Bang voor de toekomst.

Hoi allemaal…

Zoals je al kon lezen aan de titel zit ik met wat zorgen ivm de toekomst, even wat verduidelijken.
Allereerst, ik ben van België dus ik weet niet hoe het op dit moment zit in Nederland maar het “leven” is heel erg duur geworden de laatste tijd. Ik woon nog thuis (ben bijna 20) en zie vaak facturen voorbij gaan, water, elektriciteit, verzekeringen, tot rekeningen van boodschappen, kapper, kledij, …

Ik ben iemand die graag droomt van de toekomst (ik spaar veel en geef niet zomaar roekeloos geld uit). Ik droom ervan om de juiste man tegen te komen, ik droom ervan te trouwen, kinderen te hebben, een eigen huis, … Ik vraag me gewoon af of dit alles nog wel mogelijk is als je geen pakken geld verdiend. Het is ontzettend duur geworden. Zelfs tanken, en sinds november zijn de taxen enzo nog 's verhoogd. Het is niet dat wij arm ofzo zijn gewoon het gemiddelde maar toch moeten we nu en dan kijken wat we wel en niet kunnen uitgeven.

En toch ben ik bang dat ik mijn dromen nooit zal kunnen waarmaken. Opeens…
En nog eens; ik weet niet hoe het zit in NL met alle prijzen enzo dus…
Bedankt om dit te lezen, betekent veel voor me x

Raad/praatjes zijn altijd welkom :slightly_smiling_face:

Hier hetzelfde, ik ben dus ook Belgje en denk daar ook wel vaak over na.
Nee, het ziet er niet goed uit in dit kleine landje.
Denk echt niet dat deze regering goed bezig is.

-

Ik denk dat je alles in perspectief moet zien. Het wordt inderdaad allemaal duurder maar de lonen zijn ook gestegen tegenover vroeger. Plus het is gewoon nodig dat de regering bespaart, beter nu dan nog later. Veel te lang hebben de socialisten al het geld uitgegeven en nu is er eindelijk een regering die de ernst van de situatie inziet en beseft dat het zo niet langer kan. Ons land zit in een zware vergrijzing en al deze mensen hebben hulp, ondersteuning en een pensioen nodig. Maar wanneer wij oud en grijs zijn, willen wij ook graag nog van een wettelijk pensioen genieten.
Besparen is nodig en dat wij, jonge mensen, een mooi spaarcentje aan de kant moeten hebben staan eens zo hard. We zullen in onze eigen financiele standvastigheid moeten voorzien. Maar niet alles is negatier, er zijn ook een hoop zaken die in ons voordeel zijn, we kunnen bijvoorbeeld erg goedkoop geld lenen voor een woonst en het is deze tijd niet zo moeilijk om werk te vinden. Dat is ook wel eens anders geweest.
Blijf gewoon dromen en je dromen najagen. Mensen die hard werken en doelgericht zijn bereiken een hoop. Je hebt echt geen ingenieursdiploma en bijbehorende job nodig om een gelukkig leven zonder geldzorgen te hebben. Je bent nog zo jong…

Tja, ik vind het best eng ja… En het is idd wel waar dat we iets makkelijker leningen kunnen aanvragen dan vroeger en ik denk dat het ook nog steeds een groot verschil maakt als je echt alleen-alleen woont dan samen met een partner…

België is echt stom aan het worden, waarschijnlijk kunnen wij nooit van een pensioentje genieten :frowning_face: En almaar langer werken :frowning_face:

Meiden die al alleen wonen met evt. tips?

Hier net hetzelfde; uit België en bang voor de toekomst

Boodschappen doe ik al in Nederland! Veel goeikoper!

-

Ik woon inmiddels bijna 1,5 jaar op mezelf en moet zeggen dat het me allemaal enorm meevalt. Voordat ik echt op zoek ging naar mijn eigen plekje heb ik heel duidelijk al mijn inkomsten en uitgaven onder elkaar gezet om te kijken hoe hoog mijn huur kon zijn etc. Hoewel ik een aantal dingen verkeerd heb in geschat (sommige te hoog, andere te laag) komt het totaal wel redelijk goed overeen met wat ik had geschat.
Je kunt het qua kosten echt zo duur en zo goedkoop mogelijk maken als je zelf wil. Ik heb een aantal huisgenoten die elke week voor 30/35 euro aan boodschappen doen terwijl ze vaak het weekend ook al naar huis gaan. Dat vind ik zo ontzettend zonde, aangezien ik voor 15 euro echt wel een week kan eten.

Het is echt veel minder eng dat het lijkt, er zijn idd zoveel instanties die je kunnen helpen mocht het wel misgaan, maar als je gewoon goed op je uitgaven let dan heb je dat echt niet nodig.

Ik woon momenteel op mezelf en ik vind het heel erg meevallen. Ik ben zeker niet met veel geld begonnen, maar het is prima te doen. Ik kan naast de vaste kosten ook écht nog wel leuke dingen doen met mijn vriend en leuke kleding kopen. Natuurlijk let ik erop wanneer het wel kan en wanneer niet. Maar ik vind dat het zeker te doen is.

ik woon ook op mezelf,
het valt hartstikke mee, ik kan makkelijk allen vaste lasten betalen, en leuke dingen doen.
zoals volgend jaar ga ik 16 dagen naar zuid afrika, met alles erop en eraan, zelf voor gespaard etc
maar ik ben ook nooit bang voor de toekomst geweest, het moet wel heel erg slecht gaan wil je op straat komen te staan oid

Bedankt voor alle tips en ervaringen, voel me al heel wat rustiger. Wat ik zeker ga doen voor ik alleen ga wonen is schema’s maken met vaste uitgaven en inkomsten, dat ik een overzichtje heb…

Bedankt! :slightly_smiling_face: