Auteur Topic: [discussie] Trouwen (onder huwelijkse voorwaarden)  (gelezen 4635 keer)

Stark

 • ****
 • Berichten: 5.980
  • Bekijk profiel
« Reactie #25 Gepost op: 20 oktober 2016, 10:03:37 »
@Stark


^Hm in zo'n situatie is het we begrijpelijk. Maar ik vraag me af waarom je wilt trouwen dan? Want zoals ik het zie, of je nou trouwt of niet, je moet sowieso met een schuld dealen toch? Jullie moeten waarschijnlijk samen op andere dingen bezuinigen om hier rekening mee te houden. Ik vind trouwen onder huwelijkse voorwaarden echt zo'n ding wat je doet als je al rekening houdt met een scheiding. Aan de ene kant logisch als het om zulke hoge bedragen gaat. Maar je dealt tijdens je huwelijk ook met die schuld. Een huwelijk waarbij beiden 'afzonderlijk' leven dat gaat sowieso niet werken. Het kan niet zo zijn dat hij degene is die alleen die schuld moet af betalen, terwijl jullie een financieel 'gelijkwaardig' aandeel in jullie gezamelijke toekomst hebben. Als hij bijv 200 euro p. maand kwijt is om iets af te betalen, dan betekent het dat hij 200 euro p. maand minder heeft om te sparen voor de gezamelijke pot oid. Dus als je trouwt is die schuld sowieso van jullie samen. Dus in mijn ogen maakt het niet zoveel uit, tenzij je gaat scheiden en je zit bijv met zijn studieschuld. Maar dat heb ik nu ook een beetje. We hebben allebei een schuld, maar als hij onverwacht zou sterven dan ben ik een beetje bang dat ik zijn schuld bovenop mijn schuld krijgt (weet niet hoe dat zit).

En ik denk dat je ook met je vriend moet gaan praten hoe jullie het dan met financieen gaan doen. Het klinkt alsof jij beter met geld om kan gaan. In hoeverre mag jij je bemoeien met zijn uitgaven. Krijg je daar volledig inzicht in? Als jij een strikt plan hebt over hoe je bepaalde dingen wilt terug betalen, gaat hij er dan in mee? En als je dan niet trouwt in gemeenschap van goederen, hoe ga je dat dan uitvoeren? Moet elk van jullie een bepaald bedrag inleveren voor de gezamelijke pot? Wat nou als jij parttime wilt werken? Kom jij er achteraf niet alsnog slechter vanaf omdat hij kan sparen wat-ie wilt en jij minder verdient? Is het nadelig als je een huis gaat kopen?

En in hoeverre mag je die voorwaarden bepalen? Mag je bijv ook trouwen in gemeenschap van goederen excl. studieschuld? Zoals ik al zei, volgens mij moet ALLES gedocumenteerd worden bij huwelijkse voorwaarden. Ook als jullie getrouwd zijn. Dus als je het echt goed wilt doen, moet je altijd bezig zijn met die voorwaarden en dus maandelijks/jaarlijks aangeven wat jouw bezit is en wat zijn bezit is. Na een huwelijk van 20 jaar is het anders lastig aan te geven wat nou van jou is en wat van hem. Wie heeft dat dure bankstel gekocht? Van wie is de hond? Wie heeft de TV betaald? Mja ik ben dan een romanticus en vind je dat je dan veelste veel bezig bent met een mogelijke scheiding.


Btw als je wilt dat ik deze post verwijder omdat er teveel van jouw post in staat, zeg het maar...

Stark

 • ****
 • Berichten: 5.980
  • Bekijk profiel
« Reactie #26 Gepost op: 20 oktober 2016, 10:16:10 »
En ach, waarom ik zelf getrouwd ben...


Ik ben heel traditioneel ingesteld. Ik kom ook uit een christelijk gezin, maar ondanks dat ik zelf niet gelovig ben vind ik de waarden uit een huwelijk wel heel speciaal. Het is misschien maar net hoe je er zelf in staat. Maar het is voor mij puur symbolisch. Natuurlijk kun je alles wat je in een huwelijk doen ook zonder huwelijk voor elkaar krijgen. Maar juist dat je een huwelijk aangaat, dat vind ik zo'n krachtig symbool en ik denk dat het toch echt wel een verschil maakt. Het idee dat mijn man maanden heeft nagedacht en gespaard voor hij mij ten huwelijk vroeg. En bewust de keuze heeft gemaakt om het leven met mij te delen. Dat zegt toch wel heel veel. Veel meer dan het 'gewoon zeggen' in een relatie.


In eerst instantie dacht ik dat na het huwelijk niet veel zou veranderen. We woonden namelijk al lang samen en waren voor mijn gevoel eigenlijk al een soort van getrouwd stel. Maar toch is het anders en dat ervaart hij ook. Vooral de manier waarop anderen je behandelen is veranderd. Mensen nemen je een stuk serieuzer als je zegt dat je getrouwd bent. Als je zegt "Hij is mijn man" dat komt heel anders over dan "Hij is mijn vriend". En het is ook echt anders wanneer je wettelijk een gezamelijk inkomen hebt. Waar ik vroeger dacht 'dit is van mij' denk ik nu veel meer aan hem en aan ons. Wat is het beste voor ons? Ik kan me voorstellen dat mensen liever aan zichzelf denken, maar ik vind een huwelijk juist belangrijk omdat je ervoor kiest het NIET alleen te doen. Dus als je zoiets hebt van 'Ik wil wel dat alles wat van mij is, van mij blijft' dan vraag ik me zelf af waarom je uberhaupt zou trouwen. Want het huwelijk draait om die samenhorigheid. Als je vanaf het begin al jezelf wilt beschermen, is het dan wel iets voor jou?

lotusbloempje

 • ***
 • Berichten: 1.484
  • Bekijk profiel
« Reactie #27 Gepost op: 20 oktober 2016, 11:39:16 »
Ik zou nooit trouwen in gemeenschap van goederen.

Dit ja.

Misschien een romantisch idee om ook financieel alles te delen, maar bij alle scheidingen die ik heb meegemaakt om mij heen, werd duidelijk dat dat heel kut is als je eenmaal gaat scheiden. En ook vaak in het nadeel van de man. En bij een eventuele scheiding zou het mij dan niet gaan om wie welk boek ook alweer heeft gekocht, maar meer om de grote bedragen die je zelf hebt verdiend en gespaard oid. Ik zou overigens ook nooit alimentatie willen van mijn ex, dat lijkt me zo verschrikkelijk.

Carmenneke

 • ****
 • Berichten: 5.940
  • Bekijk profiel
« Reactie #28 Gepost op: 20 oktober 2016, 12:13:04 »
weg

Ik haal over een paar dagen mijn persoonlijke stuk weg. Ik kijk dan wel of ik dat van jou ook graag weg zou wilen hebben. Wel echt super lief dat je daar aan denkt  :aanbid:
« Laatst bewerkt op: 20 oktober 2016, 21:46:05 door Carmenneke »
Voor mij een porto

Stark

 • ****
 • Berichten: 5.980
  • Bekijk profiel
« Reactie #29 Gepost op: 20 oktober 2016, 14:03:40 »
^Ik zou nu al afspraken daarover maken. Maak een overzicht met inkomsten en uitgaven en kijk samen hoeveel je aan wat uit wilt geven en probeer je daaraan te houden. Dat heb ik ook gedaan (en ik ben juist de minst zuinige :p). Hoeveel wil je per week uitgeven aan boodschappen? Hoeveel aan sparen voor vakantie, reservegeld, zakgeld etc. Als jullie bouwen aan een toekomst samen dan moet hier helderheid over zijn. Geld is natuurlijk niet alles in een relatie, maar als je jarenlang niet vakantie gaat omdat de een wilt sparen of juist alles uitgaat naar rekeningen en er nooit tijd is voor ontspanning... of iemand zijn verantwoordelijkheden niet nakomt... dan gaat het rommelen. En als je nu al twijfelt over een toekomst samen, waarom wacht je niet tot je wel weet dat jullie samen kunnen zijn. Als je nu al inziet dat er een serieuze kans op scheiden is (om praktische redenen) dan lijkt het me helemaal niet het moment om aan trouwen te denken. Dan kun je toch wel wachten en kijken hoe het verloopt? Of juist bedenken of dit wel het soort relatie is dat je wilt nemen?


Ik vind zelf dat voordat je gaat trouwen je het over bepaalde dingen eens moet zijn. Grote dingen zijn afspraken zoals het hebben van kinderen of bijv het verhuizen naar het buitenland als dat een serieuze mogelijkheid is.   

Turtletimes

 • Gast
« Reactie #30 Gepost op: 20 oktober 2016, 15:02:29 »
Helemaal eens met Stark, elk woord wat je zegt.


*****; Maar als jullie nu al weten dat hij waarschijnlijk in de toekomst weggaat, en jij niet mee gaat, waarom dan wel trouwen? Waarom dan een flink bedrag besteden aan iets, wat resulteert in een scheiding. Dat je bij elkaar blijft zolang het kan, dat snap ik. Maar die stap zetten om te trouwen, misschien ben ik ouderwets, maar ik persoonlijk vind dat je gaat trouwen met het volle idee altijd bij elkaar te blijven. Jullie trouwen dan met het idee dat het moet om het af te maken, en omdat het serieuzer lijkt, maar in het achterhoofd dat jullie toch zullen gaan scheiden. Ik snap dan niet goed waarom je die gigantische keuze om te trouwen zou maken, ipv gewoon bij elkaar blijft zolang het nog duurt.


Eigenlijk gewoon weer precies wat Stark zegt; Als je trouwt moet je het vooraf al hebben over de grote beslissingen. Waarom zou je trouwen met iemand die absoluut geen kinderen wilt, terwijl je zelf al lang besloten hebt dat je een toekomst met kinderen wilt? Waarom zou je trouwen met iemand die bijna 100% zeker naar het verre buitenland gaat, terwijl je zelf 100% zeker weet niet weg te willen?
« Laatst bewerkt op: 20 oktober 2016, 21:56:06 door Turtletimes »

Carmenneke

 • ****
 • Berichten: 5.940
  • Bekijk profiel
« Reactie #31 Gepost op: 20 oktober 2016, 15:38:54 »
weg
« Laatst bewerkt op: 20 oktober 2016, 21:46:18 door Carmenneke »
Voor mij een porto

MORIARTY

 • *****
 • Berichten: 19.019
 • Consulting Criminal
  • Bekijk profiel
« Reactie #32 Gepost op: 20 oktober 2016, 15:59:31 »
Maar je hebt ook mengvormen he, je hebt ook bijvoorbeeld gemeenschap van inboedel. Dat is een vorm van huwelijkse voorwaarden. Woning en inboedel en dat soort dingen is dan gemeenschappelijk, maar rekeningen en schulden zijn prive.
Of gewoon beperkte gemeenschap, dat is huwelijkse voorwaarden maar dan bepaal je zelf wat erbij hoort en wat niet. Ik zou dan, zoals ik op de vorige pagina beschreef, de inboedel, een gezamenlijke rekening en dat soort dingen delen, maar als ik een bedrijf begin, dat uitsluiten, zodat mijn partner daar geen last van heeft als ik failliet ga, dat wordt dan alleen op mij verhaald.
BLOG || Sorry boys! I'm soooo changeable! It is a weakness with me. But to be fair to myself, it is my only weakness.

December

 • **
 • Berichten: 488
  • Bekijk profiel
« Reactie #33 Gepost op: 20 oktober 2016, 16:03:29 »
Ik ben getrouwd in gemeenschap van goederen. Maargoed, in ons geval had het vrij weinig uitgemaakt. Wij wonen als sinds onze 20ste samen en vrijwel alles wat we hebben hebben we samen opgebouwd. Het is dus heel lastig in te schatten wat nou van mij is en wat van hem.


Ik vind trouwen onder voorwaarden ook echt heel gek. Het hangt van je relatie af en toekomstvisie af, maar in een relatie is het heel veel geven en nemen. Bovendien vind ik dat het lastig inschatten wat nou van wie is. Ik geloof dat wanneer je trouwt onder voorwaarden je dit ook bij moet houden. Je moet documenteren wat zijn eigendom is en wat van jou is. Als dat niet wordt gedaan dan zou je bij een scheiding nog het een en ander kunnen aanvechten. Hoe dan ook, ik vind het zelf onzin want het geld gaat uiteindelijk in een potje en als het goed is beslis je op basis van jullie gezamelijke inkomen wat vervolgstappen gaan zijn. Als hij bijv fulltime blijft werken, maar jij parttime vanwege de kinderen dan lever jij veel van jouw kansen in je carriere. Jij hebt dan misschien minder geld over om te sparen terwijl hij veel meer ruimte heeft. Het zou oneerlijk zijn als jij daar uiteindelijk nadelig uit zou komen omdat je een andere rol hebt gespeeld in jullie huwelijk.


Ik vind het principe ook veel inbrengen in het huwelijk zelf. Ik ervaar ons 'eigendom' echt heel anders nu we een gezamelijk inkomen hebben. We wonen al zo lang samen en natuurlijk hebben we altijd rekening gehouden met elkaar, de lasten gedeeld etc. Het is toch anders als je wettelijk gelijk staat. Het moet uiteraard goed afgesproken worden, het is niet zo dat mijn man zegt dat ik bepaalde dingen niet moet kopen. Maar als je een goede relatie hebt dan besef je zelf wel dat je niet zomaar een Macbook van 3000 euro kan aanschaffen zonder het even te bespreken. Bovendien vind ik een 'ieder voor zich' houding echt heel erg overkomen alsof je van tevoren al rekening houdt met een scheiding. Dat moet als het goed is niet de bedoeling zijn.

Ik vind trouwen onder voorwaarden over het algemeen juist heel erg logisch. In de situatie dat de één  minder gaat werken of stopt vind ik het wel logisch om te trouwen met gemeenschap van goederen, maar dat is niet de toekomstbeeld die ik en mijn vriend hebben (en ook niet het toekomstbeeld dat de meeste mensen die ik ken hebben). Wij willen  allebei graag full time blijven werken en dan het liefst allebei één dag in de week thuis (wat met onze beide opleidingen waarschijnlijk mogelijk is). De verwachting is echter dat ik meer ga verdienen, terwijl mijn vriend veel makkelijker geld uitgeeft aan dure computers/mobieltjes/etc. Ik voel er weinig voor om daaraan mee te betalen of om later, stel dat we uit elkaar gaan, veel minder spaargeld hebben omdat hij niet om spaargeld geeft. Ik vind het echter ook oneerlijk als hij niet de gadgets kan kopen die hij wil. Dus is het veel makkelijker om dat gescheiden te houden, maar wel een gezamenlijke rekening (en spaarrekening) te hebben. Ik vind het overigens ook logisch dat, als ik later inderdaad meer verdien, ik meer in die gezamenlijke rekening stop.

Ik vind het trouwens juist wel goed om dit soort beslissingen met je verstand en niet met je gevoel te maken en om dus rekening te houden met de mogelijkheid van een scheiding. Natuurlijk ga ik ervan uit dat ik altijd bij mijn vriend blijf, maar ik mag aannemen dat iedereen die gaat trouwen dat denkt. Toch gaat ongeveer eenderde van de huwelijken kapot. Je weet nooit of dat jouw huwelijk zal zijn of niet.

Edit: Het is overigens ook niet dat ik alles gescheiden wil houden en nergens aan mij wil betalen. Stel dat we samen een tv kopen, dan halen we waarschijnlijk eentje die veel duurder is dan ik eraan uit zou geven en dat is prima. Onze inboedel mag van mij prima gemeenschappelijk zijn. Maar ik weet gewoon dat hij veel losser met geld is dan ik ben en op deze manier houden we dat naar mijn mening eerlijk verdeeld.
« Laatst bewerkt op: 20 oktober 2016, 16:12:24 door December »

Napoleon

 • ***
 • Berichten: 2.453
  • Bekijk profiel
« Reactie #34 Gepost op: 20 oktober 2016, 16:04:36 »
Ik hoef sowieso niet te trouwen. :') Maar ALS het ooit zou gebeuren - mogen ze me eerst wel platspuiten met drugs - dan zou ik trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Ik vertrouw sowieso niemand, dus ik wil controle houden over m'n eigen geldzaken.
There will be no tomorrow.

Polyethylene

 • ******
 • Berichten: 42.888
 • starálfur
  • Bekijk profiel
« Reactie #35 Gepost op: 20 oktober 2016, 16:16:13 »
Helemaal eens met Stark, elk woord wat je zegt.


Carmenneke; Maar als jullie nu al weten dat hij waarschijnlijk in de toekomst weggaat, en jij niet mee gaat, waarom dan wel trouwen? Waarom dan een flink bedrag besteden aan iets, wat resulteert in een scheiding. Dat je bij elkaar blijft zolang het kan, dat snap ik. Maar die stap zetten om te trouwen, misschien ben ik ouderwets, maar ik persoonlijk vind dat je gaat trouwen met het volle idee altijd bij elkaar te blijven. Jullie trouwen dan met het idee dat het moet om het af te maken, en omdat het serieuzer lijkt, maar in het achterhoofd dat jullie toch zullen gaan scheiden. Ik snap dan niet goed waarom je die gigantische keuze om te trouwen zou maken, ipv gewoon bij elkaar blijft zolang het nog duurt.

Natuurlijk trouw je altijd met het idee dat je altijd samen blijft, maar in de praktijk kan dat best wel anders lopen :') Dus ik vind het wel logisch om rekening te houden dat het kan gebeuren. Genoeg mensen die gescheiden zijn en nog jarenlang met de schulden van hun ex zitten. Je kan nooit voorspellen hoe lang jullie werkelijk bij elkaar gaan blijven.

Maar dit is sowieso waarom ik waarschijnlijk niet wil trouwen. Ik geloof niet zo in het 'de ware' verhaal. Heel romantisch allemaal, maar ik vind het ergens een beetje naïef. Daar wil ik niemand mee beledigen die wel wil trouwen overigens.
plastic // How happy is the blameless vestal's lot! The world forgetting, by the world forgot. Eternal sunshine of the spotless mind! Each pray'r accepted, and each wish resign'd.

Stark

 • ****
 • Berichten: 5.980
  • Bekijk profiel
« Reactie #36 Gepost op: 20 oktober 2016, 16:57:54 »
Natuurlijk trouw je altijd met het idee dat je altijd samen blijft, maar in de praktijk kan dat best wel anders lopen :') Dus ik vind het wel logisch om rekening te houden dat het kan gebeuren. Genoeg mensen die gescheiden zijn en nog jarenlang met de schulden van hun ex zitten. Je kan nooit voorspellen hoe lang jullie werkelijk bij elkaar gaan blijven.


Wat heeft het dan voor een zin om te trouwen? Als je pessimistisch bent over het huwelijk dan kun je er  beter niet aan beginnen. Not judging or anything, maar mijn doel in het huwelijk is wel om tot onze oude dag bij elkaar te zijn. En ik heb 'ja' gezegd omdat ik geloof dat wij die bij paar succesvolle koppels horen die het gaat redden. Uiteindelijk weet je het inderdaad nooit. Ik weet niet hoe ik mij over 10 jaar voel en wat er gaat gebeuren. Maar in mijn ogen is het 100% attitude voor een werkend huwelijk. Beiden moeten 100% toegewijd zijn. En ik vind dat als je voor je huwelijk al voorzorg maatregelingen neemt voor een scheiding, je niet 100% toegewijd bent. Ik snap heel goed dat het realistisch en verstandig kan zijn, maar in mijn ogen sta je ook 1 punt achter betreffende een houdbare relatie. Ik zou zelf niet met iemand kunnen trouwen als ik bang was dat die persoon mij ooit in een financieel dieptepunt zou kunnen brengen. Vertrouwen en toewijding is toch echt heel belangrijk.

Maargoed, als het inderdaad om een significante schuld gaat dan zou ik misschien ervoor kiezen om alleen die schuld op zijn naam te laten en de rest gezamelijk te houden. Ook omdat in het geval van sterven je misschien met die schuld zit die je niet kan betalen. Dat is iets waar ik nu ook mee worstel. Stel er gebeurt iets met mijn man, dan heb ik ook zijn schulden bovenop mijn eigen studieschuld. In mijn eentje zou ik dat niet kunnen betalen. 

Turtletimes

 • Gast
« Reactie #37 Gepost op: 20 oktober 2016, 17:09:30 »
Natuurlijk trouw je altijd met het idee dat je altijd samen blijft, maar in de praktijk kan dat best wel anders lopen :') Dus ik vind het wel logisch om rekening te houden dat het kan gebeuren. Genoeg mensen die gescheiden zijn en nog jarenlang met de schulden van hun ex zitten. Je kan nooit voorspellen hoe lang jullie werkelijk bij elkaar gaan blijven.

Maar dit is sowieso waarom ik waarschijnlijk niet wil trouwen. Ik geloof niet zo in het 'de ware' verhaal. Heel romantisch allemaal, maar ik vind het ergens een beetje naïef. Daar wil ik niemand mee beledigen die wel wil trouwen overigens.

Ik vind het ook wel goed om er rekening mee te houden, maar ik vind het raar om te trouwen als je toch al weet dat het bijna 100% kans is dat jullie weer gaan scheiden. Dat lijkt mij niet de instelling die je zou moeten hebben als je het ja-woord geeft. En dat is wel wat ***** nu beschrijft; ze willen trouwen om het af te maken, ook al gaat haar vriend later zeer hoogstwaarschijnlijk naar het buitenland en zullen ze dan uit elkaar gaan. Naar mijn mening trouw je met iemand omdat je er op dat moment zeker van bent dat het voor altijd is. En natuurlijk kan het later altijd gebeuren dat je wel gaat scheiden, maar als je dat al verwacht op je trouwdag is er wel wat mis.


Zulke smileys in discussies gebruiken komt altijd zo sarcastisch over. Dat mijn mening anders is, hoeft nog geen :') op te leveren. Alsof het niet serieus te nemen is wat ik zeg.
« Laatst bewerkt op: 20 oktober 2016, 21:55:48 door Turtletimes »

Turtletimes

 • Gast
« Reactie #38 Gepost op: 20 oktober 2016, 17:14:20 »
Ik geloof ook niet per definitie in 'de ware', ik weet wel zeker dat er meer mannen op de wereld rondlopen waar ik gelukkig mee zou kunnen worden. Maar als ik ga trouwen, of überhaupt een relatie neem, is het wel met de intentie om samen oud te worden.


Er over nadenken is zeker goed, je weet inderdaad maar nooit. Maar trouwen met de zekerheid dat je toch weer zult gaan scheiden om wat voor reden dan ook, dat lijkt mij 'verkeerd'. Maar oke, ik hecht gewoon wel waarde aan het huwelijk en vind ook dat beide partijen voor de volle 100% er voor moeten gaan en met dezelfde blik naar de toekomst moeten kijken.

Luigi

 • ****
 • Berichten: 12.177
  • Bekijk profiel
« Reactie #39 Gepost op: 20 oktober 2016, 17:46:57 »
Wij zijn op dit moment aan het uitzoeken wat het beste is in onze situatie. Maar als we geregistreerd partnerschap gaan doen (dit staat gelijk aan trouwen) dan sowieso onder huwelijkse voorwaarden.

De rede? Wij hebben een nieuwbouwwoning gekocht en ik heb (heel oneerbiedig om het te zeggen) het meeste spaargeld erin gestoken en heb ook vanaf weet ik veel wanneer die hard gespaard en hij niet.

Overigens willen we alles ook laten beschrijven bij de notaris. Heeft iemand daar ervaring mee?


NIET CITEREN
red hair is a genetical disorder that occurs when a human has sex with a clown.

Polyethylene

 • ******
 • Berichten: 42.888
 • starálfur
  • Bekijk profiel
« Reactie #40 Gepost op: 20 oktober 2016, 17:52:30 »
Wat heeft het dan voor een zin om te trouwen? Als je pessimistisch bent over het huwelijk dan kun je er  beter niet aan beginnen. Not judging or anything, maar mijn doel in het huwelijk is wel om tot onze oude dag bij elkaar te zijn. En ik heb 'ja' gezegd omdat ik geloof dat wij die bij paar succesvolle koppels horen die het gaat redden. Uiteindelijk weet je het inderdaad nooit. Ik weet niet hoe ik mij over 10 jaar voel en wat er gaat gebeuren. Maar in mijn ogen is het 100% attitude voor een werkend huwelijk. Beiden moeten 100% toegewijd zijn. En ik vind dat als je voor je huwelijk al voorzorg maatregelingen neemt voor een scheiding, je niet 100% toegewijd bent. Ik snap heel goed dat het realistisch en verstandig kan zijn, maar in mijn ogen sta je ook 1 punt achter betreffende een houdbare relatie. Ik zou zelf niet met iemand kunnen trouwen als ik bang was dat die persoon mij ooit in een financieel dieptepunt zou kunnen brengen. Vertrouwen en toewijding is toch echt heel belangrijk.

Maargoed, als het inderdaad om een significante schuld gaat dan zou ik misschien ervoor kiezen om alleen die schuld op zijn naam te laten en de rest gezamelijk te houden. Ook omdat in het geval van sterven je misschien met die schuld zit die je niet kan betalen. Dat is iets waar ik nu ook mee worstel. Stel er gebeurt iets met mijn man, dan heb ik ook zijn schulden bovenop mijn eigen studieschuld. In mijn eentje zou ik dat niet kunnen betalen.
Ik begrijp inderdaad waar je vandaan komt, maar omdat ik gewoon (waarschijnlijk) nooit ga trouwen denk ik er anders over. Ik vind het wel mooi dat je zo denkt trouwens hoor. Maar ik denk niet dat ik jou kan overtuigen en jij mij haha.
plastic // How happy is the blameless vestal's lot! The world forgetting, by the world forgot. Eternal sunshine of the spotless mind! Each pray'r accepted, and each wish resign'd.

Stark

 • ****
 • Berichten: 5.980
  • Bekijk profiel
« Reactie #41 Gepost op: 20 oktober 2016, 17:54:51 »
Ik begrijp inderdaad waar je vandaan komt, maar omdat ik gewoon (waarschijnlijk) nooit ga trouwen denk ik er anders over. Ik vind het wel mooi dat je zo denkt trouwens hoor. Maar ik denk niet dat ik jou kan overtuigen en jij mij haha.

Ach dat hoeft ook niet hoor. Ik snap jouw kant op zich ook wel. Maar zo ben ik zelf gewoon niet :) Het is niet zo dat ik vind dat iedereen moet doen en denken zoals ik hoor :P Ik zeg gewoon wat ik zelf vind.

Polyethylene

 • ******
 • Berichten: 42.888
 • starálfur
  • Bekijk profiel
« Reactie #42 Gepost op: 20 oktober 2016, 17:55:23 »
Ik vind het ook wel goed om er rekening mee te houden, maar ik vind het raar om te trouwen als je toch al weet dat het bijna 100% kans is dat jullie weer gaan scheiden. Dat lijkt mij niet de instelling die je zou moeten hebben als je het ja-woord geeft. En dat is wel wat Carmenneke nu beschrijft; ze willen trouwen om het af te maken, ook al gaat haar vriend later zeer hoogstwaarschijnlijk naar het buitenland en zullen ze dan uit elkaar gaan. Naar mijn mening trouw je met iemand omdat je er op dat moment zeker van bent dat het voor altijd is. En natuurlijk kan het later altijd gebeuren dat je wel gaat scheiden, maar als je dat al verwacht op je trouwdag is er wel wat mis.


Zulke smileys in discussies gebruiken komt altijd zo sarcastisch over. Dat mijn mening anders is, hoeft nog geen :') op te leveren. Alsof het niet serieus te nemen is wat ik zeg.
Daar ben ik het mee eens inderdaad.

En ik gebruik zowat in al mijn reacties een :'), dat is geen persoonlijke aanval hoor. Ik dacht eigenlijk dat we hier reageerden in een discussie, maar als ik niet van jouw mening mag verschillen kan dat niet.
plastic // How happy is the blameless vestal's lot! The world forgetting, by the world forgot. Eternal sunshine of the spotless mind! Each pray'r accepted, and each wish resign'd.

Turtletimes

 • Gast
« Reactie #43 Gepost op: 20 oktober 2016, 20:47:18 »
Daar ben ik het mee eens inderdaad.

En ik gebruik zowat in al mijn reacties een :'), dat is geen persoonlijke aanval hoor. Ik dacht eigenlijk dat we hier reageerden in een discussie, maar als ik niet van jouw mening mag verschillen kan dat niet.

Natuurlijk mag je van mening verschillen, haha vind het juist leuk om zulke discussies te hebben! Ik gebruik zelf die smiley altijd als sarcasme, of als ik iets lees waarvan ik denk ''sla jezelf even'', daarom vatte ik het verkeerd op :) (Net als een knipoog, damn wat komt die altijd kut over)

Carmenneke

 • ****
 • Berichten: 5.940
  • Bekijk profiel
« Reactie #44 Gepost op: 20 oktober 2016, 21:47:15 »
* zou iedereen mijn naam kunnen weghalen/herkenbare dingen kunnen weghalen ivm met sollicitaties en een klasgenoot die mijn accountnaam heeft gezien wil ik dit voorlopig even weg*
« Laatst bewerkt op: 21 oktober 2016, 23:16:20 door Carmenneke »
Voor mij een porto

Decemberist

 • **
 • Berichten: 946
  • Bekijk profiel
« Reactie #45 Gepost op: 20 oktober 2016, 22:09:33 »
Ik zou denk ik wel gewoon trouwen in gemeenschap van goederen. Persoonlijk vind ik dat je als stel (of als persoonlijk voor het stel, zeg een bank o.i.d.) nooit meer geld aan dingen moet uitgeven als dat jullie beide kunnen betalen.

Zoals ik het nu met mijn vriend doe is dat we beide gewoon even veel geld op onze gezamenlijke rekening zetten, en hoeveel dat is is afgeleid van onze huur en vaste lasten, eten en drinken e.d. Wilt de een dan iets moois voor zichzelf dan kan die dat met het geld betalen wat over blijft daarvan. Dan kan het voor komen dat de ander meer geld heeft voor eigen persoonlijke spullen.
 
Maar als je dan kiest om iets voor je partner te kopen omdat deze misschien dus minder geld heeft, dan vind ik het echt ontzettend kinderachtig om tijdens een scheiding te zeggen... Nee dat geld wil ik nu terug, ik heb veel meer geld gestoken in jou dan jij in mij! Nou kan misschien wel zo zijn maar dat was op dat moment je eigen keuze... Ook kwa geld steken in meubels, of een huis; tja was je eigen keuze dat jij daar perse meer geld aan wilde besteden. Je had ook met mindere meubels kunnen doen en dan was alles eerlijk geweest. Als je weet dat je partner significant minder verdiend dan moet je er in mijn ogen mee leren leven dat je óf met minder mooie spullen gaat leven óf jij besteed nou eenmaal meer dan je partner...

Voor mij gaat hetzelfde op over een (studie)schuld. Als je trouwt dan zeg je (in mijn ogen) eigenlijk dat je je leven gaat delen. Wil je dit niet, dan zou ik gewoon niet gaan trouwen. Zo'n heilig huisje is het ook niet meer en er zijn genoeg andere opties.

NachoCheese

 • ***
 • Berichten: 4.423
  • Bekijk profiel
« Reactie #46 Gepost op: 20 oktober 2016, 22:26:52 »
Als ik trouw, zal dat onder huwelijkse voorwaarden zijn. Waarom? Het maakt het huwelijk niet minder in mijn ogen en even mooi en het kan een hoop gezeik schelen. En nee niet alleen in het geval van een scheiding.
Als je even zoekt kom je al gauw voorbeelden tegen van situaties, hier even 2 voorbeelden:
- Je rijdt met je fiets door het rood; een bus moet uitwijken en botst tegen een paal. Schade € 200.000. Je hebt geen WA-verzekering. Deze gemeenschappelijke schuld kan worden verhaald op jullie eigen woning; je wordt dus samen dakloos.
- Jouw nieuwe echtgenoot vergat te vertellen dat hij grote gokschulden had. Met jouw jawoord, komt jouw vermogen ter beschikking van zijn schuleisers (of bijv je echtgenoot ontwikkelt een gokverslaving en gokt al jouw geld er doorheen. Gebeurt vaker dan je denkt.)

Ik ben zelf van plan altijd te blijven werken, vind een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden even mooi als onder gemeenschap van goederen. Dus ik trouw dan liever onder huwelijkse voorwaarden als ik daar mee minder risico loop op gezeik. En dan zeg ik niet dat het huwelijk niet voor altijd zal zijn of dat mn toekomstige echtgenoot negatief zal veranderen: maar shit happens. Het leven is namelijk niet een grote roze wolk 'we houden van elkaar dus delen alles.'

Daarnaast zal ik never nooit mn achternaam veranderen maar dat heeft vooral met mijn studie te maken en bijpassende carrière.

edit: bedoel het dus niet als zelfbescherming maar voor elkaar natuurlijk. Mocht ik iets verneuken wil ik niet dat mijn vent daar ook voor op draait maar juist kan helpen.
« Laatst bewerkt op: 20 oktober 2016, 22:32:49 door NachoCheese »

Himeros

 • ***
 • Berichten: 4.438
  • Bekijk profiel
« Reactie #47 Gepost op: 09 mei 2018, 17:13:16 »
Ik wil later trouwen, maar niet in gemeenschap van goederen. Ik wil de Bijbelse normen en waarden nastreven.

Bloempot

 • Gast
« Reactie #48 Gepost op: 09 mei 2018, 17:22:28 »
Ik ben getrouwd onder huwelijkse voorwaarden, omdat je dan zwart op wit hebt wat van jou is bij een eventuele scheiding *klopt af*, voel je verder niks van.
Sowieso is het huwelijk iets voor mij waardoor je dingen wettelijk vastlegt, meer niet.


O en ik ben lekker ouderwets en heb zijn naam aangenomen, want ik wil als er kinderen komen dat we allemaal dezelfde naam dragen.

kopjechino

 • Global Moderator
 • *****
 • Berichten: 17.610
  • Bekijk profiel
« Reactie #49 Gepost op: 03 oktober 2018, 15:53:01 »
Ik zou nooit trouwen in gemeenschap van goederen.

Zoals ik het nu zie hou ik mijn eigen rekening en hij ook waar je salaris en andere inkomsten op worden gestort en daar koop je dingen van zoals kleding. En dan een derde rekening voor huur. Hij hoeft niet te betalen voor mijn dingetjes zoals kapper en ik ga niet betalen voor zijn sigaretten.
Like, I feel like every year has a new energy, and I feel like this year is really about, like, the year of just realizing stuff. And everyone around me, we're all just, like, realizing things