NIEUWSTADT - Autochtone vmbo- en havo- leerlingen worden ernstig benadeeld bij de beoordeling van examens Nederlands. Allochtone kandidaten met een andere moedertaal mogen ongestraft veel meer fouten maken, terwijl dat wettelijk niet is toegestaan.
Dat concludeert de Limburgse advocaat Roel Schreuders. Volgens hem heeft de Centrale Examencommissie Vaststelling Opgaven (CEVO) de versoepelde normering uitgebreid op een manier die in strijd is met het examenbesluit.
De wet staat louter toe dat allochtone scholieren met een taalachterstand een half uur langer over het examen Nederlands mogen doen en een woordenboek mogen gebruiken. Het gaat om leerlingen die minder dan zes jaar op Nederlandse scholen hebben gezeten. De CEVO heeft de correctievoorschriften bij het examen voor deze leerlingen versoepeld. Ze mogen aanzienlijk meer fouten maken dan autochtone leerlingen.
Zo mogen havisten maximaal twee fouten maken zonder dat er punten van het totaal worden afgetrokken, terwijl de grens bij allochtone leerlingen op vijf fouten ligt. Bij Nederlandse vmbo’ers die twee spelfouten maken wordt een punt afgetrokken, terwijl dat bij allochtone leerlingen pas gebeurt bij maximaal zes spelfouten.
Volgens Schreuders is de aangepaste normering van de CEVO niet rechtsgeldig en worden autochtone leerlingen ongelijk behandeld. ,De allochtone leerlingen mogen twee tot drie keer zoveel fouten maken.’’
Overigens zijn ook de allochtone vwo-examenkandidaten de dupe. Voor hen is deze versoepeling namelijk niet opgenomen in de correctievoorschriften. Schreuders kwam er toevallig achter toen hij werd benaderd door ouders van een leerlinge, die - om andere redenen - aanvecht dat ze is gezakt. Hij sluit niet uit dat meer scholieren hiervan een zaak kunnen maken. ,Het gaat mij om het maatschappelijk belang. De politiek moet verantwoording afleggen.’’ Het ministerie van Onderwijs kon gisteren nog niet reageren.
bron: AD
---------
Wat vinden jullie hiervan? Wie wordt nu gediscrimineerd?