Voor veel mensen klinkt dit vast heel vreemd maar ik heb me de laatste tijd verdiept in het eten van koolhydraten, en dan met name het eten van koolhydraten met een hoge GI index. Ik heb namelijk mijn voedingspatroon volledig omgegooid, onder begeleiding van een voedingsexpert en ik vroeg me af waarom ik me nou zoveel beter voelde. Aangezien ik graag zelf dingen onderzoek ipv dat ik zomaar iets aanneem van iemand ben ik op onderzoek uit gegaan.
'De glykemische index of GI is een maat voor het effect van koolhydraten op de bloedglucosespiegel. Koolhydraten die snel worden afgebroken tijdens de spijsvertering en hun glucose snel afgeven in de bloedbaan hebben een hoge glykemische index, terwijl koolhydraten die langzaam afbreken en hun glucose geleidelijk aan het bloed afgeven een lage glykemische index hebben.'
Ik heb verschillende studies gezocht op het internet en het boek ‘de voedselzandloper’ gelezen, waar weer allerlei andere studies in worden behandeld. De conclusie was vrijwel overal hetzelfde, het eten van koolhydraten met een hoge GI index is zeer nadelig voor de gezondheid. Onder deze categorie vallen dus brood, aardappelen, rijst en pasta. Wit zou dan het ergste zijn en volkoren het minst erg, maar nog steeds slecht.
Hier zijn een aantal redenen voor;
De glucose in koolhydraten met een hoge GI index zetten het ‘groeihormoon’ in ons lichaam aan het werk. Nadat je uitgegroeid bent kun je echter niet zoveel meer met dit hormoon en dus gaat je lichaam oa cellen vernieuwen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam sneller ‘op’ is, iemand die in zijn leven zeer weinig producten met een hoge GI index eet, leeft dus theoretisch gezien langer (dit is ook al bewezen met studies op dieren, nog niet op mensen.)
Producten met een hoge GI index verhogen de kans op diabetes sterk. Ook verhoogt het de kans op kanker, dit omdat glucose de ‘brandstof’ van een kankercel is. Doordat het groeihormoon cellen vernieuwd en er dus meer celdelingen zijn wordt de kans op kanker ook groter.
De reden waarom mensen met dwerggroei dus vrijwel nooit kanker krijgen is omdat hun groeihormoon geen werk doet en er dus bijna geen celdelingen zijn.
Nu heb jij natuurlijk altijd geleerd dat je je broodjes moet eten omdat je het nodig hebt als brandstof. Fout. Er zijn talloze producten die wel positief voor je gezondheid zijn en niet deze ‘bij effecten’ hebben. Denk bijvoorbeeld aan spelt, quinoa, havermout etc.
Ik vroeg me af of er meer mensen zijn die, net als ik, overtuigd zijn door alle studies en dus hun inname van producten met een hoog GI index sterk hebben geminderd. Ik zelf eet 5 dagen per week ‘hoog GI vrij’ en in het weekend eet ik gewoon lekker mijn pizza’tje en pasta. Ik voel me sindsdien echt enorm veel beter, energieker en gezonder.
Of misschien denk je er wel compleet anders over, dan ben ik ook benieuwd waarom en of je dat toevallig met (betrouwbare) bronnen kunt aantonen.
Ik heb alle bronnen uit dit topic uit het boek ‘de voedselzandloper’ gehaald om het even makkelijk te maken. Maar de informatie is gelijk in vrijwel alle studies over dit onderwerp.