dierentuinen sluiten?

Wij hebben voor ons nederlands debat de stelling:

Alle dierentuinen moeten gesloten worden. Wij zijn tegen deze stelling.

Wie weet er nog een paar goede argumenten? we hebben er natuurlijk zelf ook al wat, maar misschien hebben jullie nog een paar goede argumenten…

alvast bedankt!

Welke heb je zelf, dan weten wij welke je nog mist:)

Voor:

  • Dieren horen niet in kooitjes
  • Het onderhouden van deze parken kost veel geld

Tegen:

  • Het trekt veel toeristen aan wat weer goed is voor onze economie
  • Kinderen leren veel van de dierentuinen (Hiermee bedoel ik dat er kinderen zijn die nog nooit van hun leven een echte koe/of iets hebben gezien omdat ze in de stad wonen. Een dierentuin biedt wel de mogelijkheid om toch alle dieren te zien die je wilt.)

Dit zijn even de enige die ik zo kan bedenken.

Waar moeten de dieren dan heen? Terug in de natuurk kan ook niet!

Ik heb hier een tijd geleden een werkstuk over moeten maken, wel voor filosofie/ethiek. Even kijken of ik die nog ergens kan vinden…

Even wat stukjes gekopieerd uit mijn werkstuk.

[i]verliezen in de dierentuin hun instinct om in de wildernis te kunnen overleven. Ze hoeven niet meer op voedsel te jagen, omdat alles in vaste porties wordt voorgeschoteld. In gevangenschap leven ze meestal in een vaste groep, waardoor ze ook niet met andere kuddes in aanraking komen, bovendien hebben ze geen natuurlijke vijanden. Het leven in een dierentuin laat dus niet het werkelijke leven en leefomgeving zien van het dier. Is een dier eenmaal in de dierentuin beland, dan is er geen weg terug meer voor het dier. Een dier dat in de dierentuin geboren en getogen is, weet natuurlijk niet beter en beleeft dit als zijn enige werkelijkheid.

Dieren die met uitsterven bedreigd worden in de natuur, worden onderworpen aan een fokprogramma in de dierentuin voor het behoud van het diersoort. De nakomelingen worden soms uitgezet in de vrije natuur. Dit gebeurt vaak met dolfijnen en orka’s.
[/i]

[i]Tegenwoordig worden dieren veelal geobserveerd en gefilmd in de vrije natuur, zodat wij al deze mooie beelden kunnen zien op televisiezenders zoals: National geografic, animal planet en prachtige documentaires zoals ‘frozen planet’ van de BBC. Hierdoor verliest de dierentuin zijn aantrekkingskracht op de mens. Dit is beter voor zowel mens als dier. Als men dan toch dieren in gevangenschap willen houden, kunnen we beter kiezen voor een safaripark zoals bijvoorbeeld Beekse bergen waar dieren in een zo natuurlijk mogelijke omgeving kunnen samenleven. In zo’n park hebben dieren veel meer ruimte en komen ze ook met andere diersoorten in aanraking.

Nadeel van deze parken is dat je als mens beperkt bent in je bewegingsvrijheid, omdat je in je auto moet blijven zitten voor je veiligheid. Bovendien zijn dit soort parken veel duurder in onderhoud, omdat deze dieren veel meer hectares in beslag nemen.
[/i]

Een dierentuin is tot op zekere hoogte educatief te noemen. Dit komt omdat alle dierenverblijven voorzien zijn van borden, waarop allerlei informatie staat over het betreffende dier, zoals soortnaam, Latijnse naam, afkomst, leefomgeving en het voedsel waar ze van leven. Helaas blijkt in de praktijk dat veel mensen geen of weinig aandacht hebben voor deze borden, waardoor de dieren meer een amusementswaarde hebben dan een educatieve waarde. Voor wetenschappers zoals biologen is een dierentuin altijd educatief, vanwege de experimenten zoals: het fokken, dna-onderzoek etc.

Misschien kun je hier wat argumenten uit halen? Het was geen betoog, maar voor filosofie, dit waren de enige stukjes die misschien bruikbaar zijn. De rest ging over de morele waarde en al die shit haha.

wij hadden deze argumenten al bedacht:

-educatief voor kinderen
-het niet uitsterven van diersoorten (door fokprogramma’s)
-het brengt geld op voor de gemeente
-banen voor de medewerkers
-amusement

en dit waren ze zo ongeveer… bedank voor de reacties!

bedankt READMYMIND! hier kunnen we vast wel wat van gebruiken!

dubbel

bedankt READMYMIND! hier kunnen we vast wel wat van gebruiken!