Een monoloog schrijven

Hoi!!
Ik moet een monoloog van 2 minuten schrijven.
Probleem is: ik heb eerlijk gezegd totaal geen beeld van een GOED monoloog.
Hebben jullie tips?
xxx

Mm lastig, schrijf over iets waar je commentaar op hebt, zodat je bv. boos kunt worden of het heel cynisch kunt maken… of schrijf iets wat je zelf of iemand anders hebt meegemaakt, zodat je het publiek kunt meetrekken in het verdriet. Voorbeeld van een monoloog die ik erg leuk vind(is alleen niet meer de originele volgens mij, had hem zelf beetje aangepast):

Sneeuwwitje (tjitske jansen)

En wie heeft er aan Sneeuwwitje gevraagd of ze gelukkig was?
Wie heeft dat bedacht? Gelukkig? Omdat ze met een prins mocht trouwen? Denk je, dat je dáár gelukkig van wordt? Natuurlijk zei ze ja! Wat had ze anders moeten zeggen. Had ze bij die stomme dwergen moeten blijven? Het zou me niets verbazen als dat ‘ja’ niets anders was dan een kuchje. Als er een stukje appel loskomt in je keel, moet je meestal wel even kuchen.

En op dat kuchje reageerde de prins en de dwergen met luid gejuich; ‘ze zegt jaaaaaa!’ die prins, dat was gewoon een man hoor. En sneeuwwitje was toevallig wel het mooiste meisje van de wereld. Dat willen alle mannen wel, dat het mooiste meisje van de wereld naast ze loopt. En dat mocht ze doen; naast hem lopen. Mooie bhtjes aantrekken, de hele dag in dure jurken over marmeren vloeren lopen. Leuk! Niet teveel zeggen, sshhht. Als jij je mond houd, kan ik geloven dat jij bent zoals ik wil dat jij bent. Wat ben je mooi!

En wat had ie prins te bieden? Behalve behaatjes, dure jurken, marmeren vloeren, kaviaar, oesters, chinese vazen en…. Hij ging nooit naast haar zitten, alleen maar, om náást haar te zitten. En als ze soms heel voorzichtig iets probeerde te zeggen reageerde hij verbaast:
‘maar sneeuwwitje toch, jij hoeft toch niks te zeggen? Je hebt alles, en je hebt mij’

ja, ze hád alles. En ze had hem. En wat dan nog?