amandelen eruit op 18jarige leeftijd.

Hoi meiden,

Ik heb al mijn hele leven heel veel last van keelpijn. En ik heb ook zeker wel 3 keer per jaar een keelontsteking. Dit jaar kreeg ik het toen ik met mijn vriendinnen op ‘feestvakantie’ ging. Daar dus aan de antibiotica. Echt een ware hell. Nu zit ik weer met een opgezette keel en vrijdag kon ik ook de heledag niks eten. Dat heb ik heel vaak, waardoor ik ook vaak niet op school ben. Omdat ik dan echt gewoon niks naar binnen krijg dus dan echt zwak ben.
Ik heb 2/3 jaar geleden wel eens tegen de dokter gezegd dat ik mijn amandelen er graag uit wil, maar die zei toen dat je minstens 5 keer per jaar keelontsteking moet hebben. M’n vader vindt dit echt belachelijk en ik vind het eigenlijk ook wel vreemd. Weet iemand of dat echt zo is of dat het slechts een richtlijn is en dat je het zelf gewoon mag ‘aanvragen’? Ik ben helemaal klaar met de keelontstekingen en keelpijn, al red ik 5 keer per jaar waarschijnlijk net niet.
En daarbij, ik ben dus 18 en hoe ouder je bent hoe pijnlijker (daarom wil ik ook niet nog langer wachten) maar ik zit in mijn examenjaar. Dus ik vroeg me af, hoe lang waren jullie zeg maar echt ziek. Dus dat je echt niet naar school kon? Ik hoor hele verschillende dingen. Een weekje of anderhalve week kan ik me wel permitteren maar ik hoorde ook van iemand 3 weken, en dan mis ik toch wel heel veel…

Thanks!

Oja en waar moet ik rekening mee houden qua werk & rijles inplannen. Moet ik echt verwachten dat ik dus een paar weken amper wat kan of valt het allemaal wel mee en kan ik na een paar dagen wel weer rijden en werken?

Tja, het verschilt per persoon maar als (jong)volwassene of tiener heb je wel veel meer nasleep dan als klein kind. Geen idee waar dat echt aan ligt, maar dat is vrijwel altijd zo. Ik denk het wel per persoon verschilt hoeveel pijn je hebt, maar ik denk niet dat je met een klein weekje al klaar bent.

Ik heb zelf al jaren heel vaak last van keelpijn en ook keelontstekingen. Echter heeft het geen zin om mijn amandelen te verwijderen omdat het niet op mijn amandelen slaat. Misschien voor jou dus ook wel handig om te weten of het wel of niet op ne amandelen slaat, anders laat je ze straks misschien voor niks weghalen.

Ik was een week écht ziek. Daarna ging het wel weer iets beter.
Het was wel echt een hel.

Ik ben er ook een week lang heel ziek van geweest. Ben denk ik zo’n 2 weken thuis gebleven. De pijn was echt heel erg na de operatie maar daarna heb ik nooit meer keelpijn gehad terwijl ik daarvoor om de 1 a 2 maanden een keelontsteking had!

Bij mijn huisarts is het zo dat als je 3x of meer keelontsteking hebt in een jaar, dat je door wordt gestuurd naar het ziekenhuis om je amandelen eruit te halen. Persoonlijk zou ik gewoon vaker naar de huisarts gaan om het aan te dringen, want dit lijkt haast wel een mishandeling voor jou!

Het verschilt hoe lang je der last van hebt. Ik was zelf 3 toen ze der bij mij uitgehaald werden en heb er vrij weinig last van gehad volgens mijn ouders. Naar mate je ouder wordt doet het wel meer pijn zeggen ze.

Ik was er denk ik anderhalve week ziek van, maar het verschilt natuurlijk per persoon. Ik kon niet tegen de morfine die ik kreeg dus dat heeft het ook wel iets erger gemaakt. Daarna heb ik er gelukkig nooit meer last van gehad dus het was het zeker waard. Het is trouwens raar dat je 5 keer een keelontsteking moet hebben, bij mij hoefde dat echt niet! Als ik jou was zou ik gewoon zelf een afspraak maken bij de KNO arts en kijken wat die ervan zegt.

Vraag om een doorverwijzing naar een KNO arts?
Ik ben ook echt jaren aan het klooien geweest met mn gezondheid, iedere keer van die vage klachten, uiteindelijk doorverwezen naar een kno arts en die besloot gelijk dat mn amandelen eruit moesten, heeft een hele hoop geholpen.
Ik was zelf 16 toen ze eruit gingen, weinig erge bijwerkingen gehad en mij was als hersteltijd 2 weken verteld. Heb me 1 week echt zwaar kut gevoeld en daarna begon het wel weer wat beter te gaan.

Bedankt meiden. Ik kan dus rekenen op een weekje/anderhalve week echt goed ziek en dan nog +/- 1 week slapjes?

December wordt voor mij een volle maand, maar ergens in Januari heb ik weer tentamens. Ook kun je in het ziekenhuis natuurlijk geen dag kiezen, die wordt je gewoon toegewezen… Morgen de dokter bellen voor een verwijzing naar de KNO arts en dan hoor ik het wel!

Mijn amandelen waren steeds als ik ervoor naar de dokter ging ontstoken, dus ik weet het vrijwel zeker!

Mijn amandelen waren ook ontstoken
maar niet de reden van mijn keelpijn. Ik zou echt naar de KNO arts gaan, die weet er meer van. Sowieso moet een KNO arts bepalen of ze eruit gaan, geen huisarts.

Oh en de dag mag je gewoon zelf kiezen.

Ze zeggen dat je na 1 week alles al weer kan maar bij sommige duurt dit 3x zo lang.

Ja dat snap ik hoor! Maar mijn dokter vond dat je met 5 keer per jaar keelontsteking pas een doorverwijzing nodig had. Wil er nu maar even een specialist naar laten kijken.
Fijn van de dag kiezen, maar ik wacht nog even af. Ik laat wel even wat horen als ik bij de KNO arts ben geweest.

Hm als jij een doorverwijzing wil mag je die eisen, huisartsen hebben daar vrij weinig over te zeggen mits je een doorverwijzing wil voor een oogarts als je snel benauwd bent bijv.

Ik heb het als kind gehad. Mocht lekker veel ijsjes eten! Volgens mij heb ik een week geleefd op soep, yoghurt en ijs en daarna gewoon rustig opbouwen.

Ik moet ze ook er uit laten halen waarschijnlijk, ik heb het hele jaar door keelpijn.

Mijn belangrijkste vraag is, hoe snel kun je weer gewoon alles weer eten? :’)

Ik heb ze er nog niet uit, maar hoe ouder hoe erger de pijn toch? pff…

Hey,

Ik heb toen ik 16 was 1 x een hele zware keelontsteking gehad, wat leidde tot een abces (sorry heel nasty). Niemand nam mij serieus ze gaven mij antibiotica maar het ging niet over. Op een gegeven moment kreeg ik bijna geen lucht meer en kon ook niet meer praten ben diezelfde dag toch maar naar een arts in het ziekenhuis gegaan, en ben toen binnen 1 uur met spoed geopereerd. Ik moet zeggen dat het wel pijn deed, maar was ontzettend opgelucht ! Wat erg helpt is ijswater drinken, ik vond dat heel lekker toen. Ik kon volgens mij vrij snel weer dingen eten na een paar dagen wat wel pijn deed, maar ik wilde het gewoon heel erg graag aangezien ik 2 weken niets had gegeten. En je krijgt ook veel pijnstilling. Er zijn dingen die veel meer pijn doen… Ik denk dat 2-3 keelontstekingen per jaar erger zijjn, heb overigens tot nu toe geen keelontsteking meer gehad en ben 18 jaar

Paar weken vind ik persoonlijk overdreven, maar het kan per persoon verschillen natuurlijk