Girlscene Forum

Girlscene => Seks & zo => Topic gestart door: kopjechino op 17 november 2017, 19:59:49

Titel: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: kopjechino op 17 november 2017, 19:59:49
Onveilig gevreeën?
Hieronder staat een checklist waarmee je kunt bepalen of je risico gelopen hebt op een ongewenste zwangerschap:
-Slik je de pil, ben je een pil vergeten en is deze niet meer veilig?
-Slik je de pil en heb je binnen 4 uur na inname waterdunne diarree gehad of heb je overgegeven?
-Is het condoom gescheurd, en gebruikte je geen ander voorbehoedmiddel?
-Gebruik je geen pil, condoom of ander voorbehoedmiddel?

Is je antwoord 'ja' op één van deze vragen en heb je seks gehad? Dan is er mogelijk een kans dat je zwanger bent.

Wat nu?
Ga zo snel mogelijk de morning-afterpil halen.
De morning-after pil (in Nederland verkrijgbaar onder de merknaam Norlevo) is een pil die je slikt om te voorkomen dat je in verwachting raakt, als je onbeschermde vaginale seks hebt gehad. De morning-afterpil moet je zo snel mogelijk ná het onveilige seksuele contact innemen: het liefst binnen 12 uur. Tot 72 uur ná de seks kun je de MAP nog gebruiken, maar hoe sneller je bent, hoe meer kans is dat de MAP goed werkt. Als je later bent dan 72 uur, maar minder dan 120 uur (4 tot 5 dagen) dan kan je met een recept nog kijken voor de pil Ulipristal (Ellaone) , of een noodspiraaltje laten plaatsen.

Vanaf 1 januari 2005 is de morning-after pil (in Nederland) vrij te koop bij de drogist en apotheek (het kost ongeveer € 13,-). Je kan de morning-afterpil in principe ook 's nachts en in het weekend bij de dienstapotheek kopen (vooraf bellen is aan te raden). Als je onder de 21 jaar bent, wordt de morning-afterpil vergoed door de verzekering als je een recept hebt van een arts. Hiervoor kun je terecht bij je huisarts of de dienstdoende huisarts 's nachts en in het weekend. De pil kan je daarna bij de apotheek ophalen, dit is niet anoniem.

De morning-afterpil werkt het beste als je hem zo gauw mogelijk inneemt. Als je hem binnen 24 uur inneemt, is de werking 95%, tussen de 24-48 uur na de seks 85%, en tussen de 48 en 72 uur 58%. Heb je de morning-after pil geslikt, maar blijft je menstruatie uit, doe dan voor de zekerheid een zwangerschapstest. Ga er dus niet als vanzelf vanuit dat als je de morning-after pil hebt geslikt, je niet zwanger bent: het middel kan falen. Realiseer je wel dat door de morning-afterpil je menstruatie sterk ontregeld kan zijn. De menstruatie kan zelfs een cyclus overslaan door deze pil. Dat is een normale bijwerking.

Belangrijk: zodra je de MAP hebt ingenomen, is de veiligheid van de pil niet meer gegarandeerd. Gebruik tot je 7 dagen je pil weer goed hebt geslikt een condoom!

Zwanger of niet?
Ben je bang dat je zwanger bent en te laat voor een morning afterpil? Hieronder staat wat je kunt doen.

Wacht tot je ongesteld wordt
Word je gewoon ongesteld? Dan ben je niet zwanger.
Word je niet ongesteld (op de dag die je verwacht)? Dan is het verstandig om een test te doen.
Het is wel belangrijk om te beseffen dat het lichaam geen tijdklok heeft. Het is heel normaal om soms een keer wat vroeger of later ongesteld te worden. Dit kan komen door invloed van o.a. stress en het weer. Moet je weer aan je pilstrip beginnen zonder dat je ongesteld bent geworden? Een test is dan verstandig.

Doe een zwangerschapstest
Je kunt testen vanaf 14 dagen na het onveilige moment. Eerder dan dit is niet betrouwbaar, omdat er dan nog onvoldoende van het hormoon HCG (zwangerschapshormoon) in de urine zit en dan kan de test "niet zwanger" aangeven, terwijl je wel zwanger bent.
Je kunt een zwangerschapstest halen bij de apotheek of de drogist. Je houdt een teststrip enkele seconden in de urine(straal).
Na enkele minuten is het testresultaat zichtbaar. Lees eerst de bijsluiter. Dan weet je zeker dat je de verschillende stappen in de juiste volgorde uitvoert. Mocht de test "niet zwanger" aangeven terwijl je de test goed hebt uitgevoerd, je echt meer dan 14 dagen na het onveilig moment bent en overtijd bent, herhaal de test dan 7 dagen later voor de zekerheid.

Het komt soms voor dat een vrouw tijdens de zwangerschap af en toe een bloeding heeft. Om deze reden denken vrouwen soms dat ze toch zwanger zouden zijn ondanks hun ongesteldheid. De bloeding van een menstruatie verschilt in hevigheid en kleur van het bloed genoeg met een bloeding tijdens de zwangerschap. Het verschil zou dus duidelijk op te merken moeten zijn. Ben je toch bang dat je zwanger zou kunnen zijn? Dan kun je voor je eigen gerustheid altijd even een test doen.

Wanneer loopt een meisje het grootste risico op zwangerschap?

De gemiddelde cyclus van een vrouw is 28 dagen. Dit is gerekend vanaf dag 1 van de menstruatie. Bij de meeste vrouwen komt de eisprong rond dag 12-16, zo'n 14 dagen voor het einde van de cyclus (bij een langere cyclus, moet je deze dagen dan ook wat verplaatsen). Hoe dichter je in de buurt van de eisprong komt, hoe groter de kans op zwangerschap.

Dag             Kans                     Dag               Kans
1 t/m 6         0,1%                    13                 17,3%
7                  0,7%                    14                 14,1%
8                  2,5%                    15                 9,1%
9                  5,5%                    16                 4,9%
10                10,4%                  17                 1,9%
11                14,6%                 18 t/m 28       0,6%
12                16,9%     

De cijfers die bij elke dag staan, geven aan hoe groot de kans is dat je zwanger wordt als je op die dag in je cyclus neukt zonder voorbehoedsmiddel te gebruiken. Bedenk wel dat dit maar gemiddelden zijn en dat als je zonder een voorbehoedsmiddel neukt, je ALTIJD kans op zwangerschap hebt! Ga daarom nooit van deze getallen uit bij de afweging of je nou een condoom zal gebruiken of niet, maar gebruik ze alleen als er een ongelukje is gebeurd waardoor je kans hebt op zwangerschap.

Slik je de pil, dan is het overigens een ander verhaal. De grootste kans op zwangerschap heb je bij het vergeten van een pil in de eerste of derde week van de cyclus.

Kun je zwanger worden van seks tijdens de menstruatie?
Het hele simpele antwoord is JA! Ook tijdens de menstruatie kun je zwanger worden van onbeschermde seks. De percentages kun je hierboven vinden, maar zoals je ziet is de kans op zwangerschap nog steeds bestaand. De kans is klein, zeer klein te noemen, maar waag het er niet op en heb gewoon beschermde seks. Niet alleen om een kans op zwangerschap te voorkomen, maar ook ter bescherming tegen SOA's.

Kun je zwanger worden van voorvocht?

Een veel voorkomende discussie gaat over de vraag of in voorvocht ook zaadcellen kunnen voorkomen. Met name in de situatie waarbij er sprake is van seks, maar de man is niet klaargekomen (de terugtrekmethode/'voor het zingen de kerk uit'), kan dit van belang zijn bij de vraag of er een morning-afterpil gebruikt zou moeten worden.

Onderzoek naar voorvocht en zaadcellen:
Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar voorvocht en of hier zaadcellen in zitten. Meerdere onderzoeken laten zien dat dit niet het geval is. Echter een zeer recent onderzoek uit 2011 laat zien dat bij 41% van de onderzochte mannen zaadcellen in voorvocht te vinden zijn, waarvan bij 37% een groot deel ook bewoog (zie dit artikel). Hoe relevant deze hoeveelheid is bij de seks, wordt hierbij niet genoemd. Echter wordt wel geadviseerd om vanaf het begin van de seks condooms te gebruiken.

De veiligheid van de terugtrekmethode:
De terugtrekmethode staat bekend als een zeer onbetrouwbare methode van anticonceptie. In de praktijk wordt circa 20% van de vrouwen zwanger bij gebruik van deze methode. Echter wordt in dit getal ook het verkeerd toepassen van de terugmethode meegerekend: waarbij het mis gaat en de man dus toch klaarkomt. Onderzoek uit 2009 heeft aangetoond dat bij goede toepassing de terugtrekmethode bijna even veilig als het gebruik van condooms kan worden. We raden deze methode toch af, gezien het feit dat er makkelijk fouten gemaakt kunnen worden en het nog lang niet zo zeker is of er zaadcellen in voorvocht kunnen zitten.

Concluderend is er nog veel onbekend en is er eigenlijk geen zeker antwoord te geven op de vraag of je van voorvocht zwanger kan worden. Gezien de onzekerheid en de grote consequenties mocht dit toch gebeuren, raden wij altijd aan om bij onveilige seks zonder condoom ook als de man niet is klaargekomen een morning-afterpil te nemen.

Bron: https://forum.sekswoordenboek.nl/index.php?topic=265164.msg1063543101#msg1063543101

Wil je juist zwanger worden? Neem een kijkje in dit topic: http://forum.girlscene.nl/forum/seks-zo/het-ik-wil-zwanger-wordenben-zwangerben-zwanger-geweest-topic-307440.0.html

Heb je vragen over de anticonceptie pil? http://forum.girlscene.nl/forum/seks-zo/algemeen-anticonceptiepil-topic-lees-eerst-de-beginpost-227083.0.html

Heb je vragen over anticonceptiemiddelen anders dan de pil? http://forum.girlscene.nl/forum/seks-zo/het-algemene-anticonceptie-topic-420716.0.html


Titel: Ben ik zwanger?
Bericht door: daisy op 19 november 2017, 18:07:01
Ik wilde even mijn situatie delen omdat ik twijfel of ik misschien zwanger ben...

Ik heb van september 2016 tot september 2017 de pil geslikt, ik voelde mij hier echter erg onprettig bij (veel bijwerkingen) en ben daarom recent gestopt.

Nadat ik was gestopt (laatste pil 4 september), werd ik precies 5 weken later weer ongesteld op 9 oktober (voordat ik de pil ging slikken was mijn cyclus ookal 35 dagen, dus die was meteen normaal?).

3 weken daarna op 29 oktober heb ik seks gehad, alleen is het condoom afgegleden. We zijn meteen gestopt toen we dit zagen en de jongen was nog niet klaargekomen. Hierom heb ik dom als ik was besloten om geen MAP te halen (hier heb ik nu super veel spijt van).

Als ik verder tel vanaf de vorige keer dat ik ongesteld was, had ik vorige week weer ongesteld moeten worden (13 november), dit was echter niet het geval.

Ik heb 15 november een zwangerschapstest gedaan en vanochtend weer, deze waren allebei negatief. Toch maak  ik me zorgen omdat ik me wel voel alsof ik ongesteld moet gaan worden (buikpijn, gevoelige borsten, veel honger), maar dit kunnen ook zwangerschapsverschijnselen zijn.

Ik weet nu echt niet meer wat ik moet denken, ik zou willen dat ik de test kon geloven en het los kon laten. Het kan natuurlijk heel goed dat mn cyclus nog in de war is van stoppen met de pil, maar dan is het wel raar dat ik wel buikpijn heb enzo.

Hoe groot is volgens jullie de kans dat de testen niet kloppen? Moet ik nog een test doen?
Titel: Re: Ben ik zwanger?
Bericht door: Encore op 19 november 2017, 18:11:54
Volgens deze site heb je wel op het juiste moment getest:


https://www.zwangerschapstest-kopen.nl/informatie/zwangerschapstest/wanneer-zwangerschapstest
Als je het echt niet vertrouwd, zou ik de huisarts bellen.
Titel: Re: Ben ik zwanger?
Bericht door: Feuerwerk op 19 november 2017, 18:20:17
Ik denk eerlijk gezegd dat je cyclus gewoon nog niet helemaal regelmatig is. Ik zou over een paar dagen nog een test doen als je dan nog niet ongesteld bent geworden.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Interlude op 30 november 2017, 20:28:40
-
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: kopjechino op 02 december 2017, 17:50:40
Maar je kan toch niet zomaar een stopweek inlassen?
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Encore op 02 december 2017, 18:01:20
Je moet altijd minimaal twee weken slikken voordat je een stopweek inlast. Dus als je midden in week twee gestopt bent, is dat al niet volgens de bijsluiter.


En terugtrek methode is gewoon dom als je met de pil aan het kloten bent.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: LovePancakes op 19 december 2017, 13:58:13
Ik vraag me af hoe groot de kans is dat ik zwanger zou zijn...
Ik ben zondag en maandagavond vergeten de pil te nemen, hier kwam ik dinsdagochtend achter en heb toen die van maandag nog ingenomen.
maandagochtend heb ik seks gehad.
Ongeveer 28 uur na de seks heb ik een morningafterpil genomen op advies van de huisarts.


Hoe groot is de kans dat ik wel zwanger ben? (het was week 1 waarvan ik de pil ben vergeten in te nemen)
Ik weet dat de kans klein is maar ik heb hierdoor zoveel stress nu...
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: kopjechino op 19 december 2017, 14:51:01
Over 14 dagen test doen, meer kan je niet doen.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: BrokenDreams op 19 december 2017, 15:38:25
Toen ik ooit de map moest nemen stonden die percentages volgens mij in de bijsluiter. (is al wel een tijdje geleden dus ik weet het niet zeker, maar kan me er iets vaags van herinneren) Ik weet alleen nog dat je binnen 12 uur de beste resultaten zou hebben, en hij niet zo werkzaam zou zijn na 72 uur.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: LovePancakes op 22 december 2017, 14:44:11
Ik ben nu doorgegaan met het slikken van de pil en zit dus in week 2. (en pak dus 1 januari de laatste pil, en wordt normaal 5 dagen na laatste pil ongesteld).
Kan ik eerder stoppen en kijken of ik ongesteld wordt, of is dit dan sowieso een vertekend beeld? En kan ik pas op de dag dat ik ongesteld zou moeten worden, testen, of wel gwn 14 dagen na de seks?


Ik stress me kapot en kan nergens anders meer aan denken......


Iemand die ook ooit in deze situatie heeft gezeten, hoe is het afgelopen?

Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Mukkie op 26 december 2017, 14:36:24
Hey ik ben een meisje van 14, ben al 2 jaar ongesteld en zit niet aan de pil. Sinds een tijdje heb ik een vriendje en toen besloten we om samen het te doen, voor ons beide de eerste keer. We hebben met condoom gedaan en zo ver je zag niet gescheurd ofzo. Maar nu is het inmiddels al bijna 40 dagen geleden dat ik ongesteld was. En heb al wel buikpijn (in onderbuik gehad) dus ik had steeds, ‘ohh ik word morgen wel ongesteld’ maar steeds niet! Nu vraag ik me toch wel af kan er iets mis zijn geweest met mijn condoom. Want op deze leeftijd wacht je er niet op om naar je ouders te gaan met : ‘ ik ben zwanger’ 
Moet ik me zorgen maken of niet?
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Soundsoldier op 26 december 2017, 19:08:57
^Gebruik een test voor de zekerheid.
Het kan ook gewoon zijn dat je onder de stress zit en dus je menstruatie uitstelt.
Ik weet niet vanaf wanneer ongeveer je ongesteldheid regulier word, maar misschien is dit ook een optie?
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Lien op 30 december 2017, 18:18:33
Ik ben afgelopen maand 4x mijn pil vergeten: 1x in week 1, 1x in week 2 en 2x in week 3. Ik heb die pillen achteraf ook niet genomen omdat ik toch geen seks had en ik neem niet graag 2 pillen op een dag.

Nu zit ik in mijn stopweek, hoewel ik nu lees dat je geen stopweek mag inlassen als je de pil in de derde week vergeet. Dit wist ik niet.

Ik heb dinsdag seks gehad (wel mét condoom natuurlijk!), maar normaal moest ik donderdag ongesteld worden. Dit is nog steeds niet gebeurd... Nu ben ik wel erg bang. De kans dat ik zwanger ben is toch miniem? Ben ik niet eerder niet ongesteld geworden omdat ik mijn pil niet goed heb genomen?
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: kopjechino op 30 december 2017, 19:08:42
Als je een condoom hebt gebruikt en deze niet gescheurd is heb je veilig seks gehad. Wel raad ik je aan om iets anders dan de pil te zoeken als anticonceptie als je het lastig vindt om hem elke dag te slikken.

En ik weet niet of je vorige maand wel seks hebt gehad?
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Lien op 30 december 2017, 19:44:07
Als je een condoom hebt gebruikt en deze niet gescheurd is heb je veilig seks gehad. Wel raad ik je aan om iets anders dan de pil te zoeken als anticonceptie als je het lastig vindt om hem elke dag te slikken.

Is idd niet gescheurd.
Ik heb nu een app op mijn smartphone die een melding geeft dat ik mijn pil moet nemen. Moet zo wel lukken :)

@kopjechino. Nee de laatste keer hiervoor was 4 maand geleden, en dit was ook met condoom en toen had ik mijn pil goed genomen.

Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: kopjechino op 31 december 2017, 10:29:28
Dan is er niks aan de hand hoor.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Lien op 01 januari 2018, 15:34:55
Dan is er niks aan de hand hoor.

Hopelijk! Maar ik begrijp niet goed waarom ik niet ongesteld word. Vandaag moet ik al een nieuwe strip beginnen en nog steeds niets... Kan iemand dat verklaren?

Moet ik toch maar een test doen volgende week?
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Encore op 01 januari 2018, 16:42:10
^ Als je jezelf beter kan kalmeren dan doe je een test.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Princesa. op 04 januari 2018, 22:16:37
Wil even mijn probleem delen:


Vorige maand aan het begin van de pilstrip ben ik 2 keer de pil vergeten (ontzettend dom I know) door veel omstandigheden maar omdat ik toen helemaal niet aan de pil überhaupt had nagedacht in die dagen heb ik onveilig gevreeën en is mn vriend in mij klaargekomen ook. Spijt me voor de details.


In ieder geval..
Daarna heb ik de pil normaal doorgeslikt en condooms gebruikt tot aan de stopweek maar vorige week had ik dus ongesteld moeten worden en dat werd ik ook.. dacht ik. Eerste dag had ik alleen donkerbruine afscheiding met een beetje rood bloed ertussen (sorry again voor de gore details haha) en dan de volgende dag alleen nog een beetje bruine afscheiding en daarna de derde dag helemaal niks meer? En dat terwijl ik normaal gesproken op de eerste dag al gelijk rood bloed heb en dan de tweede dag word het veel meer en dikker en dan is het pas weer minder na 3/4 dagen.
Heb nou eigenlijk nauwelijks echt bloed gehad zoals ik normaal heb. Alleen bruinig en eerste dag alleen beetje rood en daarna niet meer.


Morgen ga ik voor de zekerheid wel een test kopen maar zou m'n menstruatie ook zo vreemd kunnen zijn omdat ik in de eerste week een doorbraakbloeding gehad heb doordat ik de pil was vergeten?
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Tenshixp op 05 januari 2018, 23:04:58
Kan ze iemand mij helpen?


Ik neem nu al 3weken de pil in zit nu in mijn eerste stopweek. Ik ben begonnen met de pil te nemen tijdens mijn regels. Woensdag heb ik mijn laatste pil genomen en ik bleef bij mijn vriend slapen.
We hebben die nacht seks gehad met condoom maar we hebben hem er ook eens ingestoken zonder condoom, niet zolang zeker nog geen 3minuten en hij is ook niet klaargekomen zonder condoom.
Ze zeggen dat je maar veilig bent na 1maand de pil nemen en ik zit nu aan 3weken, geen idee of het op 1week komt.
Hierbij is mijn vraag of er kans zou zijn op zwangerschap omdat ik hem er eventjes heb ingestoken zonder condoom. Kan er iemand mijn vraag beantwoorden?

Alvast bedankt
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: kopjechino op 05 januari 2018, 23:24:32
volgens mij veilig
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Tenshixp op 05 januari 2018, 23:52:18
Ik denk het ook maar was het toch niet zeker. Bedankt voor je snelle reactie!! :D
Normaal moet ik de komende dagen mijn regels krijgen omdat ik nu in m’n stopweek zit.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Eva op 09 januari 2018, 17:41:58
-
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: kopjechino op 09 januari 2018, 18:10:16
Moeilijk te zeggen, zat jij bovenop?
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Eva op 09 januari 2018, 18:39:24
Ja ik zat bovenop
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: xJamie op 09 januari 2018, 19:08:11
Als je seks hebt, kun je ALTIJD zwanger raken.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: margo1997 op 14 januari 2018, 13:45:05
5 dagen geleden heb ik seks gehad met een jongen, we gebruikten een condoom, maar deze is afgegleden... en ik ben niet aan de pil. Binnen 12 uur heb ik de morning after pil genomen. Hij is niet in mij gekomen, maarja voorvocht... wel heeft hij voor de seks geplast. precies een week voor de seks was ik ongesteld, dus ik zat wel rondom de vruchtbaarste periode denk ik. Nu heb ik heel erge troebel plas en af en toe een steek bij m'n onderbuik, dit kan ook blaasontsteking zijn, althans zo voelt het. Maar ik stress hem een beetje nu
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Karbonkel op 14 januari 2018, 14:02:44
Als je de MAP genomen hebt dan lijkt het mij dat je goed zit en anders even een testje halen
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Soundsoldier op 14 januari 2018, 14:08:14
^binnen de 5 dagen KAN je nog niets voelen.

Gefeliciteerd dat hij voor de seks heeft geplast, wat heeft dat ermee te maken?

Je hebt een MAP genomen binnen een bepaalde uur, ookal lijkt het me sterk dat je een grote kans hebt.

nu heb je zeker en vast geen kans, de MAP is een hormonenbom dus dat kan je wel voelen.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: margo1997 op 14 januari 2018, 14:11:18
ik heb op verschillende sites gelezen dat er wanneer de man voor de seks geplast heeft zich dan geen zaadcellen meer in het voorvocht bevinden, door de urine. (als dit klopt).
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: stopcontact op 14 januari 2018, 14:51:49
Ik denk dat het wel oké zit, maar wil even voor de zekerheid m'n vraag kwijt. Ik neem altijd 's avonds voor het slapen de pil in. Tussen 22.00 en 23.00 uur. Nu heb ik vorige week last gehad van diarree, dat begon 's nachts rond 4.30 uur. Toen nog niet extreem 'dun' (sorry), maar de volgende dag in de middag wel. Daarna nog even last gehad tot 's avonds en toen niet meer. Heb die avond ook weer rond dezelfde tijd de pil in genomen.
Ik neem aan dat de pil al wel gewoon opgenomen (binnen 4 uur, zoals in beginpost) was in m'n lichaam en de werking niet verminderd is. Wat zeggen jullie?


nc.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Soundsoldier op 14 januari 2018, 15:24:35
ik heb op verschillende sites gelezen dat er wanneer de man voor de seks geplast heeft zich dan geen zaadcellen meer in het voorvocht bevinden, door de urine. (als dit klopt).
Nog nooit van gehoord, zelfs google toont niets aan. Kan je links geven?

plassen na de seks word vaak besproken, maar ervoor is enkel aan te raden sinds je in die zone bezig bent (vooral voor vrouwen) dat je de drang krijgt om te plassen. :)
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: margo1997 op 14 januari 2018, 16:09:05
http://www.nvsh.nl/opinie/voorlichtingVoorvocht.htm


https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/115451-zwanger-door-voorvocht.html


https://nl.wikipedia.org/wiki/Voorvocht


maarja of het klopt....
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Soundsoldier op 14 januari 2018, 16:48:25
interessant maar ik zou niet op zoiets rekenen als een grote voordeel of je zwanger kan worden of niet..


Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Encore op 14 januari 2018, 16:50:17
Niet op gokken uiteraard. Seks = condoom en/of de pil.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: BrokenDreams op 15 januari 2018, 15:52:00nc.
Je bent gewoon veilig!
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: stopcontact op 15 januari 2018, 21:50:43
Thanks, ik dacht het al, maar een extra bevestiging is altijd fijn.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Ongelooflijk op 15 januari 2018, 21:57:22
Mijn vriend en ik hebben altijd onveilig seks en hij komt dan ook vaak in me klaar. Na hoeveel dagen kan je eigenlijk al testen?


Iemand trouwens ervaring met de Action zwangerschapstesten? Ik heb het gevoel dat ze echt niet goed zijn gewoon haha
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: kopjechino op 16 januari 2018, 19:11:11
14 dagen na conceptie (dag dat je seks had)
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Redhairgirl op 17 januari 2018, 21:40:23
 :?:
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Redhairgirl op 17 januari 2018, 21:47:27
hey,
 ik ben een meisje van 15 jaar en heb zaterdag seks gehad met mijn vriedje maar stom genoeg zonder bescherming. Ik ben niet aan de pil en was te laat met een morning after pil nemen. Nu is het zo dat mijn borsten erg zwaar zijn, er zitten 2 soort van schijven in en ze doen nu meer pijn dan gewoonlijk, meestal heb ik er nooit last van en dat ik erg moe ben kan ook een teken zijn van zwangerschap (wat ook door lange dagen door school kan komen). Ik zou een van deze dagen ongesteld moeten worden maar dat ben ik nog steeds niet. Mijn vriend zegt dat het niet erg is en dat hij het er heeft uitgetrokken voordat hij klaar kwam maar als ik het goed heb kwam er sperma uit toen ik naar de wc ging. Ik ben er snel para en ben nu bang dat ik zwanger ben.Alvast bedankt voor het helpen
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Feuerwerk op 17 januari 2018, 21:49:41
hey,
 ik ben een meisje van 15 jaar en heb zaterdag seks gehad met mijn vriedje maar stom genoeg zonder bescherming. Ik ben niet aan de pil en was te laat met een morning after pil nemen. Nu is het zo dat mijn borsten erg zwaar zijn, er zitten 2 soort van schijven in en ze doen nu meer pijn dan gewoonlijk, meestal heb ik er nooit last van en dat ik erg moe ben kan ook een teken zijn van zwangerschap (wat ook door lange dagen door school kan komen). Ik zou een van deze dagen ongesteld moeten worden maar dat ben ik nog steeds niet. Mijn vriend zegt dat het niet erg is en dat hij het er heeft uitgetrokken voordat hij klaar kwam maar als ik het goed heb kwam er sperma uit toen ik naar de wc ging. Ik ben er snel para en ben nu bang dat ik zwanger ben.Alvast bedankt voor het helpen

Je kunt zo snel nog geen symptomen hebben. Doe 14 dagen na de onveilige seks een zwangerschapstest en koop dan gelijk even condooms.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Orchidea op 25 januari 2018, 13:26:46
Mijn vriend en ik hebben altijd onveilig seks en hij komt dan ook vaak in me klaar. Na hoeveel dagen kan je eigenlijk al testen?


Iemand trouwens ervaring met de Action zwangerschapstesten? Ik heb het gevoel dat ze echt niet goed zijn gewoon haha


Ik heb ervaring met de action zwangerschapstest. Gewoon hartstikke betrouwbaar hoor! Alleen dan een stuk fijner voor je portemonnee!
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: margo1997 op 30 januari 2018, 17:05:25
ik heb seks gehad, maar het condoom is afgegaan. hij is niet in mij gekomen maar voor de zekerheid een morning after pil gehad (binnen 12 uur). Nu zou ik gisteren ongesteld moeten worden, als ik het precies uitreken. Nu kan het misschien een beetje in de war zijn door die pil. Maar zou ik nu al een zwangerschapstest moeten doen of nog even wachten?
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Encore op 30 januari 2018, 17:07:25
^ Wachten want die is nu volgens mij nog niet betrouwbaar
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Davillage op 30 januari 2018, 17:08:31
ik heb seks gehad, maar het condoom is afgegaan. hij is niet in mij gekomen maar voor de zekerheid een morning after pil gehad (binnen 12 uur). Nu zou ik gisteren ongesteld moeten worden, als ik het precies uitreken. Nu kan het misschien een beetje in de war zijn door die pil. Maar zou ik nu al een zwangerschapstest moeten doen of nog even wachten?

ik zou nog even wachten! denk dat je wel safe zit hoor door de map maar het kan zijn idd dat je menstruatie wat later is. als het na 4 dagen nog niet is, dan zou ik even testje doen
Titel: Help! Hoeveel kans op zwanger??
Bericht door: Leyla07 op 18 februari 2018, 14:43:23
Gister avond seks gehad.. het condoom was gescheurd de bovenkant :(
hij was niet in mij klaargekomen..
vanochtend vroeg gelijk Morning after pil ingenomen.

Hoeveel kans op zwanger denken jullie??

Titel: Re: Help! Hoeveel kans op zwanger??
Bericht door: Leyla07 op 18 februari 2018, 14:52:22
.
Titel: Re: Help! Hoeveel kans op zwanger??
Bericht door: Tantelon op 18 februari 2018, 14:57:42
Oh no, ik heb dit zelf ook gehad, maar ik was ook helemaal safe met morning after pil. Ik denk echt dat de kans mega mega mega mega klein is.
Titel: Re: Help! Hoeveel kans op zwanger??
Bericht door: kopjechino op 18 februari 2018, 16:23:13
Gister avond seks gehad.. het condoom was gescheurd de bovenkant :(
hij was niet in mij klaargekomen..
vanochtend vroeg gelijk Morning after pil ingenomen.

Hoeveel kans op zwanger denken jullie??

Topic samengevoegd met algemeen topic..

Kleine kans maar doe over 2 weken een test voor de zekerheid.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Leyla07 op 18 februari 2018, 19:30:08
Is een lichte bloeding na de map een bijwerking? ..
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Tantelon op 18 februari 2018, 19:49:03
Is een lichte bloeding na de map een bijwerking? ..

Ja kan volgens mij een bijwerking zijn!
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Leyla07 op 03 maart 2018, 19:54:31
Na het in nemen van de Map was ik na 2 dagen 'ongesteld' lichte bloeding..


nu een paar dagen verder moet ik ongesteld worden normaal maar ben 2 dagen later al..


komt dit door de map?
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Leyla07 op 03 maart 2018, 20:23:16
.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: kopjechino op 04 maart 2018, 11:51:53
Kan door de MAP komen inderdaad. Doe een test 14 dagen na de onveilige seks.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: hulpelfje op 26 maart 2018, 18:03:54
Hi

Ik heb gisteren seks gehad met mijn vriendje. Nu was er nadien een natte vlek op ons bed en ik voelde ook soort van iets uit me lopen. We hebben het wel met condoom gedaan en wanneer we die vlek zagen, de condoom ook gecontroleerd, deze was niet gescheurd of afgegleden o.i.d.
Is het mogelijk dat die vlek gewoon vocht van mij was en dat ik heel nat ben klaargekomen? of is er toch kans dat het sperma was en ik zwanger ben? Ben een klein beetje in stress geschoten, want ik ben gestopt met mijn pil en kan echt niet zwanger zijn.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: kopjechino op 26 maart 2018, 18:07:44
Ja kan van jou zijn. Als je het condoom hebt gecontroleerd zit het wel goed. Wacht je menstruatie af.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Marshmallow♥ op 03 april 2018, 21:14:14
Oke ik slik al een lnage tijd mijn pil altijd door, heb af en toe wanneer het mij uitkomt een stopweek. Nu wilde ik laatst een stopweek inlassen en pakte die avond dus geen pil maar de dag erna wel weer uit automatisme. Het lijkt mij dat dit word gezien als een vergeten pil? Ik heb daarna dus een stopweek gehad en ben de 26e ongesteld geworden.(weet dr datum van vergeten niet meer). Ik heb dus wel seks zonder extra voorbehoedsmiddel gehad voor en na mijn menstruatie. Ik vroeg me af of ik nu dus niet meer beschermd was of dat het niks uit maakt, en wanneer ik een eventuele test zou kunnen doen.
Hoop dat iemand kan helpen!

Misschien handig om te vermelden dat ik op dit moment veel klachten heb die bij een buikgriep passen maar ook bij een zwangerschap.. misselijkheid braken buikkrampen etc
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: kopjechino op 03 april 2018, 22:41:46
https://forum.girlscene.nl/forum/seks-zo/algemeen-anticonceptiepil-topic-lees-eerst-de-beginpost-227083.0.html

Lees beginpost dit topic

Bij het vergeten van één pil (meer dan twaalf uur te laat):
De vergeten pil alsnog innemen en de strip vervolgen. Aanvullende maatregelen zijn niet nodig. De werking van de pil is niet verminderd.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Marshmallow♥ op 04 april 2018, 14:58:25
https://forum.girlscene.nl/forum/seks-zo/algemeen-anticonceptiepil-topic-lees-eerst-de-beginpost-227083.0.html

Lees beginpost dit topic

Bij het vergeten van één pil (meer dan twaalf uur te laat):
De vergeten pil alsnog innemen en de strip vervolgen. Aanvullende maatregelen zijn niet nodig. De werking van de pil is niet verminderd.


Die heb ik Gelezen en dat weet ik, maar ik heb hem niet alsnog gepakt, dat is juist het probleem
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: kopjechino op 04 april 2018, 15:15:09
Oke ik slik al een lnage tijd mijn pil altijd door, heb af en toe wanneer het mij uitkomt een stopweek. Nu wilde ik laatst een stopweek inlassen en pakte die avond dus geen pil maar de dag erna wel weer uit automatisme. Het lijkt mij dat dit word gezien als een vergeten pil? Ik heb daarna dus een stopweek gehad en ben de 26e ongesteld geworden.(weet dr datum van vergeten niet meer). Ik heb dus wel seks zonder extra voorbehoedsmiddel gehad voor en na mijn menstruatie. Ik vroeg me af of ik nu dus niet meer beschermd was of dat het niks uit maakt, en wanneer ik een eventuele test zou kunnen doen.
Hoop dat iemand kan helpen!

Misschien handig om te vermelden dat ik op dit moment veel klachten heb die bij een buikgriep passen maar ook bij een zwangerschap.. misselijkheid braken buikkrampen etc

Je hebt hem dus wel ingenomen. 24 uur te laat
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Marshmallow♥ op 04 april 2018, 20:19:07
Je hebt hem dus wel ingenomen. 24 uur te laat
Maar wel maar 1 toen ? Geld dit dan gewoon als ingenomen ? Dankjewel voor je reactie
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: m&marin op 07 mei 2018, 21:57:23
Ik heb al een paar weken geleden seks gehad met mijn vriendje zonder condoom of pil want ik mag geen pil van me ma slikken en de condooms vind me vriendje te duur.
Sorry erg goor....

Maar 2/1 dag geleden kwam er heel erg dik slijm/afscheiding met klodders uit mijn vagina.
Dit heb ik nog nooit eerder gehad want normaal is het gewoon slijmerig en glad.
Kan het een teken zijn dat ik zwanger ben???Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Soundsoldier op 07 mei 2018, 23:14:54
^ lijkt me meer iets wat afsscheiding lijkt,

doe een test, Wrap het op in een condoom en laat het nooit meer gebeuren.
Wat ik me afvraag: waarom vind je vriendje condooms te duur? Hoeveel denk je dat een Baby gaat kosten?
Gaat hij de Morning after pil ook te duur vinden?? of een afspraak bij de dokter als je blijkbaar toch zwanger bent?
En laten we even de kans op een SOA even opzij zetten, sinds daar geen informatie over is (wat ik HOOP dat jullie elkaars eerste partner zijn en/of allebei clean zijn)Want daar hangen ook wel wat kosten aan vast.

Bescherm jezelf !
Anders betalen jullie beide voor condooms. It takes two to tango dus waarom niet bijbetalen als ie het zo duur vind :'), wauw...
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Bloempot op 08 mei 2018, 06:53:23
Condooms te duur :')


weet je hoe duur een kind is?
Hoeveel eigen risico/bijdrage een bevalling/kraamtijd kost?


:')


en leuk, gratis soa's erbij
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Sleepsheep op 08 mei 2018, 11:03:23
Condooms te duur :')


weet je hoe duur een kind is?
Hoeveel eigen risico/bijdrage een bevalling/kraamtijd kost?


:')


en leuk, gratis soa's erbij

Pff inderdaad.... Ik snap het hoor, als je 2,50 zakgeld in de week krijgt zijn condooms relatief duur. Maar wacht dan gewoon nog even met seks. Als je zo'n keuze maakt ben je gewoon nog te jong en naïef.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Dracula op 10 juni 2018, 19:17:41
Ik zit ergens behoorlijk mee, ook al weet ik met mijn gezonde verstand dat het in principe niet mogelijk is, toch maak ik mij zorgen.

Ik heb afgelopen dinsdag (5 juni) seks gehad, ik slik de pil en we hebben een condoom gebruikt, zover ik weet is het condoom niet gescheurd of afgegleden. Zover ik mij kan herinneren had ik 19 of 20 mei mijn laatste pil geslikt, toen een stopweek gehad en 27 mei ben ik weer begonnen met de pil. Deze heb ik elke dag rond hetzelfde tijdstip in de avond (rond 23.00) geslikt en deze ben ik niet vergeten. Wel heb ik op 4 juni in de avond diarree gehad (lekker detail, sorry) maar ik heb die avond gewoon weer volgens schema mijn pil geslikt. Vervolgens slik ik nu gewoon nog mijn pil volgens schema, toch kan ik mijn hoofd niet stil zetten over dat er een kans is dat ik zwanger zou zijn, dat is namelijk echt een angst van me  :fieuw:

Wat denken jullie? Moet ik me zorgen maken of zit ik mezelf gewoon gek te maken?
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Atosenzosja op 10 juni 2018, 19:28:07
^ Als je gewoon een condoom hebt gebruikt is er inderdaad, waarschijnlijk niets aan de hand. De werking van De Pil kan wel beïnvloed zijn, dus let gewoon even goed op dat je verstandig omgaat met condooms (extra) tot je weer ongesteld bent geweest.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Xds op 18 juni 2018, 22:59:53
Hoii,
Ik heb 7 dagen geleden de MAP genomen. In de bijsluiter staat ook dat je bloedverlies enzo ervan kunt krijgen. Is het dan normaal bloedverlies of echt ongesteld? Het bloeden begon gister tijdens de seks en het is nog steeds niet gestopt. Ik zou vanaf vandaag eigenlijk over 9 dagen pas ongesteld worden. Ik weet niet of dit bloed nu dus ongesteld is of gewoon een bloeding. (Het komt dus wel van de MAP). Ik had nog een vraag. Ik heb gisteren en eergisteren niet een condoom gebruikt. Hij is ECHT pas gekomen toen hij er al uit was maar er kan natuurlijk ook sperma in het voorvocht hebben gezeten. Als ik 7 dagen geleden de MAP heb genomen en ik daardoor nu bloed/ongesteld ben is er dan kans dat ik zwanger ben?
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: kopjechino op 19 juni 2018, 08:58:44
Ja je hebt nu weer kans om zwanger te worden. Ik zou niet weer een MAP nemen omdat dat echt niet goed voor je is. Je hele cyclus is ontregeld. Doe over 14 dagen een test. En geen onveilige seks meer hebben, als hij zich terugtrekt dan is dat ook onveilig.

Wat die bloeding nu precies is dat weten wij ook niet.
Titel: In paniek
Bericht door: Svd5893 op 20 juni 2018, 13:48:50
Ik heb een vraag ik wil graag duidelijk heid.
Ik heb gisteren voor de eerste keer seks gehad ik was ongesteld en het was me 4de dag van me ongesteldheid. Ik heb gisteren voor eerste keer seks gehad en onveilig helaas  hij is niet diep in me gegaan want hij ging er zelfs steeds uit toen we probeerde echt seks te hebben hij is niet diep gegaan want dat deed pijn daarom ging die er ook steeds uit hij is niet klaargekomen  in mij  ik slik niet de pil en ben altijd paar dagen te laat ongesteld dan geplant  de dag naar me seks heb ik beetje buikpijn net als van ongesteldheid enzo en beetje trekkerig maar ben bang dat ik zwanger ben of word kunt u me meer vertellen erover en hoeveel kans er is dat ik dat ben of word ben echt bang ...  groetjes sanne
Titel: Re: In paniek
Bericht door: Crystalfire op 20 juni 2018, 16:55:08
Ik heb een vraag ik wil graag duidelijk heid.
Ik heb gisteren voor de eerste keer seks gehad ik was ongesteld en het was me 4de dag van me ongesteldheid. Ik heb gisteren voor eerste keer seks gehad en onveilig helaas  hij is niet diep in me gegaan want hij ging er zelfs steeds uit toen we probeerde echt seks te hebben hij is niet diep gegaan want dat deed pijn daarom ging die er ook steeds uit hij is niet klaargekomen  in mij  ik slik niet de pil en ben altijd paar dagen te laat ongesteld dan geplant  de dag naar me seks heb ik beetje buikpijn net als van ongesteldheid enzo en beetje trekkerig maar ben bang dat ik zwanger ben of word kunt u me meer vertellen erover en hoeveel kans er is dat ik dat ben of word ben echt bang ...  groetjes sanne

Heel dom, gebruik volgende keer wel anticonceptie, dat is gewoon mega belangrijk. De kans dat je zwanger bent is klein omdat hij niet is klaargekomen, maar van voorvocht kunnen sommigen vrouwen heel soms toch ook zwanger worden. Je hebt ook kans op een soa gehad, omdat je geen condoom hebt gebruikt. Die buikpijn moet echt van je ongesteldheid zijn, na 1 dag is het onmogelijk om zwangerschapsverschijnselen te krijgen. De kans is dus klein, maar als je het 100% zeker wilt weten zou ik over een week of twee een test doen.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: robijn op 07 september 2018, 11:11:15
Hee allemaal,
Ik hoop dat iemand dit nog checkt, en dat ik niet ontzettend dom ben dat ik me hierom druk maak, maar ik doe het toch.
Ik ben al 3 jaar aan de pil, en sinds kort heb ik seks zonder condoom met mijn vriend. Het was voor mijn relatie nog wel eens voorgekomen dat ik een pil vergat en hem dan gewoon de ochtend erna alsnog nam, maar nu ben ik extra voorzichtig.
Afgelopen zondag (het is vandaag vrijdag) heb ik seks gehad, zonder condoom, en hij is in mij klaargekomen. Nou ben ik op woensdagavond mijn pil vergeten te slikken (uiteraard wel op donderdagochtend geslikt) maar maak me alsnog zorgen. Ik heb verschillende websites afgezocht maar kon nergens echt een antwoord vinden. Iemand ervaring?
Dankjewel xx
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: kopjechino op 07 september 2018, 11:51:38
Is veilig!
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: robijn op 07 september 2018, 11:55:09
Is veilig!

Godzijdank, dankjewel voor je snelle reactie :)
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: robindwrs op 29 september 2018, 21:27:20
fout
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Davillage op 01 oktober 2018, 15:36:23ik heb mijn stopweek altijd van zondag-zondag (dus zaterdag laatste pil, en dan de zondag erop weer beginnen). Nu had ik onbeschermde seks op de zaterdag voor de zondag dat ik weer zou beginnen met slikken. Ik ben dan toch gewoon veilig?Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: kopjechino op 01 oktober 2018, 15:37:27
Ja hoor!
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Davillage op 01 oktober 2018, 15:55:13
^ thanks  :fieuw:
heb wat 'rare' kwaaltjes dus ging al weer stressen :')
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: hulpelfje op 22 oktober 2018, 20:45:11
Hier even mijn situatie.

Ik neem de pil, iedere avond zeer stipt en ben hem nog nooit vergeten in de 9 maanden dat ik hem slik. Ook steeds een bloeding gehad in mijn stopweek. Mijn vriend en ik vrijen zonder condoom, maar dus wel met de pil.

Nu heb ik gelezen dat je door de pil heen zwanger kunt worden, en ben ik extreem bang geworden. Wat als ik dan zwanger zou zijn? Ik weet dat de kans klein is, en dat ik mezelf gek maak hiermee, maar ik krijg het niet uit mijn hoofd. Ik heb al gedacht om een test te doen, maar ik durf niet. Wat als die positief is? Ik ben 20 en kan echt niet zwanger zijn midden in mijn studies... Het is ook niet dat ik zeer duidelijke zwangersschapssymptomen heb, alhoewel ik bij elk kwaaltje wel denk help. zoals vermoeid zijn of hoofdpijn hebben, hoewel ik weet dat dat zoveel redenen kan hebben. Mijn buik ziet er ook wat dikker uit, maar dat zit denk ik ook in mijn hoofd en na eten e.d., ook minder sport owv blessures.

Ik weet dus rationeel gezien dat ik niet zwanger kan zijn en toch krijg ik het niet helemaal uit mijn hoofd. Ook ben ik zo bang geworden dat de pil toch niet veilig zou zijn.. maar telkens condoom erbij gebruiken is ook niet waar ik zin in heb in een vaste relatie.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Soundsoldier op 22 oktober 2018, 20:56:29
^Dit zal wel tijd vergen en je elke keer na elke kwaaltje weet van jezelf: het was maar dit, het was maar dat,...
Je moet echt rationeel en logisch blijven denken. Anders maak je jezelf gek.
Elke keer als je erover denkt, moet je jezelf even terug op de grond zetten.
'Help, ik denk dat ik zwanger word.'> heb je de hele tijd de pil netjes genomen? JA toch??
'Ja maar... Ik voel dat ik een bollere buik kreeg.'> Heb je niet teveel gegeten (iets verkeerd?)
etc etc.

Dit had ik in het begin ook en ik moest ook continue mezelf sussen en te zeggen dat er niets speciaals is gebeurd.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: kopjechino op 22 oktober 2018, 21:16:33
Anders doe je gewoon af en toe een test? Is niks mis mee.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: janne1997 op 27 oktober 2018, 11:18:10

ik ben vanaf vandaag een week overtijd. Ik heb seks gehad de middag voor m'n menstruatie (werd het in de avond). Daarna heb ik op de dag na m'n menstruatie ook seks gehad. Allebei de keren met condoom, maar ik was niet echt aan de pil.
 Ik heb begonnen op de eerste dag van die middag (dat ik ongesteld werd (op de eerste dag vd menstruatie slikken dan ben je gelijk beschermd volgens mijn huisarts), en heb hem daarna geslikt tot 7 dagen hierna. (dus op de zesde dag had ik seks maar wel met condoom.
Ik werd 's nachts heel misselijk van de pil, dit heb ik vaker gehad toen ik een tijdje aan de pil was, dus op dag 7 ben ik weer gestopt met de pil.
Ik heb dus met condoom beide keren seks gehad. Het kan dus ook zijn dat ik door het slikken van de pil de boel in de war is, maar ik begin nu een beetje bang te worden. en eigenlijk is de kans al klein want zo dicht tegen je menstruatie aan is de kans al zo klein op een zwangerschap.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: kopjechino op 27 oktober 2018, 11:20:09
Je hebt met condoom gedaan dus gewoon veilig. Je kan wel een test doen voor de zekerheid maar ik denk eerder dat je hormonen nogal in de war zijn door het korte gebruik van de pil.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Himeros op 29 oktober 2018, 19:45:40
Vandaag hebben we het met condoom gedaan, maar volgens mij gleed hij er een deel af. Is het raadzaam om morgen een MAP te halen of af te wachten tot ik kan testen?
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: kopjechino op 29 oktober 2018, 19:49:07
Je hebt ook de implanon toch of werkt die nog niet? Denk je dat er sperma in je gelopen is?
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Himeros op 29 oktober 2018, 19:50:06
Je hebt ook de implanon toch of werkt die nog niet? Denk je dat er sperma in je gelopen is?

Ik heb idd een implanon, maar die werkt nog niet. Ik denk dat er wel wat sperma in mijn vagina gekomen is helaas
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: kopjechino op 29 oktober 2018, 19:51:32
Hmm okay. Ja ik zou niks doen maar beste advies is idd MAP.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Himeros op 29 oktober 2018, 19:53:02
Hmm okay. Ja ik zou niks doen maar beste advies is idd MAP.

Bedankt! Ga ik dat morgen kopen.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Himeros op 30 oktober 2018, 15:00:32
Ik schaam me echt dood, maar kan er echt niets aan doen. Vanmiddag is het weer misgegaan, er zat geen sperma in het condoom. Ik heb vanochtend wel een MAP ingenomen, zal hij nog werken?


Ja, ik hou mijn benen bij elkaar tot volgende week. Ik probeer echt niet zwanger te worden, want ik kan echt niet voor kinderen zorgen momenteel.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: MoonChlyde op 30 oktober 2018, 15:14:44
^Let op, een MAP werkt alleen als je ovulatie nog niet is geweest of als de bevruchte eicel nog niet in ingenesteld. Als dit al wel is gebeurd, heeft een MAP eigenlijk geen zin. Ik denk dat je door de MAP die je hebt ingenomen wel beschermd bent, maar doe over 2 weken even een zwangerschapstest om zeker te weten dat je niet zwanger bent.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Himeros op 30 oktober 2018, 15:22:39
Ik weet niet of mijn ovulatie is geweest. Ben ongeveer een week gestopt met de pil en een Implanon genomen (niet tijdens mijn menstruatie/de pil geplaatst, super dom van me).
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: MoonChlyde op 30 oktober 2018, 15:25:58
Ik denk dat het wel goed zit, maar doe over 2 weken even een test. Dan hoef je ook niet meer te stressen ;)
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Evieefjuh op 30 oktober 2018, 16:28:34
Ik schaam me echt dood, maar kan er echt niets aan doen. Vanmiddag is het weer misgegaan, er zat geen sperma in het condoom. Ik heb vanochtend wel een MAP ingenomen, zal hij nog werken?


Ja, ik hou mijn benen bij elkaar tot volgende week. Ik probeer echt niet zwanger te worden, want ik kan echt niet voor kinderen zorgen momenteel.
staat er niet iets in de bijsluiter van de MAP? Over hoe lang je geen onveilige seks mag hebben wellicht.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: kopjechino op 30 oktober 2018, 16:33:09
Ik zou niet nog een MAP nemen. Over 2 weken inderdaad testen.

Is het condoom weer afgegleden? Dan denk ik dat hij nu toch weer te groot is.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Himeros op 30 oktober 2018, 16:36:46
staat er niet iets in de bijsluiter van de MAP? Over hoe lang je geen onveilige seks mag hebben wellicht.

Er staat: Als u na het gebruik van dit middel weer onbeschermde seks heeft (ook als dit tijdens dezelfde menstruatiecyclus is), heeft de tablet geen anticonceptieve werking en bestaat er opnieuw een risico op zwangerschap. Maar ik heb vandaag dus het tablet geslikt, zou dit nog steeds gelden?

Ik ga inderdaad een zwangerschapstest doen over twee weken. Het is gewoon puur om niet door te malen over dit probleem

Bedankt voor jullie goede reacties eigenlijk, zonder vooroordelen
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Evieefjuh op 30 oktober 2018, 17:51:10
Ik zou niet nog een MAP nemen. Over 2 weken inderdaad testen.

Is het condoom weer afgegleden? Dan denk ik dat hij nu toch weer te groot is.
dit laatste ook inderdaad, een condoom hoort strak te zitten, zodat hij, juist, niet afglijdt in the Heat of the moment.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Turtle op 22 januari 2019, 19:30:03
weg
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Snorlaxx op 23 januari 2019, 03:53:35
@Turtle: de penis is niet ín de vagina geweest, je bent niet zwanger.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Turtle op 23 januari 2019, 11:00:48
@Turtle: de penis is niet ín de vagina geweest, je bent niet zwanger.

oke bedankt! Was bang dat er wel voorvocht naar binnen had kunnen druppelen (alhoewel de kans op zwangerschap dan wel minimaal is).
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Lisa op 28 maart 2019, 11:46:52
Hoi allemaal ik duik spontaan even op, na altijd een stille lezer te zijn geweest.

Laatste tijd heb ik veel klachten, ik heb last van mijn bekken, ben misselijk, moe, en een gevoelige rug.
mijn test was negatief. ik heb getest rond de 4a 5 weken. dus dit zou een goeie week moeten zijn om een test te doen.

ik weet nu niet zo goed wat ik moet doen, ik vertrouw op zich mijn uitslag van de test.
maar toch heb ik deze klachten. Raden jullie mij toch aan een test te doen bij de dokter?
ik wil niet daar zitten en dat hij dan denkt waarom kom je eigenlijk.


Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: xJamie op 28 maart 2019, 17:35:07
Hoi allemaal ik duik spontaan even op, na altijd een stille lezer te zijn geweest.

Laatste tijd heb ik veel klachten, ik heb last van mijn bekken, ben misselijk, moe, en een gevoelige rug.
mijn test was negatief. ik heb getest rond de 4a 5 weken. dus dit zou een goeie week moeten zijn om een test te doen.

ik weet nu niet zo goed wat ik moet doen, ik vertrouw op zich mijn uitslag van de test.
maar toch heb ik deze klachten. Raden jullie mij toch aan een test te doen bij de dokter?
ik wil niet daar zitten en dat hij dan denkt waarom kom je eigenlijk.

Over 1 week nog een test doen, en als je het dan nog steeds niet vertrouwd gewoon naar de huisarts gaan.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Lisa op 28 maart 2019, 19:15:40
Over 1 week nog een test doen, en als je het dan nog steeds niet vertrouwd gewoon naar de huisarts gaan.

dankje voor je antwoord.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Zoezoe op 09 mei 2019, 13:47:32
Hii!!


Ik heb even jullie adviezen/ervaringen nodig!
Ik ben sinds kort gestopt met de pil (dit is de tweede maand), maar heb daarna een paar keer onveilige seks gehad. Nu had ik sinds ik gestopt ben met de pil al last van steken in mijn buik, ik ging er vanuit dat dit een bijwerking was van het stoppen met de pil. Maar nu heb ik sinds een week ongeveer ook last van mijn onderrug en een verbeterde reukzin. Ook heb ik soms een kriebelend gevoel in mijn buik (dus niet op de huid).


Ik moet er wel bij zeggen dat ik door omstandigheden de laatste tijd ook veel stress ervaar, wat natuurlijk ook effect kan hebben op mijn lichaam.


Zijn er meiden die dezelfde klachten hebben gehad en zwanger bleken te zijn?
Ik moet volgende week ongesteld worden, maar hoop toch op wat geruststellende reacties!!
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Atosenzosja op 09 mei 2019, 14:27:16
^ Je hebt onveilige seks gehad. Ja. Het is mogelijk dat je zwanger bent.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Yahya op 09 mei 2019, 20:51:00
Kan iemand mij gerust stellen?

Ik ben 12 april begonnen met het gebruiken van de anticonceptiepleister en heb 24 april seks gehad zonder condoom. Op 26 april heb ik de pleister eraf gehaald en geen nieuwe geplakt. Op 3 mei ben ik ''ongesteld'' geworden, maar het bloedverlies was minder (wel 5 dagen lang) en totaal geen last van krampen, wat ik normaal gesproken wel heel erg heb. Vorige maand was ik de 10e ongesteld, dus nu zo'n 7 dagen te vroeg.

Kan dit een innestelingsbloeding zijn of zit ik mezelf nu gek te maken?
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Yahya op 10 mei 2019, 13:42:55
Up.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Snorlaxx op 10 mei 2019, 17:42:30
Was 12 april echt de allereerste keer dat je de anticonceptie pleister gebruikte? En plakte je die dan op, op de 1e dag van jouw ongesteldheid? (denk het niet als je zei dat je de 10e ongesteld werd) Je zou iig veilig moeten zijn na 7 dagen "gebruik" van de pleister. Neem aan dat je de 19e wel een nieuwe pleister hebt geplakt toch? Ik denk iig dat je je geen zorgen hoeft te maken, maar je kan natuurlijk altijd voor de zekerheid een test doen.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: kopjechino op 10 mei 2019, 20:56:03
Lijkt mij dat je gewoon veilig was. Je was natuurlijk ook niet echt ongesteld want er is geen eicel vrijgekomen dus het is logisch dat het anders voelt.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: E.A op 11 mei 2019, 17:21:51
Hoi! Ik zit een beetje in de stress, ik heb namelijk de laatste tijd gedoe gehad met de pil waardoor het allemaal wat rommelig verliep en ik te slordig ben geweest met pilgebruik (dom!). Ik heb een korte stopweek gehad (4 dagen), vervolgens de pil 13 dagen geslikt en weer een stopweek gehouden van 5 dagen (pil op 6e dag weer ingenomen).


In mijn bijsluiter staat het volgende:
"Zorg ervoor dat er in ieder geval 14 dagen achter elkaar tabletten zijn geslikt. Stop op de gewenste dag. De pil blijft betrouwbaar. Begin met de nieuwe strip op de eerste dag van de menstruatie. Of begin uiterlijk op de 5e dag van de stop'week'.


Ik heb onveilige seks gehad de eerste dag van mijn nieuwe strip. Dus als ik het zo lees ben ik onveilig omdat ik één dag tekort heb geslikt en één dag te lang ben gestopt, toch?
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: binkjesnoep op 12 mei 2019, 13:37:50
Dan ben je inderdaad onveilig, zoals in de bijsluiter staat
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: kopjechino op 12 mei 2019, 14:22:33
Ja de stopweken zaten te kort op elkaar.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: E.A op 12 mei 2019, 20:52:07
bedankt voor de bevestiging!
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: crazygirl op 22 mei 2019, 12:17:24
Hoi hallo,

Ik denk dat er een kleine kans is dat ik zwanger maar wil toch even vragen wat jullie denken. Gister vertelde ik mijn vriend dat ik laatste tijd steken in mijn buik heb toen zei hij (sarcastisch) misschien even een testje doen... Ik heb vanaf mijn 14e altijd heel trouw de pil geslikt en nog steeds heel trouw, nog nooit 1tje vergeten. Nou slik ik sinds 3 maandjes de pil door, heb een leuke vriend en we zijn veel samen en hebben bijna als we samen zijn wel altijd seks. Hij komt bijna al tijd in mij (tmi sorry) en door de pil weet ik dat dit inpricipe geen kwaad kan aangezien ik hem trouw slik. Nou heb ik sinds afgelopen week hele erge steken in mn buik en ben ik merk ik ook heel gevoelig heb 2 weken geleden het hele weekend gehad dat ik echt om vanalles moest huilen, af en toe ook zonder reden of omdat ik dan bijvoorbeeld wegging bij mijn vriend. Nou had ik deze week eigenlijk ook ongesteld moeten worden maar slik de pil dus door dus kan ook zijn dat ik daardoor steken in mijn buik heb of misschien wel door iets heel anders. Wat zouden jullie doen? Thanks alvast
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: kopjechino op 18 juni 2019, 19:34:56
Je kan voor de zekerheid een test doen maar als je de pil goed gebruikt is er geen reden om te denken dat je zwanger bent.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: TheBusDriver op 13 september 2019, 14:20:22
Ik word helemaal gek; ik weet dat ik gewoon een test moet gaan doen, dus het vragen van ‘ben ik zwanger?’ Is zo dom maar ik wil het ff van me afschrijven.

Ik neem de pil heel goed, ik ben het in een half jaar maar 1 keer ofz vergeten; maar ik heb hele gevoelige borsten al de laatste week, en wat donkere tepels.. laatst kwam ik ook een video tegen waarin een meisje tussen de 1% zit van de menden die de pil goed nemen maar toch zwanger is, ik moet ook veel plassen en ben extreem moe opeens.

Ik ben nu 3 weken op vakantie, met me familie; en ben 24/7 met ze. Elke keer als ik een test wil halen stiekem en zeg dat ik naar buiten ga hoor ik “ik ga mee”.. dat is nu al 6 keer zo gegaan ZO FRUSTREREND.

Ik kan niet meer, ben zo bang. 
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Roses op 13 september 2019, 20:27:33
^^Zeg anders dat je even alleen weg wil, dat je even een rustmomentje nodig hebt oid?
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: TheBusDriver op 14 september 2019, 11:10:05
Ja goed idee, maar heeft toch niet gewerkt ^

Maar ik zat zo te denken, en heb hier een vraag over .. vorige maand had ik me stopwerk, ben ik ongesteld geworden. Nu heb ik al me pillen terug geteld en heb ik de afgelopen weken me pil perfect geslikt, altijd rond dezelfde tijd ook.

Maar een paar maanden terug was ik ziek, en heb ik twee keer overgegeven. Het is me helemaal voorbij gegaan om daar rekening mee te houden, had erge koorts dus dacht ergens anders aan.

Maar nu ben ik dus bang dat ik zwanger ben, pijnlijke tepels, veel plassen en steken in me baarmoeder..

Ik heb gelezen dat het wel kan of niet, wat denken jullie?
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Snorlaxx op 14 september 2019, 21:51:12
Ik denk dat je jezelf alleen maar gek maakt met deze gedachten. Ja het is mogelijk dat als je vlak na het innemen van de pil overgeeft, dat de pil dan niet goed heeft gewerkt, maar dit ligt aan veel factoren. Ik zou deze gedachten toch van je af proberen te zetten tot het moment dat je echt de kans hebt om een test te halen. Probeer nog even te genieten van je vakantie :)
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Leyla07 op 04 oktober 2019, 13:05:42
Hi meiden, ik heb iets meegemaakt waar ik met iemand over wil praten/chatten.. persoonlijk. Is er iemand hier waar ik even iets kwijt kan?
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: kopjechino op 16 oktober 2019, 19:19:32
Hi meiden, ik heb iets meegemaakt waar ik met iemand over wil praten/chatten.. persoonlijk. Is er iemand hier waar ik even iets kwijt kan?

Sorry ik lees het nu pas maar je mag mij een bericht sturen!
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: AnnavdB op 21 oktober 2019, 01:05:17
Hi girls,

Sinds een tijdje heb ik een vriend. Laatst (begin oktober) heeft hij me meegenomen voor een nachtje buiten de deur. Ik was net twee dagen klaar met mijn ongesteldheid, maar was vergeten te starten met de pil en deze ook mee te nemen. Ik slik de pil al jaren. We hebben toch seks gehad, maar wel gewoon met condoom. Anaal hebben we ook gedaan en doen dit eigenlijk altijd zonder condoom. Hij komt nooit klaar in me, maar op mijn billen ofzo. Ik heb me daar alleen niet kunnen douchen en ben denk ik niet meer gaan plassen.

Ondanks dat dit heel onschuldig klinkt, heb ik toch wat rare verschijnselen. Zo voelen mijn borsten heel gevoelig, heb ik af en toe een pijnsteek en zijn mijn tepels harder. Ik denk niet dat de kleur van mijn tepels echt veranderd is. Ik merk dat ik meer drang heb om te plassen. Ook heb ik veel last van hormonale acne. Ik ben ook al bijna twee maanden misselijk en heb ik af en toe buikpijn, maar dit komt door de spanning die ik ervaar. Verder ben ik heel moe, maar heb dit ook al jaren.

Toch vragen veel mensen zich af of ik zwanger ben. Ik was eerst helemaal overtuigd van niet, want we hebben een condoom gebruikt, maar mensen maken me helemaal gek. Mijn moeder heeft spontaan een zwangerschapstest gekocht. Nu moet ik nog drie dagen de pil slikken en duurt het vaak nog vier dagen voordat ik ongesteld word. Ik moet dus nog even wachten, voordat ik een test kan doen. Ik ben zo nerveus :(

Wat denken jullie?
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: kopjechino op 22 oktober 2019, 18:52:36
Als het condoom niet gescheurd is dan kan het eigenlijk niet misgegaan zijn. Maar wel goed om even een testje te doen.
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: meisjesdingen op 20 oktober 2020, 17:56:32
hier mijn verhaal:


Ik heb 28 september onveilige seks met mijn vriend gehad (zonder condoom, hij is niet in mij klaar gekomen, maar ik weet dat er in voorvocht ook spermacellen zitten). Ik heb de dag erna, 29 september een morningafter pil genomen. Ik zou normaal 14 oktober ongesteld moeten worden maar dit is niet gebeurd. Ik ben nu al 6 dagen overtijd. Ik stress me echt voordood. Mijn vraag is ben ik nu zwanger? Of is mijn menstruatie helemaal verstoord door de MAP?
Titel: Re: Ben ik zwanger? - lees éérst de beginpost!
Bericht door: Mariska op 23 oktober 2020, 16:50:51
Grote kans dat het door de MAP en stress komt. Stress is een killer voor je cyclus. Probeer rustig te worden en haal desnoods voor de zekerheid even een testje.