Communicatie-IEMES / Communicatie creatief/management

Hallo meiden!,

Sinds kort heb ik net als velen van ons mijn havo-diploma gehaald. Hier was ik uiteraard onbeschrijfelijk blij om, want dat betekende dat ik na 5 jaar eindelijk de opleiding mocht gaan doen die ik had gevonden en die gewoon echt precies bij mij past, namelijk Communicatie-IEMES in Tilburg. Het enige probleem hier is dat ik ver van Tilburg woon. Per dag zou ik dus +/- 3 uur reizen. Opzich is dit voor mij geen probleem en heb ik het er graag voor over. Natuurlijk zal ik wanneer het er echt op aankomt het reizen op sommige momenten wel wat minder leuk vinden, maar dat terzijde.

In Eindhoven (+/- 1:30/1:45 reizen) is er ook een communicatie-opleiding. Communicatie-management genoemd, wat je in het eerste jaar dus sowieso krijgt en in het tweede jaar mag je voor communicatie-creatief kiezen. Dit zou een klein beetje moeten lijken op IEMES. Wat ik nou eigenlijk precies zou willen weten: wat is het verschil tussen beide opleidingen? Bij de open dag van IEMES hingen ze een of ander vaag verhaal op over mensen met dromen die naar IEMES komen ipv gewoon communicatie etc. maar daar zijn we natuurlijk ook geen haar wijzer over geworden.

IEMES heeft een eigen TV-programma en eigen tijdschrift van de opleiding. Heeft CO-creatief dit ook bijvoorbeeld?

Eigenlijk kan het me helemaal niet veel schelen wat er in Eindhoven gebeurd want ik wil heel graag naar IEMES en heb me al helemaal ingeschreven etc., maar me moeder doet daar zo moeilijk over. Dat was helemaal niet totdat ze wist dat er ook gewoon normale communicatie-opleidingen zijn. Ik heb echt erge ruzie met haar als we het steeds hebben over mijn opleiding en dan eindig ik weer in tranen en ik ben dat echt zat nu. Ze probeert me naar Eindhoven te krijgen en dat wil ik gewoon niet. IEMES is dé opleiding met wat ik wil, in Eindhoven zie ik niets dat er ook maar een miniscuul deel bij in de buurt komt naar mijn doen. Als IEMES er niet was zou ik zeker naar EHV gaan, maar het is er.

Na al die discussies ben ik er echt gewoon klaar mee, maar dan ook echt, echt klaar mee. Als die opleiding in Eindhoven ook een tijdschrift en TV-programma of dergelijke heeft ga ik daar wel heen. Niet omdat ik dat zelf wil maar omdat mijn moeder dat wil. En ze heeft werkelijk geen idee hoe ongelukkig ze me hiermee maakt.

liefs,

Hoi!

Allereerst, gefeilciteerd met het behalen van je diploma!

Ikzelf studeer Communicatie in Rotterdam, dus ik weet niet precies de gang van zaken bij de communicatie opleidingen in Tilburg/Eindhoven. Ik kan je wel zeggen dat een andere communicatie opleiding de focus niet alleen legt op IEMES, maar op een breder geheel. Bij mij op school doe je vaak projecten voor opdrachtgevers en ben je vrij in het kiezen van een bepaalde branch. De een kiest dus voor de televisie industrie e.d., een ander kiest voor een winkelketen of zelfs een simpel café. Het vak wordt overal wel toegepast dus je kan overal terecht. Vaak is het zo dat je je later (bijvoorbeeld vanaf jaar 3) gaat specialiseren in een bepaald gebied wat jij leuk vindt.

Bij mij op school heb je bijvoorbeeld de afstudeerrichtingen:

  • Advertising, Brand & Design (die doe ikzelf)
  • Nieuws en redactie (journalistieke tak)
  • Imago en reputatie (imago onderzoek e.d.)
  • Mediaconcept en mediacontent (bladen maken, televisie maken, radio maken).

Die laatste zou dus aansluiten bij wat jij wilt.

Wat ik wil zeggen is, is dat je met een andere Communicatie opleiding ook terecht kan komen bij wat je precies wilt. Bij mij op school is er ook een radiozender, wordt er televisiegemaakt en bladen gemaakt indien je daar dus voor kiest.

Dankjewel! (:

Ik weet van de specialisatie in het derde jaar, maar dat wil ik dus niet. IEMES is vanaf het begin van het jaar al gespecialiseerd. Het gaat me alleen maar daar om. Die andere dingen zullen ook vast wel interessant zijn, zeker, maar de nadruk ligt daar natuurlijk veel minder op de EME-branche dan IEMES want communicatie is zo breed als wat.

Ja precies!
Als je zeker weet dat je de IEMES wilt en dat je het aankan met het lange reizen, dan zou ik dat gewoon lekker doen! Het gaat om jouw toekomst en niet die van je moeder :slightly_smiling_face:

Dat vond ik nou ook, alleen was het wel gerichter dan normale communicatie. Overal waar je het vraagt krijg je precies hetzelfde antwoord, alsof die allemaal de antwoorden uit het boekje hebben overgenomen ofzo! Voor de rest, vager dan vaag!