Communicatie en journalistiek

Hallooo,
ik zit op het MBO en moet nog 2 jaar. Hierna wil ik heel graag HBO gaan doen.
Het liefst wil ik communicatie gaan doen en dan de journalistiek kant op. Ik moet mij hier nog wel beter op orienteren want ik weet nog heel veel dingen niet. Dus voor meiden die hier verstand van hebben: Opleiding Journalistiek kan ik bijna nergens vinden op HBO niveau… Communicatie daarintegen zie ik echt heel vaak verschijnen. Mijn vraag is kun je met communicatie opleiding alleen ook de journalistiek kant op? En zo nee, naar welke school/ studie moet ik om journalistiek te kunnen doen?
Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen :slightly_smiling_face:
BTW: ik bedoel geen camera journalistiek, maar ik wil gewoon schrijven in bladen, columns, etc.

Utrecht en Zwolle hebben sowieso een journalistiek opleiding. Ik zou gewoon naar de open dagen gaan, want met communicatie en journalistiek kan je dezelfde richting op, maar het zijn 2 verschillende opleidingen.

Tilburg ook! Daar ga ik heen :upside_down_face: Je hebt er btw ook een in Ede, die is Christelijk.

Okee! Ik had al in de gaten dat ze op HAN (Arnhem/ Nijmegen) geen journalistiek hebben. Ik woon zelf in Doetinchem dus dan is Zwolle etc aardig ver weg. Ede zou nog kunnen! Maar als je met communicatie ook journalistiek kunt gaan doen, kan ik denk ik gewoon communicatie doen op de HAN

Ik heb journalistiek gedaan in Utrecht, maar mee gestopt. Vond dat teveel op camera/radio gericht, maar dat kan natuurlijk nog veranderen zodra je een specifiekere richting kiest! Het was wel een erg toffe opleiding in ieder geval, maar je moet er niet verlegen voor zijn :slightly_smiling_face:

Ja dat zou ik dus eigenlijk ook niet willen. Ik wil zegmaar het journalistieke van in bladen schrijven, etc ;p

Bij Communicatie op de Hanze kun je de specialisatie Journalistiek kiezen. Is wel in Groningen, maar het is echt jammer als je een opleiding afkeurt omdat hij te ver weg is…

Ik zit op de Hogeschool van Utrecht en studeer Journalistiek. In het eerste jaar heb je vier blokken. Blok 1 is tijdschrift, Blok 2 is kranten/nieuws, Blok 3 is radio en Blok 4 is TV. Heel algemeen dus en je krijgt met elk medium te maken. Vanaf het 3e jaar kan je je gaan specialiseren. Het is echt een hele brede opleiding en dat het alleen radio/televisie is, is echt niet zo. Ik wil namelijk ook heel graag de tijdschriftenwereld in. Als je nog vragen hebt, mag je me noten :slight_smile:

Hmm ik begin toch wel te twijfelen! Ik heb met een meisje gesproken die Communicatie op de HAN doet, en zij zegt dat het helemaal niet journalistiek is, maar vooral marketing. En dat wil ik dus niet…

Ik studeer communicatie en media design op de Hogeschool Utrecht.
Speciaal niet voor journalistiek gekozen omdat ik dat niet creatief genoeg vond.
Als ik jou was zou ik eens naar de opleidingen kijken op de faculteit journalistiek en communicatie: digitale communicate ICM: information and communicatie and media, Communicatie en Media design en communicatie management.

Of doe deze test: www.icares.nl

:beer:

bedankt voor je tips! Jullie allemaal trouwens hoor ! Ik heb de test gedaan. Maar daar moet je ook een school aanklikken en heb ik dus de HAN aangeklikt, die dus geen journalistiek heeft.
Op 1 is uitgekomen ‘International Business & Languages’ wat mij ook wel aanspreekt, maar ik zie mezelf later eerder een moeder van een gezin, en niet iemand die continue aan het reizen is. Daarna kwam docent Engels uit en op 3 kwam Communicatie uit! Dus het past wel echt bij me :slightly_smiling_face:

Meer ?

Als ik jou zo hoor zou ik echt voor Journalistiek gaan, communicatie op het hbo daar kun je wel de journalistieke kant mee op maar dan moet je echt de goede richting erin kiezen. Overigens heb je journalistiek ook in Tilburg naast Utrecht en Zwolle maar dat is misschien wat ver, al vind ik niet dat je jezelf moet laten leiden door de plaats waarin een studie zit. Een studiekeuze is zo belangrijk en het is zonde als je de foute keuze maakt omdat je enkel dicht bij je thuis wilt blijven…

Ik doe overigens Communicatie en Informatiewetenschappen op de Uni, ik kan je er heel veel over vertellen maar aangezien je hbo wilt doen is dat niet echt van toepassing denk ik.

Ik studeer momenteel Communicatie op het HBO, en heb een half jaartje HBO Journalistiek gedaan (maar daar ben ik mee gestopt). Het is absoluut niet met elkaar te vergelijken, totaal andere opleidingen.

Communicatie is meer marketing gericht. Denk hierbij niet aan saaie cijfertjes enz, maar aan het bedenken van concepten voor reclamecampagnes, het promoten van producten en teksen schrijven met als doel dingen aan te prijzen / te verkopen.

Bij journalistiek daarentegen zijn de teksten niet bedoeld voor promotie of verkoop, maar voor vermaak of informatie. Overigens, wanneer je zoals jij zelf zegt 'gewoon wil schrijven in bladen/columns, zul je wel even door moeten bijten in het eerste jaar. In Tilburg was je in ieder geval vooral bezig met zakelijkere teksten over bijvoorbeeld politiek, kranten en serieuze nieuwsprogramma’s. Wanneer je een ‘inspirerend artikel’ ging bespreken kon je absoluut niet aankomen met de Grazia oid. Dat is ook de reden waarom ik gestopt ben, het was allemaal veel te zakelijk en serieus voor mij!

nee je hoeft geen school aan te klikken? Ik hoefde dat eigenlijk niet :slightly_smiling_face: Mooi dat je er wat aan hebt :slightly_smiling_face: