Hallo Meiden,
Om te beginnen is er geen actief topic over dit veel voorkomende probleem. Dat is de rede waarom ik dit topic heb gestart.
Er zijn tegenwoordig veel jongeren die last hebben van ADD/ADHD.
Maar ook (jong) volwassenen die nog dagelijks tegen problemen aanlopen.
Het leek me fijn om met ‘lotgenoten’ en geïnteresseerde te praten over de omgang met de diagnose AD(H)D, eventuele medicatie (en waarom juist wél/niet), de manier van omgang en andere problemen waar je als AD(H)D’er zelf, of met een AD(H)D’er in je omgeving tegenaan kan lopen.
–
Wat zijn ADD en ADHD?
ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, oftewel Aandachts-Tekort-Stoornis met Hyperactiviteit. Globale kenmerken van ADHD zijn: hyperactiviteit en impulsiviteit, en/of problemen met aandacht en inschatten van bijvoorbeeld tijd. ADD is een van de (hier onder genoemde) subtypen, het kan gesteld worden als losse diagnose maar valt in principe onder de noemer ADHD.
ADD types zijn dromeriger, onoplettender en hebben (net als ADHD’ers maar evt. in meerdere maten) last van concetratieproblemen.
Er bestaan 3 typen ADHD:
ADHD-I, ook wel ADD-type genoemd. Hierbij staat een aandachtstekort het meest op de voorgrond;
ADHD-H, het overwegend hyperactieve en impulsieve type. Hier staan ernstige en aanhoudende impulsiviteit en hyperactiviteit op de voorgrond;
ADHD-C, het gecombineerde type. Zowel problemen van het onoplettende als het hyperactieve type zijn aanwezig. Dit type ADHD komt het meeste voor onder gediagnostiseerden.
ADHD is een stoornis die niet overgaat, al kun je ermee leren leven of er in de loop van de tijd minder last van krijgen. ADHD kan dus voorkomen op alle leeftijden, van pasgeboren kinderen tot en met ouderen / bejaarden.
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat ADHD voorkomt bij zeker 3 % van alle kinderen.
Je ‘groeit er niet overheen’ zoals vroeger wel gedacht werd. Dit betekent dat veel volwassenen er ook nog last van hebben. In meer of mindere mate natuurlijk, je kunt er mee leren leven, je werk en leefomgeving zo kiezen dat je er minder last van hebt en ezelsbruggetjes verzinnen. Toch heeft zeker 1 % van alle volwassenen er nog erge last van.
ADHD gaat ook vaak gepaard met andere problemen; verslavingen, depressies en angststoornissen zijn daar enkele voorbeelden van.
Niet iedereen met ADHD is (exteem) druk, en niet iedereen die druk is heeft ADHD!
Iedereen loopt tegen zijn of haar eigen problemen aan, het zal per persoon verschillend zijn. Ik ben benieuwd hoe andere mensen met de diagnose ADD of ADHD hiermee omgaan.