Beter inslapen door mobiel?

Op internet lees ik overal dat het niet goed is om vlak voor het slapen op je mobiem te zitten. Je zou door het blauwe licht wakkerder worden.
Ik merk alleen bij mezelf dat ik juist een beetjd moe wordt van mijn mobiel - letterlijk. Als ik voor het slapen nog even op mijn mobiel zit wordt ik daar veel rustiger wn suffer van dan wanneer ik een boek lees of meteen mijn bed in ga. Heeft iemand een idee waardoor dit zou komen?

Misschien omdat het je ogen heel veel energie kost als je moe bent om naar een beeldscherm te staren en dan doe je ze daarna liever dicht, tenminste dat heb ik altijd.

En trouwens dat je minder snel in slaapt hoort te vallen klopt wel omdat mobiele straling zorgt voor een hogere hersenactiviteit en slaap plaatsvindt wanneer je hersenen in een lage activatietoestand zitten.
Dus ik weet het niet echt behalve dat ik het soms ook merk dat telefoon helpt zonder dat dat hoort.

Het kan ook komen omdat het een soort ‘ritueel’ is geworden voor je. Als je gaat slapen, kijk je daarvoor nog even op je mobiel. Je hersenen koppelen bepaalde dingen aan elkaar, waardoor je er standaard op reageert.

Ik denk zelf dat het komt doordat je flink wat licht op je ogen laat schijnen. Hierdoor fop je je hersenen dat het nog midden op de dag is. Je lichaam heeft namelijk zelf een soort klok (circadian rhythm). Deze klok is afhankelijk van het licht en zo “voelt” je lichaam hoe laat het is.
Maargoed het zal wel een combi van de twee zijn oid, ik ben geen specialist hierin :’).

Verder, misschien kom je gewoon lichamelijk tot rust door je mobiel? Het is namelijk een beetje stom naar je beeldscherm staren en stil liggen. Ik denk dat je hartslag hierdoor aardig verlaagd. Anders zou je misschien teveel bezig zijn met wat je denkt en loop je meer te draaien.

Het is toch juist andersom, wanneer je voor het slapen gaat niet meer veel activiteiten doet of weinig licht hebt wordt er Melatonine gemaakt waardoor je moe wordt.

Dit inderdaad. De natuurlijke manier van onze lichamen is inderdaad zo dat licht ervoor zorgt dat je in slaap valt. Maar onze lichamen passen zich ook aan, en wij ‘trainen’ ons lichaam zo erg om de reflex van “licht = wakker blijven” te negeren dat in sommige gevallen ons lichaam dat ook zal doen. Maar uiteindelijk wordt ons bioritme daar wel ontregeld van - maar laten we eerlijk zijn, volgens mij is haast iedereens bioritme in meer of mindere mate al wel ontregeld in de moderne maatschappij.

Ik weet niet of je dit bedoelde op mijn bericht, maar zo bedoelde ik het ook! Dat je door het licht van je mobiel juist wakkerder wordt. :slightly_smiling_face: Sorry was niet helemaal duidelijk geschreven.

Dus om samen te vatten wordt je normaal wakkerder door je mobiel omdat melatonine pas wordt aangemaakt als het donker wordt, en omdat door de straling je hersenen actiever worden.
Maar aan de andere kant kan je bioritme ontregeld zijn doordat je mobiel deel is geworden van je ritueel voordat je gaat slapen en je hersenen daar dus weer op reageren als teken dat je gaat slapen en je dus moeër wordt.
Zeg ik het zo goed? :stuck_out_tongue:

Volgens mij wel :’)
Misschien komt het ook omdat je als je niet voor het slapen even je mobiel checkt, je bang bent dat je iets mist en daar de hele tijd aan ligt te denken. Dat heb ik tenminste.

Dat zeggen ze wel ja. Wat schijnt te helpen, not sure, is om een app te downloaden waardoor je het blauwe licht van je telefoon filtert ofzo. F.lux is zo een app of twilight ofzo. Ik gebruik het zelf niet (te lui om te installeren), maar het is het proberen waard?