Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!

Onveilig gevreeën?
Hieronder staat een checklist waarmee je kunt bepalen of je risico gelopen hebt op een ongewenste zwangerschap:
-Slik je de pil, ben je een pil vergeten en is deze niet meer veilig?
-Slik je de pil en heb je binnen 4 uur na inname waterdunne diarree gehad of heb je overgegeven?
-Is het condoom gescheurd, en gebruikte je geen ander voorbehoedmiddel?
-Gebruik je geen pil, condoom of ander voorbehoedmiddel?

Is je antwoord ‘ja’ op één van deze vragen en heb je seks gehad? Dan is er mogelijk een kans dat je zwanger bent.

Wat nu?
Ga zo snel mogelijk de morning-afterpil halen.
De morning-after pil (in Nederland verkrijgbaar onder de merknaam Norlevo) is een pil die je slikt om te voorkomen dat je in verwachting raakt, als je onbeschermde vaginale seks hebt gehad. De morning-afterpil moet je zo snel mogelijk ná het onveilige seksuele contact innemen: het liefst binnen 12 uur. Tot 72 uur ná de seks kun je de MAP nog gebruiken, maar hoe sneller je bent, hoe meer kans is dat de MAP goed werkt. Als je later bent dan 72 uur, maar minder dan 120 uur (4 tot 5 dagen) dan kan je met een recept nog kijken voor de pil Ulipristal (Ellaone) , of een noodspiraaltje laten plaatsen.

Vanaf 1 januari 2005 is de morning-after pil (in Nederland) vrij te koop bij de drogist en apotheek (het kost ongeveer € 13,-). Je kan de morning-afterpil in principe ook 's nachts en in het weekend bij de dienstapotheek kopen (vooraf bellen is aan te raden). Als je onder de 21 jaar bent, wordt de morning-afterpil vergoed door de verzekering als je een recept hebt van een arts. Hiervoor kun je terecht bij je huisarts of de dienstdoende huisarts 's nachts en in het weekend. De pil kan je daarna bij de apotheek ophalen, dit is niet anoniem.

De morning-afterpil werkt het beste als je hem zo gauw mogelijk inneemt. Als je hem binnen 24 uur inneemt, is de werking 95%, tussen de 24-48 uur na de seks 85%, en tussen de 48 en 72 uur 58%. Heb je de morning-after pil geslikt, maar blijft je menstruatie uit, doe dan voor de zekerheid een zwangerschapstest. Ga er dus niet als vanzelf vanuit dat als je de morning-after pil hebt geslikt, je niet zwanger bent: het middel kan falen. Realiseer je wel dat door de morning-afterpil je menstruatie sterk ontregeld kan zijn. De menstruatie kan zelfs een cyclus overslaan door deze pil. Dat is een normale bijwerking.

Belangrijk: zodra je de MAP hebt ingenomen, is de veiligheid van de pil niet meer gegarandeerd. Gebruik tot je 7 dagen je pil weer goed hebt geslikt een condoom!

Zwanger of niet?
Ben je bang dat je zwanger bent en te laat voor een morning afterpil? Hieronder staat wat je kunt doen.

Wacht tot je ongesteld wordt
Word je gewoon ongesteld? Dan ben je niet zwanger.
Word je niet ongesteld (op de dag die je verwacht)? Dan is het verstandig om een test te doen.
Het is wel belangrijk om te beseffen dat het lichaam geen tijdklok heeft. Het is heel normaal om soms een keer wat vroeger of later ongesteld te worden. Dit kan komen door invloed van o.a. stress en het weer. Moet je weer aan je pilstrip beginnen zonder dat je ongesteld bent geworden? Een test is dan verstandig.

Doe een zwangerschapstest
Je kunt testen vanaf 14 dagen na het onveilige moment. Eerder dan dit is niet betrouwbaar, omdat er dan nog onvoldoende van het hormoon HCG (zwangerschapshormoon) in de urine zit en dan kan de test “niet zwanger” aangeven, terwijl je wel zwanger bent.
Je kunt een zwangerschapstest halen bij de apotheek of de drogist. Je houdt een teststrip enkele seconden in de urine(straal).
Na enkele minuten is het testresultaat zichtbaar. Lees eerst de bijsluiter. Dan weet je zeker dat je de verschillende stappen in de juiste volgorde uitvoert. Mocht de test “niet zwanger” aangeven terwijl je de test goed hebt uitgevoerd, je echt meer dan 14 dagen na het onveilig moment bent en overtijd bent, herhaal de test dan 7 dagen later voor de zekerheid.

Het komt soms voor dat een vrouw tijdens de zwangerschap af en toe een bloeding heeft. Om deze reden denken vrouwen soms dat ze toch zwanger zouden zijn ondanks hun ongesteldheid. De bloeding van een menstruatie verschilt in hevigheid en kleur van het bloed genoeg met een bloeding tijdens de zwangerschap. Het verschil zou dus duidelijk op te merken moeten zijn. Ben je toch bang dat je zwanger zou kunnen zijn? Dan kun je voor je eigen gerustheid altijd even een test doen.

Wanneer loopt een meisje het grootste risico op zwangerschap?

De gemiddelde cyclus van een vrouw is 28 dagen. Dit is gerekend vanaf dag 1 van de menstruatie. Bij de meeste vrouwen komt de eisprong rond dag 12-16, zo’n 14 dagen voor het einde van de cyclus (bij een langere cyclus, moet je deze dagen dan ook wat verplaatsen). Hoe dichter je in de buurt van de eisprong komt, hoe groter de kans op zwangerschap.

Dag Kans Dag Kans
1 t/m 6 0,1% 13 17,3%
7 0,7% 14 14,1%
8 2,5% 15 9,1%
9 5,5% 16 4,9%
10 10,4% 17 1,9%
11 14,6% 18 t/m 28 0,6%
12 16,9%

De cijfers die bij elke dag staan, geven aan hoe groot de kans is dat je zwanger wordt als je op die dag in je cyclus neukt zonder voorbehoedsmiddel te gebruiken. Bedenk wel dat dit maar gemiddelden zijn en dat als je zonder een voorbehoedsmiddel neukt, je ALTIJD kans op zwangerschap hebt! Ga daarom nooit van deze getallen uit bij de afweging of je nou een condoom zal gebruiken of niet, maar gebruik ze alleen als er een ongelukje is gebeurd waardoor je kans hebt op zwangerschap.

Slik je de pil, dan is het overigens een ander verhaal. De grootste kans op zwangerschap heb je bij het vergeten van een pil in de eerste of derde week van de cyclus.

Kun je zwanger worden van seks tijdens de menstruatie?
Het hele simpele antwoord is JA! Ook tijdens de menstruatie kun je zwanger worden van onbeschermde seks. De percentages kun je hierboven vinden, maar zoals je ziet is de kans op zwangerschap nog steeds bestaand. De kans is klein, zeer klein te noemen, maar waag het er niet op en heb gewoon beschermde seks. Niet alleen om een kans op zwangerschap te voorkomen, maar ook ter bescherming tegen SOA’s.

Kun je zwanger worden van voorvocht?

Een veel voorkomende discussie gaat over de vraag of in voorvocht ook zaadcellen kunnen voorkomen. Met name in de situatie waarbij er sprake is van seks, maar de man is niet klaargekomen (de terugtrekmethode/‘voor het zingen de kerk uit’), kan dit van belang zijn bij de vraag of er een morning-afterpil gebruikt zou moeten worden.

Onderzoek naar voorvocht en zaadcellen:
Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar voorvocht en of hier zaadcellen in zitten. Meerdere onderzoeken laten zien dat dit niet het geval is. Echter een zeer recent onderzoek uit 2011 laat zien dat bij 41% van de onderzochte mannen zaadcellen in voorvocht te vinden zijn, waarvan bij 37% een groot deel ook bewoog (zie dit artikel). Hoe relevant deze hoeveelheid is bij de seks, wordt hierbij niet genoemd. Echter wordt wel geadviseerd om vanaf het begin van de seks condooms te gebruiken.

De veiligheid van de terugtrekmethode:
De terugtrekmethode staat bekend als een zeer onbetrouwbare methode van anticonceptie. In de praktijk wordt circa 20% van de vrouwen zwanger bij gebruik van deze methode. Echter wordt in dit getal ook het verkeerd toepassen van de terugmethode meegerekend: waarbij het mis gaat en de man dus toch klaarkomt. Onderzoek uit 2009 heeft aangetoond dat bij goede toepassing de terugtrekmethode bijna even veilig als het gebruik van condooms kan worden. We raden deze methode toch af, gezien het feit dat er makkelijk fouten gemaakt kunnen worden en het nog lang niet zo zeker is of er zaadcellen in voorvocht kunnen zitten.

Concluderend is er nog veel onbekend en is er eigenlijk geen zeker antwoord te geven op de vraag of je van voorvocht zwanger kan worden. Gezien de onzekerheid en de grote consequenties mocht dit toch gebeuren, raden wij altijd aan om bij onveilige seks zonder condoom ook als de man niet is klaargekomen een morning-afterpil te nemen.

Bron: https://forum.sekswoordenboek.nl/index.php?topic=265164.msg1063543101#msg1063543101

[b]Wil je juist zwanger worden? Neem een kijkje in dit topic: http://forum.girlscene.nl/forum/seks-zo/het-ik-wil-zwanger-wordenben-zwangerben-zwanger-geweest-topic-307440.0.html

Heb je vragen over de anticonceptie pil? http://forum.girlscene.nl/forum/seks-zo/algemeen-anticonceptiepil-topic-lees-eerst-de-beginpost-227083.0.html

Heb je vragen over anticonceptiemiddelen anders dan de pil? http://forum.girlscene.nl/forum/seks-zo/het-algemene-anticonceptie-topic-420716.0.html[/b]

Ik wilde even mijn situatie delen omdat ik twijfel of ik misschien zwanger ben…

Ik heb van september 2016 tot september 2017 de pil geslikt, ik voelde mij hier echter erg onprettig bij (veel bijwerkingen) en ben daarom recent gestopt.

Nadat ik was gestopt (laatste pil 4 september), werd ik precies 5 weken later weer ongesteld op 9 oktober (voordat ik de pil ging slikken was mijn cyclus ookal 35 dagen, dus die was meteen normaal?).

3 weken daarna op 29 oktober heb ik seks gehad, alleen is het condoom afgegleden. We zijn meteen gestopt toen we dit zagen en de jongen was nog niet klaargekomen. Hierom heb ik dom als ik was besloten om geen MAP te halen (hier heb ik nu super veel spijt van).

Als ik verder tel vanaf de vorige keer dat ik ongesteld was, had ik vorige week weer ongesteld moeten worden (13 november), dit was echter niet het geval.

Ik heb 15 november een zwangerschapstest gedaan en vanochtend weer, deze waren allebei negatief. Toch maak ik me zorgen omdat ik me wel voel alsof ik ongesteld moet gaan worden (buikpijn, gevoelige borsten, veel honger), maar dit kunnen ook zwangerschapsverschijnselen zijn.

Ik weet nu echt niet meer wat ik moet denken, ik zou willen dat ik de test kon geloven en het los kon laten. Het kan natuurlijk heel goed dat mn cyclus nog in de war is van stoppen met de pil, maar dan is het wel raar dat ik wel buikpijn heb enzo.

Hoe groot is volgens jullie de kans dat de testen niet kloppen? Moet ik nog een test doen?

Volgens deze site heb je wel op het juiste moment getest:

https://www.zwangerschapstest-kopen.nl/informatie/zwangerschapstest/wanneer-zwangerschapstest

Als je het echt niet vertrouwd, zou ik de huisarts bellen.

Ik denk eerlijk gezegd dat je cyclus gewoon nog niet helemaal regelmatig is. Ik zou over een paar dagen nog een test doen als je dan nog niet ongesteld bent geworden.

-

Maar je kan toch niet zomaar een stopweek inlassen?

Je moet altijd minimaal twee weken slikken voordat je een stopweek inlast. Dus als je midden in week twee gestopt bent, is dat al niet volgens de bijsluiter.

En terugtrek methode is gewoon dom als je met de pil aan het kloten bent.

Ik vraag me af hoe groot de kans is dat ik zwanger zou zijn…
Ik ben zondag en maandagavond vergeten de pil te nemen, hier kwam ik dinsdagochtend achter en heb toen die van maandag nog ingenomen.
maandagochtend heb ik seks gehad.
Ongeveer 28 uur na de seks heb ik een morningafterpil genomen op advies van de huisarts.

Hoe groot is de kans dat ik wel zwanger ben? (het was week 1 waarvan ik de pil ben vergeten in te nemen)
Ik weet dat de kans klein is maar ik heb hierdoor zoveel stress nu…

Over 14 dagen test doen, meer kan je niet doen.

Toen ik ooit de map moest nemen stonden die percentages volgens mij in de bijsluiter. (is al wel een tijdje geleden dus ik weet het niet zeker, maar kan me er iets vaags van herinneren) Ik weet alleen nog dat je binnen 12 uur de beste resultaten zou hebben, en hij niet zo werkzaam zou zijn na 72 uur.

Ik ben nu doorgegaan met het slikken van de pil en zit dus in week 2. (en pak dus 1 januari de laatste pil, en wordt normaal 5 dagen na laatste pil ongesteld).
Kan ik eerder stoppen en kijken of ik ongesteld wordt, of is dit dan sowieso een vertekend beeld? En kan ik pas op de dag dat ik ongesteld zou moeten worden, testen, of wel gwn 14 dagen na de seks?

Ik stress me kapot en kan nergens anders meer aan denken…

Iemand die ook ooit in deze situatie heeft gezeten, hoe is het afgelopen?

Hey ik ben een meisje van 14, ben al 2 jaar ongesteld en zit niet aan de pil. Sinds een tijdje heb ik een vriendje en toen besloten we om samen het te doen, voor ons beide de eerste keer. We hebben met condoom gedaan en zo ver je zag niet gescheurd ofzo. Maar nu is het inmiddels al bijna 40 dagen geleden dat ik ongesteld was. En heb al wel buikpijn (in onderbuik gehad) dus ik had steeds, ‘ohh ik word morgen wel ongesteld’ maar steeds niet! Nu vraag ik me toch wel af kan er iets mis zijn geweest met mijn condoom. Want op deze leeftijd wacht je er niet op om naar je ouders te gaan met : ‘ ik ben zwanger’
Moet ik me zorgen maken of niet?

^Gebruik een test voor de zekerheid.
Het kan ook gewoon zijn dat je onder de stress zit en dus je menstruatie uitstelt.
Ik weet niet vanaf wanneer ongeveer je ongesteldheid regulier word, maar misschien is dit ook een optie?

Ik ben afgelopen maand 4x mijn pil vergeten: 1x in week 1, 1x in week 2 en 2x in week 3. Ik heb die pillen achteraf ook niet genomen omdat ik toch geen seks had en ik neem niet graag 2 pillen op een dag.

Nu zit ik in mijn stopweek, hoewel ik nu lees dat je geen stopweek mag inlassen als je de pil in de derde week vergeet. Dit wist ik niet.

Ik heb dinsdag seks gehad (wel mét condoom natuurlijk!), maar normaal moest ik donderdag ongesteld worden. Dit is nog steeds niet gebeurd… Nu ben ik wel erg bang. De kans dat ik zwanger ben is toch miniem? Ben ik niet eerder niet ongesteld geworden omdat ik mijn pil niet goed heb genomen?

En ik weet niet of je vorige maand wel seks hebt gehad?

Is idd niet gescheurd.
Ik heb nu een app op mijn smartphone die een melding geeft dat ik mijn pil moet nemen. Moet zo wel lukken :slightly_smiling_face:

@kopjechino. Nee de laatste keer hiervoor was 4 maand geleden, en dit was ook met condoom en toen had ik mijn pil goed genomen.

Dan is er niks aan de hand hoor.

Hopelijk! Maar ik begrijp niet goed waarom ik niet ongesteld word. Vandaag moet ik al een nieuwe strip beginnen en nog steeds niets… Kan iemand dat verklaren?

Moet ik toch maar een test doen volgende week?

^ Als je jezelf beter kan kalmeren dan doe je een test.

Wil even mijn probleem delen:

Vorige maand aan het begin van de pilstrip ben ik 2 keer de pil vergeten (ontzettend dom I know) door veel omstandigheden maar omdat ik toen helemaal niet aan de pil überhaupt had nagedacht in die dagen heb ik onveilig gevreeën en is mn vriend in mij klaargekomen ook. Spijt me voor de details.

In ieder geval…
Daarna heb ik de pil normaal doorgeslikt en condooms gebruikt tot aan de stopweek maar vorige week had ik dus ongesteld moeten worden en dat werd ik ook… dacht ik. Eerste dag had ik alleen donkerbruine afscheiding met een beetje rood bloed ertussen (sorry again voor de gore details haha) en dan de volgende dag alleen nog een beetje bruine afscheiding en daarna de derde dag helemaal niks meer? En dat terwijl ik normaal gesproken op de eerste dag al gelijk rood bloed heb en dan de tweede dag word het veel meer en dikker en dan is het pas weer minder na 3/4 dagen.
Heb nou eigenlijk nauwelijks echt bloed gehad zoals ik normaal heb. Alleen bruinig en eerste dag alleen beetje rood en daarna niet meer.

Morgen ga ik voor de zekerheid wel een test kopen maar zou m’n menstruatie ook zo vreemd kunnen zijn omdat ik in de eerste week een doorbraakbloeding gehad heb doordat ik de pil was vergeten?