Communicatie- en informatiewetenschappen?

Hee hallo allemaal,

Ik zit momenteel in VWO 6 en ben al een hele tijd bezig met het zoeken naar een studie, maar het wil maar niet lukken. Nu heb ik in Utrecht een studie gezien die mij wel leuk lijkt, namelijk Communicatie- en informatiewetenschappen. Maar mijn probleem is nu dat er geen open dagen of meeloopdagen meer zijn. Ik ben wel naar de open dag in Utrecht geweest maar toen was ik nog naar andere studies aan het kijken, terwijl deze studie mij nu misschien wel leuker lijkt. Ik kan alleen nog maar informatie opzoeken op internet maar daar krijg ik denk ik ook geen volledig beeld van. Nu is mijn vraag: doet/deed iemand deze studie of ken je iemand die deze studie doet of heeft gedaan en zou je mij wat meer over de inhoud enz kunnen vertellen, of dingen die ik gewoon zou moeten weten? Ik zou er heeel blij van worden want dit is zo ongeveer mijn laatste optie haha :slightly_smiling_face:

Zijn er ook geen proefstudeerdagen meer? Ik weet verder niets van de opleiding, maar ik dacht misschien dat je daar nog naar kunt zoeken. Dat is namelijk iets anders dan open dag op meeloopdag.

Ik heb even gezocht en bij de radboud universiteit kan je nog proefstuderen op 15-04-2014. Je kan daar ook een afspraak maken voor een meeloopdag, zag ik. Het is dan misschien niet de universiteit van je keuze, maar je hebt in ieder geval een beter beeld van wat de studie inhoudt!

^Dankje voor je reactie! Nee in Utrecht worden er helaas helemaal geen meeloopdagen of proefstudeerdagen meer gehouden. En in Nijmegen is de studie volgens mij heel anders, meer gericht op bedrijven enz en dat wil ik juist niet, dus daarom vroeg ik eigenlijk specifiek naar Utrecht :slightly_smiling_face:

Up! I need help

Hee, ik studeer CIW in utrecht en zit in mijn tweede jaar inmiddels. wat wil je allemaal weten?

En inderdaad, Nijmegen is heel anders dan Utrecht (evenals Tilburg en Amsterdam).

Ooh top! Nou ik vroeg me vooral af wat de inhoud nou echt is, wat voor vakken je kunt kiezen etc, of het heel veel theorie/droge stof is, wat je er later voor beroepen mee zou kunnen doen, of je goed les krijgt op de universiteit en gewoon wat jouw mening over de studie is :slightly_smiling_face:

Het eerste jaar is erg breed, je krijgt vanalles wat. Het tweede jaar moet je jezelf specialiseren. Je hebt vier richtingen: nieuwe media en digitale cultuur, film en televisie, communicatiestudies en interculturele communicatie. In het eerste jaar krijg je dus van deze vier richtingen wat. Je krijgt een vak over film en televisie (beeld, licht, geluid, attributen, cameraperspectieven enz) maar ook vakken over het ontstaan van nieuwe media, alles wat met digitale cultuur te maken heeft. Bij communicatie vakken moet je denken aan het verbeteren van teksten (hoe bereik je de lezer het best) maar ook hoe converseren wij als mensen (hoe verloopt beurtwisseling). Interculturele communicatie kijkt naar talen en culturen en de misverstanden die tijdens communicatie kunnen ontstaan. (in het Engels is het normaal om extreem beleefd te praten tegen vreemden, in Nederland niet enz). Ik vond het eerste jaar leuk, omdat je veel dingen krijgt maar ook heel handig. Zo dacht ik dat ik film en televisie heel leuk zou vinden maar dit is uiteindelijk toch niet mijn ding. De stof is (zoals op alle universiteiten) soms best droog, maar dat het interessant is maakt het een stuk beter. Wel heb ik veel opdrachten moeten doen (essays, onderzoeken, papers enz). Zo heb ik voor thuisarts.nl teksten op de website verbeterd, analyses over films gemaakt enz. Ook krijg je trouwens in je eerste jaar vakken over SPSS (statistiekprogramma) en hoe je onderzoek doet/presenteert en dergelijke maar dat zijn standaard dingen.

Inmiddels heb ik gekozen voor de richting interculturele communicatie en daar ben ik nog steeds heel tevreden mee. Wat je uiteindelijk kunt doen met de studie is heel verschillend, dat ligt echt aan welke richting je kiest. Zo wil ik later toch de bedrijven kant op en de interculturele communicatie adviseren/regelen of iets doen met meertaligheid. Maar je kunt ook tekstadvies geven, social media bij grote bedrijven, marketing en weet ik veel allemaal wat. Verder vind ik de UU een fijne universiteit, je zit midden in de binnenstad (PLUSPUNT). Praktisch naast Neude voor lekkere terrasjes en winkels. In het eerste jaar zul je af en toe nog wel naar de uithof moeten omdat je met een grote groep bent maar ik ben dit jaar daar enkel geweest voor de tentamens. En Utrecht is gewoon een hele leuke studentenstad.

Nou, volgens mij heb ik al wel heel veel verteld maar als je nog vragen hebt hoor ik het wel.

Je kan ook een student van de studie benaderen, via een fb groep van die opleiding, en zo een meeloopdag fixen.

Maar meeloopdagen geven sws ook niet echt een reëel beeld. Mijn meeloopdag op mn huidige studie was echt totaal anders dan hoe t er daadwerkelijk aan toe gaat.

^ Heeel erg bedankt! Dit geeft al een hoop meer inzicht, het klinkt in ieder geval heel interessant :slightly_smiling_face: Al mijn vragen zijn tot nu toe wel beantwoord in ieder geval. Utrecht lijkt me inderdaad een hele leuke stad trouwens!

Een meeloopdag zegt meestal heel veel, ook over de sfeer van de opleiding bijv. Misschien kan je de studievereniging (hebben bijna alle studies wel, CIW in Utrecht voor zover ik weet ook) benaderen of zij een student weten met wie je mee zou kunnen lopen.