Had je dit al?
De arbeidsmarkt
Afgestudeerde antropologen zijn breed inzetbaar. Je kunt als antropoloog aan de slag in bijvoorbeeld de volgende functies en sectoren:
de journalistiek
(inter)nationale organisaties voor ontwikkelingshulp
de diplomatieke dienst
particuliere onderzoekbureaus
het onderwijs
beleidsmedewerker, adviseur of onderzoeker bij de overheid (Rijk, provincie, gemeente)
Antropologen onderscheiden zich van andere sociale wetenschappers door hun bekwaamheid in onderwerpen die de multiculturele samenleving aangaan, of waarbij mensen of samenlevingen elders op de wereld centraal staan. Loopbaantrajecten van antropologen (en andere sociaal wetenschappers) zijn niet altijd eenduidig.
Eén oud-student heeft bijvoorbeeld eerst banen gehad in de communicatie, en werkt nu bij een ontwikkelingsorganisatie gericht op de structurele verbetering van de volksgezondheid in ontwikkelingslanden.
Een andere oud-student heeft eerst voor een adviesbureau in China gewerkt aan culturele projecten. Ook werd hij ingehuurd om voor een politicus uit Mongolië te werken in diens politieke campagne.
Er is, kortom, niet één eenduidig beroep voor afgestudeerde antropologen en de carrièretrajecten zijn dan ook gevarieerd. Het is belangrijk dat je je tijdens je studie een beeld vormt van de kant die je daarna op wilt, zodat je daarop kunt inzetten.
Onderzoek en promoveren
Na de master kun je ook kiezen voor een wetenschappelijke carrière aan de universiteit en gaan promoveren: een proefschrift schrijven. Je doet dan vier jaar onderzoek en geeft onderwijs aan de universiteit. Op een promotieplaats moet je solliciteren.
Een promotiestudent omschrijft zijn onderzoek als volgt: `Mijn onderzoek gaat over Indiase studenten in Australië, waarvan bekend is dat ongeveer driekwart na afloop van de studie in Australië zal proberen te blijven. Waarom willen zij India verlaten, en hoe zien zij hun leven in Australië? Het onderzoek gaat in op de praktische kant van globalisering, transnationalisering en migratie.’
Medewerkers van de opleiding Antropologie doen onderzoek naar bijvoorbeeld naturalisatieceremonies in Nederland waarbij de vergelijking met religieuze bekeringen wordt gemaakt; naar de sociale consequenties van de besmetting met aids in Zuid-Afrika en naar Turkse migranten in Nederland en Europa. Ook onderzoeken zij onderwerpen als etniciteit, seksualiteit, religieuze bewegingen, ecologie, nationalisme, sociale bewegingen, ontwikkelingsprojecten en kinderarbeid.
erder studeren
Met een bachelordiploma op zak kun je kiezen voor een academische of een onderzoeksgerichte master. Culturele Antropologie biedt twee academische masters aan:
Multiculturalisme in vergelijkend perspectief
Interfacultaire master Latin American and Caribbean Studies
Deze masters bereiden je voor op de uitoefening van een beroep op academisch niveau in de profit- of non-profit sector.
De tweejarige onderzoeksgerichte master Cultural Anthropology: Sociocultural Transformations bereidt je voor op een loopbaan als onderzoeker. Kijk voor meer informatie op www.uu.nl/internationalmasters.
Overigens zijn ook andere masters toegankelijk voor antropologie studenten. Je krijgt dan wel te maken met andere ingangseisen. Kijk voor meer informatie op www.uu.nl/internationalmasters.
Aan de slag
In welke banen komen antropologen zoal terecht? Je hebt grofweg twee mogelijkheden: je gaat door in de wetenschap of je zoekt een baan in de praktijk. Antropologen zijn breed inzetbaar op de arbeidsmarkt. Je komt antropologen tegen bij onder andere Justitie en Welzijn, NGO’s, Vluchtelingenwerk, Politiek, Reclassering, Migrantenorganisaties, de Media, Gezondheidsdiensten, Ministerie van Buitenlandse Zaken, FAO, EU. Er zijn ook antropologen die een eigen adviesbureau beginnen.
Onderzoekers werken veelal voor NGO’s, vakbond, Ministerie van Buitenlandse Zaken, onderzoeksafdelingen van grote steden, FAO, EU, consultancy bureaus, Justitie.
Afgestudeerden van de masters kunnen ook verder gaan met een promotieopleiding. Dit betekent dat je een onderzoekstraject uitvoert aan een universiteit of een onderzoeksinstelling. Dit kan bijvoorbeeld bij de erkende onderzoeksschool CERES. De meeste promotieplaatsen duren vier jaar en worden afgesloten met een dissertatie waarmee je promoveert tot doctor (dr.).
Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie kwalificeert studenten voor diverse maatschappelijke en commerciële functies. Leidse studenten Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie hebben ondermeer werk gevonden bij de gemeentelijke of landelijke overheid, bij internationale organisaties (duurzame ontwikkeling, mensenrechten, hulpverlening, milieu etc.), bij de media (journalist, fotograaf) en in het bedrijfsleven (reclame bureaus, organisatie advies, markt onderzoek). Daarnaast kiest een beperkt aantal studenten voor een academische carrière.
Als cultureel-antropoloog werk je veel in het buitenland. Je kunt zelfstandig opdrachten uitvoeren, of je bent in dienst van een bedrijf of instelling zoals de overheid, een museum of een organisatie op het gebied van bijvoorbeeld ontwikkelingshulp. Je kunt ook lesgeven in culturele antropologie of wetenschappelijk onderzoek doen. Je werkt bestaat uit het onderzoek doen naar andere culturen en leefgewoonten, meestal dus in het buitenland. Je kunt bijvoorbeeld in opdracht van een instelling als het Tropenmuseum opdracht doen naar de manier van leven van een bepaalde landen in Afrika. Je maakt dan een nauwkeurig verslag van hun leefgewoonten van de bevolking, bijvoorbeeld hoe mensen wonen, wat ze eten, welke onderlinge hiërarchische relaties er bestaan enzovoort. Je onderhoudt contact met ontwikkelingsmedewerkers, tropenartsen en andere mensen die in het te onderzoeken gebied werkzaam zijn. De gevonden informatie wordt onder andere gebruikt om betere hulp te verlenen of als onderwijsmateriaal.
De cultureel-antropoloog houdt van reizen en vindt het niet erg om lang en veel van huis te zijn. Het is handig als hij veel talen spreekt en hij heeft goede sociale vaardigheden. Daarnaast heeft hij interesse in mensen en in culturen.
http://www.opleidingenberoep.nl/ts/ob/godest.php?allpars=VmVyaGFhbGlkPTE2MyZkZXN0aW5hdGlvbj0uL3ZpZXdfZXJ2YXJpbmdzdmVyaGFhbC5waHA=
En hier: http://www.uu.nl/university/bachelors/NL/ca/Documents/Culturele%20antropologie%20Een%20vak%20apart.pdf