Dagboek Kenmerken?!

We hebben met Nederlands een opdracht gekregen,
maar op een van de vragen weet ik geen antwoord, en ik vind het niet op internet. Misschien weet iemand van jullie antwoord erop.

Een bladzijde uit een dagboek heeft een aantal kenmerken. Ga op zoek naar minstens 3 kenmerken.

datum :p?

De manier van schrijven?

ik denk idd ook de manier van schrijven,
denk aan:
“lief dagboek”
“vandaag heb ik…”
“tot morgen”
typische zinnetjes,
of denk ik dat? XD

Jaa, wat deniseaap_ zegt, denk ik ook!

en veel emoties natuurlijk, dus ook veel spreektaal, omdat je te je dagboek ‘praat’

ja vooral wat hierboven is gezegd: datum, aanhef (ofzoiets, dat ‘lief dagboek’) en dan afsluiting (‘tot morgen dagboek, fijn dat je er voor me was xx ik hou van je dagboek’ oke das vet overdreven en niet grappig). en verder euhm, weet ik het niet? gewoon wat je hebt gedaan ‘vandaag ben ik naar school geweest, en heb ik dit en dat gedaan’ ofzoiets?

net als hier boven,
aanhef
datum
afsluiting
taalgebruik

nou dan heb je er al 4 ^^

Dagboek (persoonlijk)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een dagboek is een autobiografisch geschrift, waarin, vaak van dag tot dag, in chronologische volgorde, wordt opgetekend wat de schrijver meemaakt, denkt, waarneemt of overweegt. Dit in tegenstelling tot de autobiografie, die gebeurtenissen achteraf beschrijft. Vaak is het dagboek iets intiems en persoonlijks, wordt het zelfs voorzien van een slot en komt het in principe nooit onder ogen van iemand anders dan de auteur. Een uitzondering is het logboek dat meestal juist wordt bijgehouden zodat informatie later weer kan worden teruggezocht, ook door andere personen.

Soms wordt het dagboek ook gepubliceerd, bijvoorbeeld de oorlogsdagboeken van Anne Frank, Etty Hillesum en David Koker. Alhoewel de dagboeken van Anne Frank – en zeker de eerste gedeelten daarvan – de indruk van spontaniteit geven, heeft nader onderzoek aangetoond dat de schrijfster ze wel degelijk bedoeld had voor naoorlogse publicatie. Zij was zich dus zeer bewust van een onzichtbare, ‘meekijkende’ lezer.

Een apart hoofdstuk in de Nederlandse literatuur is het Geheim Dagboek van Hans Warren. Aangezien het letterlijk een heel mensenleven omspant, geeft het niet alleen een goed beeld van de schrijver maar ook van de Nederlandse samenleving als geheel.

Befaamde Engelse dagboeken zijn die van Samuel Pepys en James Woodforde, die beiden een goed beeld geven van de periode waarin zij leefden.

Soms is een dagboek ook voor een deel, of zelfs helemaal, gefingeerd (fictie) – zoals bepaalde hoofdstukken in de romans De vrije negerin Elisabeth (2000) en …die revolutie niet begrepen… (2005) van Cynthia Mc Leod. Tot deze categorie van fictie behoort ook de sinds 1978 uitgezonden televisieserie Dagboek van een herdershond gebaseerd op boeken van Jacques Schreurs.

Tegenwoordig bestaan er ook veel dagboeken (“blogs”) op het internet.

In de boekhouding is een dagboek een verzameling van geregistreerde posten, welke van tijd tot tijd in het grootboek worden verwerkt.

datum
in ik-vorm geschreven
veel spreektaal
zo dat zijn dr drie:D

Dat hebben wij pas gehad met NL.
Ik weet nog een kenmerk, en dat is ehh… ik weet niet hoe je het uitlegt maar het komt erop neer dat je opeens over iets anders gaat praten, weet je wel… Dus dan heb je het over je vissen en opeens heb je het over vakantie.

betogen oftewel meningen, en verhalen vertellen in de ik-vorm