegegeld als de 2e studie eentje binnen gezondheidzorg of onderwijs is EN je hebt hiervoor nog geen studie in die richting gedaan. Dat met je 2e studie tijdens je 1e studie starten heb ik me nooit in verdiept.

Dat is toch precies wat ik daarna eronder heb gezet?

Ja klopt! Misschien stond het er nog niet toe ik mijn post schreef of ik was gewoon blind hihi.

Wat ook veel gedaan wordt is dat het inleveren van de eindscriptie/afstudeeronderzoek (of wat dan ook, geen verstand van hoe dat allemaal heet) van de 1e studie wordt uitgesteld, hij is al wel klaar etc. maar alleen nog niet ingeleverd. Zolang hij nog niet is ingeleverd sta je nog ingeschreven bij de 1e studie en wanneer je dan ondertussen ook begint met de 2e studie betaal je gewoon het wettelijk collegegeld ipv het instellingsgeld.

Je kan hem trouwens gewoon al inleveren, althans wel op mijn uni. Dan heb je al je cijfers, maar je moet dan nog niet het afstudeer proces in gang zetten. Dan sta je gewoon ingeschreven zolang je wil.

^ Ja zoiets bedoel ik ja haha, zelf nog geen verstand van. :wink: Maar dat is wat ik bedoelde.

Dit soort vragen kun je het beste voorleggen aan een studentendecaan, die zijn hierin gespecialiseerd.