Commerciële economie of international business and languages

Hallo allemaal,

Op dit moment zit ik vreselijk in de knoop met mezelf. Ik moet namelijk een studiekeuze gaan maken.
Ik twijfel tussen commerciële economie en international business and languages.

Ik houd van talen en economie, dus dan zou je zeggen ga IBL doen. Het punt is dat ik mezelf nog niet een half jaar naar het buitenland zie gaan. Plus dat ik konijnen heb, waar ik normaal gesproken voor zorg. Mijn ouders kunnen dit overnemen, maar ik ben wel erg aan ze gehecht en ze worden ook al wat ouder. Dit is verplicht, maar wel pas in het derde jaar. En duitsland is natuurlijk ook buitenland. Oplossing gevonden zou je zeggen. Toch niet, ik twijfel of ik wel goed genoeg ben. Mijn presentaties in een andere taal dan Nederlands gingen allemaal slecht. (Frans en engels) Alleen Duits ging wel aardig. Daarnaast wil ik later niet altijd in het buitenland zitten. Ik wil namelijk ook een hond en misschien konijnen hebben. Ook heb ik het gevoel dat het HBO de volgende stap naar zelfstandigheid is en dat ik dat zonder bestaande vriendinnen moet doen, omdat dat mij zou kunnen belemmeren in mijn ontwikkeling door met haar mee te liften. Een vriendin gaat dit namelijk ook doen op dezelfde school. Dus grote kans om bij haar in de klas te komen. Aan de andere kant ook veilig en gezellig natuurlijk.

Door dat buitenland gedoe, kwam ik op commerciële economie, waarbij je ook engels en mogelijkheid tot duits hebt. Een buitenland stage is niet verplicht, maar wel mogelijk. Alleen toen ging ik zoeken op baankansen en ervaringen en dan komen alle horrorverhalen uit de kast. Het zou een pretstudie zijn, te breed en een weg naar werkloosheid. Ook zouden bedrijfseconomen kunnen wat commercieel economen kunnen, maar niet andersom.

Dat bracht alles aan het twijfelen. Beide studies zijn breed, wat een voordeel is, omdat ik nog niet precies weet wat ik later wil doen, maar ook een nadeel, omdat de gespecialiseerde mensen het winnen tegenover de mensen die van alles wat weten, bij vacatures enz.

Wie kan mij helpen?

Alvast bedankt!

Ga naar de open dag anders? Merk je een beetje hoe de studie is en kunnen leraren/studenten jou adviseren.

Ik zou ook naar de open dag gaan, dan kun je de verschillen echt naast elkaar zetten. En vaak ook met studiekeuzeadviseurs in gesprek die je kunnen helpen!