Auteur Topic: HBO —> tussenjaar/VWO  (gelezen 255 keer)

xyz

 • **
 • Berichten: 223
  • Bekijk profiel
« Gepost op: 01 augustus 2019, 01:11:27 »
Hoi! Alvast bedankt voor het lezen...

Afgelopen jaar heb ik een jaar een hbo-studie gevolgd. Het ging me goed af, maar had het hele jaar door twijfels. En nu alleen nog maar sterkere omdat ik eigenlijk heel veel vakken niet leuk vond. En ik heb naar andere studies gekeken, maar ik heb geen waarvan ik dacht, dit is m. Ik weet t echt niet meer.

Nu heb ik drie opties: doorgaan, een tussenjaar, of.. terug naar de middelbare school om het VWO te doen (er is al geïnformeerd en dit kan). Ik weet het echt niet meer. Ik ben nog steeds maar 17 en ik weet echt echt echt niet meer wat ik wil, totáál niet.

In het tussenjaar zou ik dan gaan werken en waarschijnlijk een paar weekjes naar het buitenland om vrijwilligerswerk te doen of een taalcursus. Je kunt natuurlijk een mooie ervaring op doen in die weken alleen ik zit wel alsnog  3/4 van mijn tijd in Plus (supermarkt)..

Mijn andere optie is het VWO. Ik weet dat ik het me niet moet aantrekken, maar ik ben “bang” wat andere mensen er van vinden, want om eerlijk te zijn is het natuurlijk ergens wel wat raar om van havo-hbo-middelbare school te gaan. Stel ik ga naar het VWO zou ik nog mooi twee jaar de tijd hebben om na te denken wat ik wil en zou ook een uni studie een mogelijkheid zijn. Maar ergens ben ik bang dat ik het niet kan en ga falen (ik ben heel onzeker over zulk soort dingen). En zou twee jaar niet te lang zijn?

(De optie doorgaan heb ik eigenlijk al geschrapt). Ik zit wel met de 10-jaar regeling, maar dan zou ik alsnog 10-3=7 jaar hebben om één studie te halen

Jullie kunnen dit natuurlijk niet beslissen voor mij, maar wat zouden jullie in mijn situatie doen?
« Laatst bewerkt op: 01 augustus 2019, 01:29:31 door xyz »

milena

 • *
 • Berichten: 12
  • Bekijk profiel
« Reactie #1 Gepost op: 01 augustus 2019, 09:51:23 »
Als je VWO gaat doen, is er dan wel een studie die je kunt doen die het helemaal "hét" vind? (Edit: uit je bericht klinkt namelijk dat je dit niet helemaal weet, en dan stel je het studeren als het ware alsnog een jaar uit).

Ik denk dat je misschien moet kijken naar wat bredere studies, bijvoorbeeld communicatie, economie, of als je creatief bent iets met media. Vanuit daar kun je dan verder bekijken wat je ermee wilt, maar als je dat afrond heb je in ieder geval al een bachelor op zak.


Het is in ieder geval niet heel gek dat je op je 17e niet weet wat je wilt. Ik ben op mijn 17e ook begonnen met een studie en na een maand (!) gestopt omdat ik het niks vond. Toen heb ik een jaar bij een supermarkt gewerkt en goed gekeken naar wat ik wel zou willen en ben opnieuw gaan studeren. En na die studie wist ik het nog steeds niet helemaal..

Als ik jou was zou ik niet terug gaan naar het VWO maar gewoon een tussenjaar nemen, wat werkervaring opdoen en zoals je zegt eventueel vrijwilligerswerk doen, een taalcursus of een reis maken. Dit doen heel veel mensen tegenwoordig en ik snap ook waarom - het is super leerzaam en je leert een heleboel over jezelf! En dan kan je hierna een weloverwogen keuze maken in je studie, en dan raad ik aan een brede studie te nemen zodat je erna altijd nog kan specialiseren.

Succes met je keuze!
« Laatst bewerkt op: 01 augustus 2019, 10:48:27 door milena »

Kairos

 • *
 • Berichten: 18
  • Bekijk profiel
« Reactie #2 Gepost op: 02 augustus 2019, 18:56:19 »
Ik zou je een tussenjaar bij de Vrije Hogeschool (of Breekjaar of de Evangelische Hogeschool, maar die ken ik niet persoonlijk) aanraden, mocht dat financieel haalbaar zijn. Dat is echt de ideale plek om uit te zoeken wat je wil, wat je kan en om mensen te ontmoeten die ook op zoek zijn.


Denk je dat je tijdens je vwo uit kunt vinden wat je zou willen doen? Wat sprak je niet aan in je vorige studie? Als het voor jou nu de goede stap is om vwo te doen, dan zou ik me niet zorgen maken of dat raar is of niet.


Hoe zou je een evt. tussenjaar zou goed mogelijk kunnen inrichten? Met cursussen of vrijwilligerswerk in de buurt?


Een andere beetje rare optie zou zijn om een jaar een opleiding te doen, puur om te groeien (een propedeuse te halen als je die nog niet hebt). Zo kan ik me voorstellen dat bijvoorbeeld de opleiding die ik  doe nu daar heel geschikt voor zou zijn voor zoiets en zo zijn er vast meer...


Wat wil je graag leren het komende jaar?   TwinnieXo

 • *
 • Berichten: 11
  • Bekijk profiel
« Reactie #3 Gepost op: 03 augustus 2019, 15:47:33 »
Je bent nog maar 17 en het klinkt alsof je nog niet goed weet wat je wilt later. Dat is ook helemaal prima en niks mis mee maar wat ik persoonlijk zou doen is inderdaad VWO doen zodat je nog 2 jaar tijd hebt om na te denken en daarna wel mooi een VWO-diploma op zak hebt. Niks aantrekken van anderen. Jij leeft jouw leven en zij leven hun leven. De mensen om je heen zullen het vast wel begrijpen als je het hun uitlegt: zoniet,dan pech voor hun :P