De vriend van mijn vriend

Lieve meiden,

Ik heb advies nodig van jullie. Ik kom er zelf namelijk gewoon niet meer uit.

Ik ben 24 jaar oud en heb al bijna 6 jaar een relatie met mijn vriend van 29. We wonen sinds 3 jaar ook samen wat allemaal erg leuk en gezellig was. Nu heb ik het laatste half jaar behoorlijke irritaties. Ik irriteer me aan hoe hij zich in het huishouden gedraagt. Hij doet namelijk vrijwel niets. We hebben daar al meerdere malen een gesprek over gehad, maar het verbeterd niets. Verder vind ik het enorm lijken op een vriendschappelijke relatie. Met de seks wijst hij me namelijk ontzettend vaak af. Dan heeft hij geen zin, of is moe etc. Ook iets waar ik erg van baal en waar we ook al heel vaak een gesprek over hebben gehad waarbij hij aangaf dat te veranderen. Maar zonder resultaat.

Goed, nu zat ik hier dus al een tijdje mee in de hoop dat alles veranderd, dat mijn gevoel verbeterd enzovoort, maar helaas. Ik ben een tijdje ziek geweest waardoor ik een groot deel van mijn ‘tienerjaren’ thuis heb gezeten. Ik ging niet uit en zat elke dag thuis. Nu het weer goed gaat, vind ik het zo ontzettend fijn om uit te gaan en te genieten van die kleine dingen. Iets wat ik dus al die jaren niet heb kunnen doen. Ik merk dat ons leeftijdsverschil dus op dit moment ook erg verschilt in interesses. Maar dan komt nu het verhaal waar het he-le-maal mis gaat.

Afgelopen januari was zijn zusje jarig. Die gaf een groot feest voor de hele vriendengroep waar mijn vriend ook in zat. Mijn vriend kon niet mee dus ging ik alleen en bleef ik bij zijn zusje slapen. Ik had altijd al ontzettend goed contact met een jongen uit hun vriendengroep, tevens ook een hele goede vriend van mijn vriend. Laten we hem voor het gemak even V. noemen. We gingen uiteindelijk uit met zijn zusje, haar vriend en V. Daar is het compleet mis gegaan. Ik en V. sliepen samen in de woonkamer. We hadden gezoend en zijn samen in slaap gevallen. Niemand is er gelukkig achter gekomen. Weer een week later ging ik uit met mijn broertje en ook toen kwam V. binnen lopen. Ook toen hebben we midden in die tent gezoend. Nu ben ik afgelopen zaterdagavond naar V. gegaan. We moesten hier namelijk over praten. We zijn samen gaan eten in een restaurant om hier over te praten. Hij voelt zich heel rot erover en voelt zich schuldig naar mijn vriend. Ik uiteraard ook. Maar ergens voelt het super fijn en hebben we het erg leuk met elkaar. We zijn daarna samen wat gaan drinken in een kroeg en nog naar een cafe gegaan met een coverband. Ik heb zo’n ontzettend leuke avond gehad! Ik ben daarna bij hem blijven slapen. Je begrijpt zelf ook wel wat er toen gebeurd is. De volgende dag was hij ontzettend lief voor me, bracht me ontbijt en koffie en zette me af op het station. Ik zag aan hem dat hij zich er rot onder voelde. V. had al tegen me gezegd dat hij minder contact met me wilt. En dat is nu dus ook zo. Ik heb eigenlijk vrijwel niets meer van hem gehoord en ik merk dat ik dat enorm lastig vind en dat er nu dus toch iets van gevoel bij komt kijken.

Meiden, wat moet ik hier mee. Ik wil V. zo ontzettend graag spreken, maar wil hem niet rotter laten voelen dan dat hij zich al voelt. Daarnaast heb ik mijn vriend ook nog en het huis waar we wonen. Uhg, help me.

Maak het uit met je vriend, zeg dat je vreemdgegaan bent, en dan kan je doen met V wat je wil.

Dit.
En een huis is maar een huis, dat kan wel worden opgelost.
Je laat je toch niet gijzelen door een paar bakstenen?

Ben je nog gelukkigin je huidige relatie?

Nee, ik ben op dit moment niet gelukkig in mijn relatie. Maar ik blijf toch elke keer weer de hoop hebben dat dit wel gebeurd. Dat keurt uiteraard mijn gedrag niet goed. En wat het huis betreft. Als hij me er uit gooit, sta ik letterlijk op straat. Ik kan niet terug naar mijn ouders.

Weet hij dat je ongelukkig bent?

  • sta je ingeschreven bij woonvereniging/studentenhuisvesting?
    (zo niet, gelijk effe doen)

Nee dat weet hij niet, maar dit heb ik bewust nog voor me gehouden omdat hij op dit moment midden in zijn examens zit en ik die absoluut niet wil verpesten. Uiteraard moet er een keer een gesprek plaats vinden hierover. Verder ben ik nog niet ingeschreven, wat inderdaad misschien wel slim is om te doen.

Inschrijven, eerlijk aan je vriend vertellen wat er is gebeurd en dan is de keuze aan hem hoe jullie relatie verder zal gaan. Dat lijkt me een juiste volgorde.

Het is heel lastig met V, maar hij heeft aangegeven minder contact te willen en dus kan je hier helaas niet zoveel tegen doen. Je kan hem eens een berichtje sturen met hoe het gaat o.i.d., maar voorlopig zou ik hem even met rust laten en tijd gunnen.

Thanks voor je advies! Ja met rust latend doe ik idd al. Aanstaande Zaterdag hebben we een feestje van vrienden van ons. Mijn vriend gaat mee en V. is er dan uiteraard ook. Uhg ik voel me zo ontzettend rot!

Je bent nog jong, je hoeft niet vast te zitten in een relatie. Ik raad je aan om toch ergens anders te gaan wonen (misschien even tijdelijk thuis bij je ouders)? Afstand kan helpen, anders blijf je je ergeren.

Het lijkt erop dat je relatie behoorlijk gedoofd is. Hoe lang speelt dit al (ik denk dat het wel langer is dan een half jaar)? Je hebt nu ervaren hoe het ook kan, hoe je je ook kan voelen door iemand. Blijf niet hopen dat dingen nu of binnenkort anders worden. Misschien zit je vriend ook in een bepaalde fase in zijn leven dat hij ‘nog niet helemaal toe is’ aan een huishouden draaien samen.

Als je besluit om de relatie af te breken, doe het dan voor jezelf en omdat jij niet meer gelukkig bent of omdat jij niet meer van hem houdt, en laat je keuze niet te veel van V. afhangen. De dingen die je hebt gedaan met hem waren misschien leuk omdat ze niet mochten, en is er niks meer aan als jullie officieel zouden zijn.
Voor de rest verdien je het om gelukkig te zijn en hoef je niet op je 24e al vast te zitten in een ongelukkige relatie. Voor alles valt een oplossing te vinden.

Laat je keus inderdaad niet afhangen van V. Hij heeft je laten zien dat het anders kan zijn dan met je vriend, dat betekent alleen niet dat hij wel ‘de ware’ is, of zoiets.

Je bent ongelukkig in je relatie. Het lijkt niet te veranderen. Je bent vreemd gegaan. Dat vind ik genoeg om het uit te maken.

Je bent vreemd gegaan, hoe duidelijk wil je het hebben.