Diafragma en sluitertijd

Vorig jaar heb ik een Nikon d3100 gekregen. Deze heb ik dan ook gebruikt om fotografie te doen, ik heb dus geen handleidingen gelezen of artikels over deze camera, maar ben er gewoon mee begonnen. Nu, na een lange tijd en veel fotografie topics te lezen, kwam ik diafragma en sluitertijd tegen. Ik heb hier wat dingen over opgezocht en uitgeprobeerd, maar het wilt me maar niet lukken. Ik zie totaal geen verschil tussen de foto’s met verchillende diafragma’s. Hierbij weet ik trouwens nog niet zo heel zeker of ik dit wel allemaal juist doe. Kan iemand mij misschien eens uitleggen hoe het werkt? of hoe het komt dat ik geen verschil zie tussen de foto’s?

Zover ik weet:
Bij een te lange sluitertijd krijg je bewogen foto’s, bij mijn camera (EOS 1100D) kun je dat heel makkelijk instellen, hoe je dat bij de jouwe doet moet je even bekijken in de handleiding

Het diafragma kun je vergelijken met je pupil: bij veel licht zijn je pupillen klein, want er hoeft minder ligt op je oog te vallen. Bij weinig licht zijn je pupillen groot, want er is weinig licht dus wilt je oog zo veel mogelijk licht door laten. Als je dus een donker beeld wilt vast leggen, doe je de diafragma hoog om zo veel mogelijk licht op te vangen.

En miss heb je hier nog wat aan: http://www.goeievraag.nl/vraag/elektronica/cameras/iso-diafragma-sluitertijd.476567

Volgens mij kun je ook met diafragma instellingen er voor zorgen dat iets scherper is of niet? Ik heb hier een Canon 1200D en hiermee maak ik foto’s die op de voorgrond dingen scherp hebben maar op de achtergrond onscherp.

Ik heb hier een tutorial over geschreven, ik denk dat je daar heel veel aan hebt! :grinning:
http://mhilariusfotografie.wordpress.com/2013/10/17/uitleg-het-diafragma/