Auteur Topic: Ik zit er wel erg mee  (gelezen 309 keer)

LioneBS

  • *
  • Berichten: 14
    • Bekijk profiel
« Gepost op: 13 december 2020, 09:40:32 »
Ik zit hier jaren mee.
Ik had vroeger het laagste niveau van het vmbo gedaan, terwijl ik hoger kon. Volgens een IQ test of ander soort test kon ik mavo aan. Met sommige vakken op havoniveau. Op de lagere school had ik in de klas een ander soort toets gedaan dan het citotoets. Ik scoorde volgens de leraren goed.
De mensen op school hadden in de 2e aangegeven dat het mogelijk was een niveau hoger te doen. Opeens na de zomervakantie zei mijn mentor om nog niet een niveau hoger te doen, de reden was omdat er in de derde een soort van intelligentietest wordt gedaan en mensen die een hoger niveau doen moesten vaak een niveau lager doen en de mensen van een lager niveau andersom. Een jaar later deed ik in de klas de intelligentie test. Ik had het zelf niet goed gemaakt. Ik was erg onzeker en had gedachtes dat ik niet slim genoeg was en maar dom was. En ik had Nederlands ook echt verknald tijdens de test. Paar weken later zei de vrouw van de intelligentietest dat ik hoger mocht doen als ik hoger cijfers haalde dat deed ik.

Haalde vaak hoger dan achten en negens, totdat ik een gesprek had met de man van school en ouders en vond dat ik niet hoger mag en in de bovenbouw, puur door een moment opname die ik deels verknald had vooral met grammatica had ik enorm verknald. En die man tijdens het gesprek had sinds ik in de eerste zat een hekel aan me gehad en was wel paar keer lullig tegen me geweest in de brugklas. Ik mocht van hem alleen 1 vak kader doen, omdat ik volgens hem niet slim genoeg was voor een hoger niveau. Ik mocht gelukkig dankzij een mentor uit de bovenbouw de helft van de schoolvakken op kader doen. En ik mag geen bezwaar hebben of er iets aan doen anders had die man gezegd dat hij met (opzet) alle vakken me op basis ging zetten. terwijl hij dondersgoed wist dat ik slim genoeg was voor een hoger niveau. Veel leraren zeiden dat, de mentor ook, de vrouw van de test zei dat ook. Het werd mij beloofd en de school psycholoog zei dat ik hooguit kader en theoretisch aan kan.
Maar ik had nooit de mogelijkheid gehad om hoger te stromen, hoe hard ik mijn best ook deed en dat doet pijn, vooral als ik verhalen hoor van andere die één of twee niveaus hogen mochten doen. Ik heb hierdoor een levenslang minderwaardigheidscomplex gekregen. Ondanks dat ik mijn vmbo-diploma heb gehaald en havo hebt afgerond (terwijl ik de mavo hebt overgeslagen)
En mogelijkheden heb voor hbo studies. Ik zit er wel erg mee.