[discussie] Genderneutraliteit

Binnenkort gaat de NS ‘dames en heren’ veranderen naar ‘beste reizigers’ omdat niet iedereen in het hokje dame of heer past. Meer info: https://www.google.nl/amp/s/www.volkskrant.nl/economie/-dames-en-heren-wordt-bij-ns-voortaan-beste-reizigers~a4508582/amp
Wat vinden jullie hiervan? Ik vind het een goed initiatief omdat je met zoiets kleins aardig wat mensen blij kan maken.

Prima! niets mis mee vind ik.

Ik weet het eerlijk gezegd niet echt. Het is wel een goed initiatief, maar moet alles veranderen om het iedereen naar hun zin te hebben? Dit is nu nog maar iets kleins… :cold_sweat:

Ik vind dat als je er zelfs maar een kleine groep mensen er blij mee kunt maken, waarom niet? Ik heb er geen last van, of ik nu word aangesproken als reiziger of dame.
Ik vind het goed dat gender fluid besproken word. Ik weet niet hoe het is om gender fluid te zijn, dus wie ben ik er over te oordelen? Als dit belangrijk is voor die doelgroep die mensen beter kan laten voelen wat is dan het probleem?

Ik ben blij dat mensen aan zulke kleine dingen denken want het heeft vast veel invloed op deze groep.

Ik was me er eerlijk gezegd niet heel erg bewust van dat dit überhaupt een probleem was. Maar als dit leeft onder een bepaalde groep en dit betekenis heeft voor hen, vind ik het goed dat er iets mee gedaan wordt.

Amen

Juist omdat het zo klein is, is het toch goed en fijn als dit voor een groep betekenis draagt? Kijk als je aparte wc’s voor dames en heren gaat afschaffen vanwege dezelfde reden zou ik dat niet zo chill vinden, maar juist omdat dit zo klein is en niemand er last van heeft vind ik dit een goed initiatief. Ik denk dat de kleinste dingen heel veel kunnen betekenen voor iemand.

Ik vind dit een prima actie van de NS. Ook omdat het zo weinig verschil maakt voor alle niet gender-fluid mensen. Ik vind het best vreemd als mensen niet aangesproken willen worden met ‘reiziger’ in plaats van ‘dame/heer’, je bent tenslotte een reiziger als je met de NS reist.
Dit soort aanpassingen lijken mij dus helemaal prima, al hoop ik niet daar we hierin doorslaan. Ik vind het belangrijk dat alle mensen geaccepteerd worden, maar men moet ook beseffen dat men bij een minderheidsgroep hoort en dat daar niet áltijd rekening mee kan worden gehouden, helaas. Ik juich dit soort kleine aanpassingen van harte toe, maar ik denk dat het in een aantal gevallen ook best complex is om rekening te houden met mensen die zich anders dan man/vrouw voelen, qua aanspreekvorm oid. De meest voorkomende vormen zijn man en vrouw, dus gaat men daar standaard vanuit, meestal zelfs onbewust. Dan bedoelt men het niet kwaad, maar komt het gewoonweg niet in ze op dat er nog een andere optie is.

Datzelfde geldt ook voor kinderen die bijvoorbeeld twee homoseksuele ouders hebben. Men heeft ook de neiging om te vragen: “Waar zijn jouw papa en mama?”, terwijl een kind misschien wel twee papa’s heeft. Of kinderen die nog maar één ouder hebben door overlijden, vragen we toch ook wel eens hoe het met hun ouders is, want de meeste kinderen hebben beide ouders nog, dat is normaal. In deze gevallen ben je nu eenmaal, net als gender-fluid mensen, een ‘uitzondering’, dus in sommige gevallen valt in mijn ogen, niet te ontwijken dat mensen foute aannames doen of geen rekening houden met de specifieke situatie, omdat deze gewoon minder voorkomt dan anderen. Het wordt gewoon heel lastig als we met alle mogelijkheden rekening gaan houden, omdat mensen ook steeds vrijer worden en er zoveel mogelijk is.

Oftewel; top van de NS, zulke kleine aanpassingen zouden voor niemand een probleem moeten zijn, ik juich acceptatie heel erg toe, maar ik hoop dat we er niet in doordraven omdat het gewoon heel complex zou worden.

Het is wel Oke, maar als je met all deze kleine dingen rekening moet houden maak je nooit iedereen blij.

Ik vind het heel fijn dat het gebeurt. Voor degenen die cis gender zijn verandert er niets fundamenteels, zij zijn immers ook een reiziger. Voor anderen is dit een wereld van verschil waardoor zij zich geaccepteerder voelen. Ik snap dan ook oprecht niet hoe je hier tegen kan zijn. Elk stapje naar gelijkheid is naar mijn mening een goede stap.

Nu is het nog een kleine aanpassing die prima is, maar we moeten wel echt oppassen dat we hier niet in doorslaan. Zoals anderen al zeggen; je kunt het niet iedereen naar z’n zin maken.

ff

Nee, nu leg je woorden in de mond. Het gaat er niet om dat er niets meer wordt doorgevoerd, maar je moet bij sommige dingen je afvragen of het echt nodig is om zoiets te implementeren. Bijvoorbeeld om je gender-identiteit op het paspoort te vermelden. Het is prima als je man, vrouw en interseksueel op het paspoort hebt staan, maar om nou 48 verschillende gender-identiteiten daarbij op te nemen, is misschien te veel van het goede.

Hier sluit ik me bij aan. Ik snap ook niet hoe mensen zich kunnen ergeren aan zo’n kleine verandering waar niemand last van heeft, maar ik vind wel dat we hier niet in moeten doorslaan.

Dit doen ze bij mij op school al. Ikzelf vind dit niet erg, maar dit is nog steeds man/vrouw. Je gaat door dezelfde deur naar binnen, maar links heb je nog steeds 2 hokjes voor vrouwen en rechts 2 hokjes voor mannen

Die onderwerpen die jij aankaart gaan niet echt over minderheden vind ik zelf. Meer dan de helft van de bevolking is vrouw. De wereld aanpassen daaraan is logisch.
Maar minder dan 1 procent in Nederland is gender fluid. De rest voelt zich wel allemaal een man of vrouw. Ik vind het tever gaan om je daarop aan te passen. Want er zijn ook daadwerkelijk mensen die zich identificeren als een kat. Gaan we ons daar ook op aanpassen?

En waarom mag ik mij niet openlijk identificeren als vrouw, omdat het misschien net die 0.03% kan kwetsen?

s

ff

Ik vind het allemaal wel best. Dat dit onderwerp op rtl summer night kwam, ik bedoel er zijn wel ergere dingen in de wereld om je druk over te maken.