Boete op Studievertraging

Het verbaast me dat er nog geen officieel topic voor is (ik heb gezocht, niks gevonden) dus ik maar er even een aan gezien vandaag de grote demonstratie tegen de boetes op studievertraging van 3000 euro, vanwege bezuinigen op het onderwijs. Studenten en ook hoogleraren hebben vandaag gedemonstreerd, maar of er iets uitkomt dat weet ik niet.

Studenten die meer dan een jaar studievertraging oplopen, gaan vanaf studiejaar 2011-2012 3.000 euro collegegeld extra betalen. Het normale collegegeld bedraagt 1.600 euro. Ook wordt de ov-jaarkaart afgenomen. Hier bovenop krijgen de onderwijsinstellingen waar de studenten studeren een korting van 3.000 euro op de rijksbijdrage die ze ontvangen.

Het betreft een plan om studeren efficiënter te maken en langstudeerders aan te pakken. Het idee stond al in het concept Regeerakkoord van VVD en CDA. Wel was er nog onduidelijkheid of de nieuwe regeling ook voor studenten die al ingeschreven staan zou gaan gelden. Maar uit eengisteren uitgelekte beleidsnotitie van het ministerie van Onderwijs blijkt dat ook studenten die nu al studievertraging hebben opgelopen extra moeten gaan betalen.

Het plan zal onderwijsinstellingen ongeveer 200 miljoen per jaar gaan kosten. Problemen zouden vooral ontstaan bij technische bachelor-opleidingen, waar 22,5 procent van de studenten langer dan vier jaar doet over een driejarige bachelor. Volgens de laatste cijfers staan bij universiteiten en hogescholen ruim 80.000 studenten ingeschreven met meer dan een jaar studievertraging, op een totaal van ruim 550.000 studenten.


Link

Wat vind jij hiervan?

http://forum.girlscene.nl…ging/list_messages/174392
Gevonden met google :wink: