Algemeen Gezond én Lekkere Recepten Topic

Omdat ik heel vaak niet weet wat gezond en lekkere recepten zijn en daarom steeds maar weer op hetzelfde uitkom,
hier het Algemeen Gezond én Lekkere Recepten Topic! :upside_down_face:

Ik probeer de laatste tijd veel te sporten en gezond te eten, om er in de zomer weer een beetje goed uit te zien, want wie wil dat nou niet?
Maar om dat vol te houden, moet het eten natuurlijk wel lekker zijn.

Deel daarom hier al je lekkere (en eigengemaakte) recepten, tussendoortjes of smoothies, met mogelijk foto’s, zodat we door elkaar weer geïnspireerd worden!

Om alvast wat in de sfeer te komen:

Maar dat zijn toch geen recepten maar plaatjes? :’)

Ja klopt, maar dat waren voorbeelden om gewoon in de sfeer te komen :slightly_smiling_face:
Zodra ik lekkere recepten weet, dan plaats ik die hier.

Ik bijt de spits wel af!

Knoflookkip met een spinaziesalade en volkoren tagliatelle

Kipfilet
Verse spinazie
Knoflook
Volkoren tagliatelle
Een sinaasappel
Boursin light (knoflook)

Je snijdt je kipfilet in 2 of 3 gelijke stukjes, deze peper en zout je in naar eigen inzicht. Daarna leg je ze op een bord en schaaf je er wat sinaasappelschil overheen, ook wat sap van de sinaasappel erover! Dan snijdt je een/twee teentjes knoflook fijn en deze doe je ook bij de kip. Even goed omdraaien en zorgen dat de hele kip gemarineerd wordt. Dit 10/15 minuutjes in laten trekken. Daarna goudbruin bakken in olijfolie.

Je kookt de pasta, ook naar eigen smaak. Ik had hem 8 minuutjes gekookt.

Dan pak je een wokpan, hierin fruit je een weer een knoflookteentje. Daarna doe je de spinazie en de boursin (1 el) er bij in. Een paar minuutjes laten slinken en klaar!

Dan leg je de pasta op een bord, daarna de spinazie erop en als laatste je kip!

Volkoren muffins

http://nlcdn.ar-cdn.com/Recipes/XLarge/f558498d-fb2b-474d-bf36-0c99a162aa64.jpg

[b]

[size=10pt]Porties: 12
120 gr volkorenbloem
120 tarwekiemen
160 gr All-Bran
65 gr havervlokken
2 theelepels bakpoeder
2 theelepels soda bicarbonaat
2 theelepels fijngesneden gember
3 eetlepels plantaardige olie
285 ml halfvolle melk
2 eieren, geklopt
170 gr rozijnen

Bereidingswijze

[size=10pt]Verwarm de oven voor op 180°C/gasstand 4. Een muffinvorm voor 12 stuks licht invetten.

Vermeng in een middelgrote kom het volkorenmeel, de tarwekiemen, All-Bran, havervlokken, bakpoeder, soda bicarbonaat en de gember.

Neem een tweede middelgrote kom waarin u de olie, honing, melk, yoghurt en eieren grondig mengt. Voeg als laatste de rozijnen toe.

Het vloeibare mengsel met rozijnen gelijkmatig aan het meelmengsel toevoegen tot een vochtig beslag ontstaat. Verdeel dit regelmatig over de muffinvorm.

20-25 minuten bakken in de voorverwarmde oven. De muffins zijn gaar als een tandenstoker schoon blijft na een prik midden in een muffin.

Klinkt beide erg lekker!

Oke, ben beetje muffinfanaat :stuck_out_tongue:

[b]Ingrediënten voor 10 muffins (ongeveer €0,19 per stuk
100 gr havermout (€0,07)
1 banaan (€0,20)
1 appel (€0,15)
2 biologische eieren (Bio+ 0,60)
Theelepel bakpoeder (€0,10)

Voor er doorheen:
Handje walnoten (Aldi, €0,45)
25 gram 85% chocolade (Aldi, €0,30)

Zet de keukenmachine klaar. Doe hier de havermout in en laat de machine draaien totdat je bijna bloem hebt. Voeg hier de banaan zonder schil, de appel zonder klokhuis, met schil, de eieren (zonder schil natuurlijk ) en het bakpoeder aan toe. Laat de keukenmachine draaien. Doe hier fijngesneden walnoten en stukjes chocolade bij (je kunt ze ook op het laatst toevoegen aan de keukenmachine, maar dan zullen sommige muffins grotere stukken chocolade hebben en sommige nauwelijks chocolade.
[color=rgb(51, 51, 51)]Doe dit in een muffinvorm met papieren cakevormpjes. Vul ze tot ongeveer 2/3, zodat ze niet overstromen. Bak 25 minuten in een op 200ºC voorverwarmde oven. Wacht minstens een kwartier met opeten, anders vallen ze uit elkaar. Ze zijn ongeveer 2 dagen houdbaar in de koelkast, kunnen ingevroren worden maar ik merk hier dat ze niet zo lang meegaan
[color=rgb(51, 51, 51)]
Variaties
Appeltaart muffins: vervang de chocolade en walnoten door een appel in stukjes gesneden en kaneelpoeder.
Blueberry muffins: voeg blauwe bessen bij de chocolade en walnoten toe, of laat de chocolade en/of walnoten weg.
Chocolade muffins: voeg een grote eetlepel cacaopoeder toe aan het beslag en vervang de walnoten door meer chocolade.
Vanille muffins: voeg vanille essence toe of de zwarte zaadjes van een vanilleboon. Eventueel kun je de chocolade en walnoten weglaten.

Haha, maakt niet uit, muffins zijn juist lekker!

Ik ben voor vanavond nog op zoek naar een recept met wokgroenten en kip ofzo.
Heeft iemand nog ideeën?

^ misschien kun je de kip kruiden met ketjap/gemalen gemberpoeder/kurkuma/komijn/laos wat je maar wilt. wokken in een beetje olie met groente erbij, eventueel nog een keer kruiden+ rijst koken (het liefst volkoren/bruine rijst)

Broodbeleg: Speculoospasta

Ingrediënten:

  • 200g speculaaskoekjes
  • half kopje koffie met melk en suiker

Recept:

  1. Doe de koekjes met de koffie in een kom
  2. Stamp fijn met een aardappelstamper (als je brokjes wilt)
    Mix met de staafmixer (als je een gladde pasta wilt)
  3. Voeg eventueel nog vloeistof toe indien te dik

(voor 4 eierkoeken):

  • 2 eieren
  • 50 gram bloem
  • 30 gram tarwezemelen
  • 75 gram rietsuiker
  • eetlepel sesamzaad, geroosterd
  • eetlepel lijnzaad
  • flinke eetlepel speculaaskruiden
  • snufje zout
  • theeepel bakpoeder

Scheid de eieren, klop de eiwitten stijf.
Meng het eigeel met alle andere ingrediënten. Spatel het stijve eiwit door de rest van de ingredienten totdat alles goed gemengd is. Maak kleine hoopjes op een bakplaat met bakpapier. 15 minuten op 160 graden.


Wat heb je nodig:

  • 4 pakjes kook pudding(roze doosjes)
  • 3 rol beschuiten(hangt af van de grote van je vorm, wij hadden aan 2.5 rol genoeg)
  • Bisquitjes(van die vierkant/langwerpigen)
  • 2 potten aardbeienjam
  • 2 pakken volle melk.(2 liter)
  • Grote (vierkant is het makkelijkste) vorm die in de oven kan.
    (Die van ons was 30 x 40).

1e laag:

  • Bekleed de bodem helemaal met beschuiten. De gaten moeten ook worden opgevuld.
  • Doe de inhoud van 2 pakjes kook pudding in een schaal en doe hier een klein beetje melk bij.
    Meng dit tot een glad mengsel.
  • De rest van het pak (1 liter) verwarm je in een pan. Zodra dit warm is roer je het mengsel erdoor.
    Het moet even gekookt hebben.
  • Het mengsel giet je over de laag beschuiten.
  • Bekleed deze laag met de bisquitjes.
  • Hierover komt een laag jam(1 pot). (om dit even wat los te maken kun je dit heeeel even verwarmen op het vuur, zo kun je het wat makkelijker eroverheen verdelen).

2e laag:

  • Herhaal het hele ritueel nog een keer .
    Tot slot moet je het minstens 24 uur in de koelkast hebben gehad.
    Zo kan het opstijven. Uiteindelijk kun je er nog hageslag overheen strooien, dit hebben we op een stukje geprobeerd maar vonden wij eigenlijk weinig toevoegen.

(griekse)yoghurt/kwark/vla

+

fruit

+

(verkruimelde) koekjes

+

cruesli/muesli

+

gedroogd fruit/ noten/ kokosschaafsel/ jam/ strooibeleg/ suiker/ kaneel/ siroop/ stroop/ honing/ cacao(fantasy)/ snoepjes/ zoet beleg/ slagroom/ custard=banketbakkersroom/ vlaaivulling/ tova saus/ chocolade/ candybar/