Doorstuderen na HBO

Hallo meiden,

Ik heb de zoekfunctie gebruikt, maar kan niet echt een topic vinden wat antwoord geeft op mijn vragen.

Ik wil graag na het behalen van mijn HBO opleiding doorstuderen. Mijn interesse ligt in het volgen van een master, maar het wordt mij maar niet duidelijk hoe het volgen van de premaster in zijn werk gaat en hoe het zit met toelatingseisen en dergelijke. Websites van universiteiten geven mij weinig duidelijkheid, voornamelijk omdat ik een studie doe waarmee ik voor heel weinig in aanmerking kom (toerisme). Ik wil geen toeristische master gaan volgen, maar iets gericht op business administration (maar dan niet de bedrijfseconomie of bedrijfskunde met veel wiskunde), maar iets als international business, management of marketing. Ook psychologie lijkt mij heel interessant, maar daar kom ik naar mijn idee al helemaal niet voor in aanmerking. Waar in Nederland of België maakt mij niets uit.

Mijn huidige school helpt mij niet met het zoeken naar een masterstudie. Zo heb ik meerdere malen gevraagd om mijn cijferoverzicht (wat zij niet kunnen (willen?) geven). Hierdoor weet ik dus niet of ik aan mijn gemiddelde voldoe. Kan iemand mij vertellen hoe ik dit moet berekenen? Qua masters raden zij alleen partneruniversiteiten aan, welke vrijwel geen van alle in Nederland zijn ofwel heel duur zijn.

Ik zou graag wat meer informatie hebben met betrekking tot toelatingseisen en het volgen van een premaster, maar ook ervaringen van anderen (is het heel zwaar, master na HBO?). Tot slot vraag ik mij af of er hier mensen zijn die aan de universiteit in België een master volgen.

Bedankt! :slightly_smiling_face:

Ik ga in september beginnen met de premaster Health sciences, dus wel wat anders dan jij. Ik kan gewoon op de schoolwebsite inloggen en al mijn cijfers zien. Daar staat ook een gemiddelde onder bij mij.

Voor mijn premaster moest ik een toets doen die best wel pittig was, nederlands/engels/wiskunde/statistiek. Maar ondanks dat ik een onvoldoende had op wiskunde, ben ik toch toegelaten, dus zo streng is het blijkbaar ook weer niet.
Maar je moet inderdaad zelf op zoek gaan. Op www.studiekeuze123.nl kun je geloof ik opleidingen bekijken. Zo heb ik health sciences ook gevonden.

Of het zwaar is weet ik dus nog niet.
Wat studeer je nu? Want het moet er vaak wel een beetje bijpassen, anders word je niet toegelaten. Ik wilde graag gezondheidspsychologie doen (waarom krijgen mensen overgewicht, dat soort dingen onderzoek je dan), zelfs dat mocht niet eens. Health sciences gelukkig wel.

Voor niet alle Masters hoef je een pre-Master te doen. Mijn zus is bijvoorbeeld direct doorgestroomd. Maar als ze naar een bepaalde andere uni wilde moest ze 1 jaar een pre-master doen (die bestond uit wat algemene wetenschaps/statistiek vakken, maar een paar uurtjes per week). Voor die pre-master moest ze een toelatingstoets doen (rekenen, Engels, taal, etc), als ze die niet haalde mocht ze niet eens beginnen.

Dat je school je geen cijfergemiddelde kan geven slaat nergens op, dit moet gewoon mogelijk zijn. Bij wie ben je geweest? Je studie adviseur/studieloopbaanbegeleider of de examen comissie? Die laatste moet het zeker voor je kunnen regelen namelijk.

Een Master of Psychology na een HBO Toerisme lijkt me ietwat ver gezocht. Dit is een Master of Science! Ik heb even vlug gekeken naar de beschikbare specialisaties in dat veld op mijn uni en ik zou niet weten hoe je Toerisme op die specialisaties aan zou kunnen sluiten. Als je het al voor elkaar krijgt een diploma ervoor te halen (wat nog een klus is; je hebt geen enkele voorkennis van psychologie - de Masters zijn bedoeld voor mensen die al 3 jaar psychologie gedaan hebben) moet je je afvragen of je er uberhaupt iets mee kan: Ik zie dat de Master maar 1 jaar is. Wat moet je met 1 jaar Psychologie? Alles waar je dat voor nodig zou hebben, zouden ze daar niet liever iemand voor hebben die gewoon ook een bachelor in die richting heeft gedaan?

Ik zie bedrijfskunde/business wel als een goede aansluiting; Er zijn zat bedrijven in de toerisme. Ook vind ik persoonlijk dat de “instap drempel” van business zeer laag is (ik heb 1 jaar business gedaan als bioloog en ik draai gewoon mee als stagiair in een bedrijf met de business studenten), dus dat moet prima te doen zijn.

Tot slot is een Master na je HBO prima te doen zolang je er maar niet van uit gaat dat het even makkelijk is als een HBO. Ik ging met mijn HBO P naar de uni; wat ik in 1 jaar HBO kreeg, kreeg ik in 1 maandje uni door mijn strot geduwd. Ook mijn zus ondervond de “gap” tussen HBO en uni (zoals deze er ongetwijfeld ook is tussen MBO en HBO). Echter als je zonder problemen het HBO hebt gedaan moet je prima een Master kunnen naar mijn mening.

Een stortvloed aan ietwat random info, maar ik hoop dat je er wat mee kan haha.

Premasters en toelatingseisen zijn echt onwijs verschillend per universiteit en dan ook nog eens per master dus dat is echt even uitzoeken helaas.

Met mijn bachelor kon ik bij weinig masters terecht dus dat schoot niet op… Nu heb ik komend weekend toevallig een toelatingsassessment waarbij Nederlands, Engels en wiskunde getoetst gaan worden, ik ben benieuwd…

Bedankt voor de reacties! Ik ga vanavond even uitgebreid reageren :slightly_smiling_face:

Wat betreft ingangseisen voor masters als je vanaf HBO komt is het soms lastig te vinden wat je precies moet doen ja. Tip: bel de universiteit!! (vaak moet je dan de studentenbalie van de betreffende afdeling hebben) Dan heb je meteen duidelijkheid. Sommige masters hebben namelijk wel pre-masters en anderen niet (mijn vriend heeft ook HBO gedaan maar kan nu wel meteen instromen in een master) en soms zijn er weer andere toetsen die je nog wel moet halen voordat je kunt beginnen (zoals een Engels toets).

Ik vind het wel heel vreemd dat je school geen cijferlijst voor je kan/wilt uitdraaien, maar staan al je cijfers ook niet ergens online?