Body shaming of compliment?

Stel je voor dat je overgewicht hebt en je valt af. En een random tante van jou zegt: “Oh wat ben je afgevallen zeg. Wat ben je mooi geworden!” En je schoonheidsspecialiste zegt “Wow jij bent afgevallen! Heb je een dieet gevolgd ofzo? Wat knap”

Zou je die opmerkingen als een compliment zien of als een belediging? Ik vond het namelijk niet zo leuk. Oké als ik erover begon, dus als ik zei “Ik heb een dieet gevolgd” dan snap ik dat ze zeggen “Ja wat ben je afgevallen” maar dat ze dat zomaar uit het niets tegen me zeggen vind ik gemeen.
Wat is jullie mening hierover?

Ik vind het een compliment. Blijkbaar was je te dik en daardoor als minder mooi gevonden.

Moet ik wel zeggen dat ik zelf 5 x in de week train, gezond eet met weinig calorieën. Dikke mensen, daar heb ik een mening over. Dus, ik zou hetzelfde tegen iemand kunnen zeggen. Ik vind het minder mooi en ja, ik doe ook aan fatshaming. Kan er niks aan doen, het is één van de mindere kanten van mij.

Ik had toen nog geen kaaklijn. Dat is het. Niet dat ik dik was ofzo. Ik had geen onderkin of groot gezicht.

Ja dat is jouw mening en die mag je hebben. Maar ik vind het niet normaal om dat zo random tegen iemand te zeggen. Zeg je ook niet wanneer die persoon nog niet afgevallen is. Want iedereen leeft voor zichzelf. De slanke wil niet dik worden, de dikke wilt niet dun worden (omdat ze bijvoorbeeld bang zijn hun ass kwijt te raken . In mijn geval dan)

En dun zijn wil niet perse zeggen dat je mooi bent. Er zijn ook heel veel mensen die wel mooi dik zijn en die zich daar prettig bij voelen. Prinses Diana bijvoorbeeld, moest afvallen van haar man. Ik vind dat zij veel mooier was voordat ze afviel

ik zou het zien als een compliment om je misschien te motiveren dat je goed bezig bent. het is ook heel knap als het je lukt een gezond gewicht te bereiken als je dat eerst niet had dus ik denk dat ze zoiets hadden van misschien vind ze het leuk dat ik dat opmerk

1 like

Nee, ik vind dat geen compliment. Maar snap wel dat mensen het zeggen. Het moet ook weer niet zo zijn dat je helemaal niks kan / mag zeggen over gewichtverlies van iemand anders, zeker niet als het positief bedoeld is.

Fatshaming moet je sowieso nooit accepteren. Iedereen is anders en ieder lichaam is anders. Je mag zelf een voorkeur hebben, maar daar kan je ook voorzichtig mee omgaan. Ik ben zelf aan de dunne kant en vroeger was dat mooi, maar nu krijg ik wel eens te horen dat het wat ‘voller’ mag zijn (zeker van mannen).

Maar een vrouwenlichaam is geen trend (zoals op tiktok), het belangrijkste is jouw gezondheid. Dus als je een dieet hebt gevolgd en je voelt je nu beter, hartstikke fijn!

1 like

Dankjewel voor je reactie. Ik ben het met je eens.

Been there, 25 kilo afgevallen en heb nu jaren een gezond stabiel gewicht. Kreeg ook zulke complimenten. Ik ben er blij mee dat het resultaat van m’n harde werk door de buitenwereld wordt gezien en gewaardeerd.
Dus oprecht gefeliciteerd :). Een gezond gewicht waar je blij mee bent is een waardevol goed.

Ik denk dat het eenbeetje hetzelfde is als je dun bent en mensen bijvoorbeeld zeggen, dat je dat ene koekje wel kan hebben, want je bent zo mager. Ik heb tot mijn 20e ondergewicht gehad en mensen zeiden vroegen vaak of ik wel genoeg at, of dat ik dat ene stukje wel kan hebben. Dat vond ik ook nooit zo leuk.

Maar ik kan het inderdaad ook zeggen, ik dacht vaak wel als mensen veel waren afgevallen dan wel bezig zijn met afvallen en het dan als een compliment opvatten

1 like