Alcohol grens van 16 naar 18.

De leeftijdsgrens voor het kopen en drinken van alcohol moet omhoog van 16 naar 18 jaar. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) maandag gezegd in het RTL Nieuws. De minister gaat samen met onder anderen minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) onderzoeken of de maatregel mogelijk is.

De minister gaf toe dat het om een ‘zware maatregel’ gaat. Maandagmiddag ondertekende ze in de Overijsselse regio IJsselland een convenant tegen alcoholmisbruik door jongeren. In het document stellen de betrokken partijen zichzelf het doel eind 2008 de overlast die jongeren veroorzaken door vandalisme met vijf procent terug te dringen. Daarbij worden vooral maatregelen getroffen die het alcoholgebruik van jongeren moeten terugdringen.

Klinks voorganger Hans Hoogervorst (VVD) pleitte al eerder voor een verhoging van de minimumleeftijd voor alcohol. Hij stuitte echter op veel verzet in de Tweede Kamer.

Goede zaak.

kom op jongens, als je slim bent weet je heus wel dat je daar niks mee op schiet. dat kan je gewoon regelen via via-.-

Opzich een aardig idee maar ik ben bang dat het weinig effect zal hebben.

+1

Ja ik vind het ook een beetje apart hoor, ik ben zelf 16, en ga best vaak uit. Daar drink ik ook vaak een alcoholische versnapering, om het zo maar even te zeggen. Dat is dan toch voor de 16, net 17-jarigen ook niet eerlijk?

Nu ik toch bijna 18 ben, vind ik het niet erg, heeft toch geen effect op mij. Als ik nog 17 zou zijn en die regel kwam, zou ‘k wel pissed zijn.
Ik denk dat het wel wat zou uitmaken als er goed op gecontroleerd wordt. M’n broertje is nog 15, bijna 16, maar z’n vriendjes zijn al 16/17 dus kunnen al wel halen. Met de grens naar 18 zitten ze allemaal weer zonder drankleverpersoon en moeten ze weer een ouder iemand zoeken :’)

Btw, 2008? Is het alleen om een discussie te starten of is er ook iets recents wat over dit gaat?
In het document stellen de betrokken partijen zichzelf het doel eind 2008 de overlast die jongeren veroorzaken

het zou beter zijn, maar het is in Nederland gewoon om te drinken als je 16 bent, lijkt me erg lastig om dit te veranderen.

Wat een onzin, hoe meer ze dat gaan verbieden, hoe meer misbruik ervan gemaakt zal worden.
Kindjes van 12/13/14 liggen nu al ladderzat op straat omdat ze kort worden gehouden en dus stiekem gaan drinken (niet dat ik vind dat ouders hun kinderen moeten zaten zuipen-.-), moeten die 16 & 17-jarigen daar nou ook bij belanden?

en als je ff nadenkt dan snap je ook dat dit pas voor jou geld als je nu 14 bent ofzo, ze gaan echt niet lullig doen en zeggen dat het ineens niet meer mag terwijl dit daarvoor wel kon. Dat kan namelijk niet (denk ook aan de AOW-regeling).

en het schiet wel wat op. als je nu vanaf 16 mag drinken, doen de meeste dit al vanaf 14, want dan ken je wel mensen van 16. als je 14 bent ken je vaak geen alcoholleveranciers ‘vrienden’ van 18 jaar, dus de leeftijd gaat zeker wel omhoog.

Werkt toch allemaal niet.

Via via. Ze vragen het gewoon aan 18 jarige dan en ze hebben het.

maarja het zal wel xD

Ik denk dat het wel enigsinds nut kan hebben. Misschien niet gelijk op korte termijn, maar wel op langere termijn. Nu wordt het ook als redelijk ‘normaal’ beschouwd als je drinkt wanneer je 14 bent. Maar wanneer je 12 bent bijv. niet. Ik ben van mening dat als deze regel maar goed genoeg ‘ingeburgerd’ is en maatschappelijk geaccepteerd wordt. Het dan bijv. redelijk ‘normaal’ gevonden wordt als je drinkt wanneer je 16 bent, maar niet meer wanneer je 14 bent. Dus dat er op lange termijn een soort verschuiving plaats vind.
Daarnaast is het en blijft het een feit dat je op je 16de (eigenlijk ook nog op je 18de maar oke) nog in ontwikkeling bent (hersenen) en dat alcohol hier een nadelige invloed op heeft.

Je moet de ouders leren kinderen op te voeden. Want op de manier die ze nu zijn opgevoed, gaan ze alleen maar proberen illegaal aan drank te komen etc etc.

Geen goed idee dus, het aantal jongeren dat illegaal drinkt wordt denk ik alleen maar groter, en ouders weten nog steeds niet hoe ze hun kind dan op moeten voeden.

Ik denk dat ze het net als in Amerika naar 21 moeten verplaatsen.

Van 16 naar 18 is namelijk niet zo’n grote stap en een 16 jarige vraagt eerder en makkelijker drank aan een 18 jarige dan aan een 21 jarige.

^ Ik vind 21 echt belachelijk. Je bent op je 18e zogenaamd volwassen en je móet vanaf dan van alles, maar dan mag je ineens geen drank meer kopen :’)
Niet dat het ooit zal gebeuren hier, maargoed.

Ik zeg fock off…

dit was toch al een keer eerder besproken, in de 2de kamer? ik vind het een beetje onzin…

Mee eens, maar hoe moet je deze generatie jongeren dan opvoeden? Of je ze nou streng, middelmatig of vrijlatend opvoedt, jongeren krijgen steeds meer te maken met alcohol, drugs en sex door o.a de media. Alcohol = spannend, en voor veel jongeren is die spanning aantrekkelijk om daarmee hun vaak normale leventje wat op te peppen. “Rebelleren” is uiteindelijk iets wat veel jongeren willen, ookal zijn hun ouders fantastisch. En daar past alcohol helaas prima bij.

Het is ook een bericht uit 2008, zal wel gewoon voor de discussie gepost zijn.